Το βλέμμα του Τάκη Τλούπα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μαυρόασπρος κόσμος του Τάκη Τλούπα (1920-2003) είναι ένας κόσμος πολύπτυχος και ανοικτός, όσο και ένας κόσμος μύχιος και στοχαστικός. Η νέα έκθεση που εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, είναι η πύλη για μία σειρά επετειακών εκδηλώσεων, που ανακοίνωσε ήδη ο Δήμος Λαρισαίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λαρισαίου δημιουργού, ενός ανθρώπου αγνού και ουσιαστικού, που παρέμεινε ώς το τέλος πιστός στην πόλη του.

Η Βάνια Τλούπα, η μία από τις δύο κόρες τού φωτογράφου, ακολουθεί τα επαγγελματικά χνάρια του πατέρα της, συνεχίζει το φωτογραφείο στην οδό 23ης Οκτωβρίου της Λάρισας, με ειδίκευση στο πορτρέτο. Στα χέρια της, όμως, και στην κυριότητα της οικογενείας Τλούπα, βρίσκεται το αρχείο, ένας φωτογραφικός πλούτος πλήρως αρχειοθετημένος που διαρκώς δίνει καρπούς προς την κοινωνία. Η έκθεση, που είναι τώρα επισκέψιμη στη Δημοτική Πινακοθήκη ώς τις 30 Απριλίου, ανθολογεί περί τις 45 ανέκδοτες φωτογραφίες της περιόδου 1950-1970, με αφορμή την αγορά μιας βέσπας το 1953 και ένα ταξίδι στο Παρίσι με διαδρομές από την Ελλάδα στο σώμα της Ευρώπης. Το περιβάλλον της έκθεσης, που επιμελήθηκε η Βάνια Τλούπα, είναι από μόνο του μια φωτογραφική εγκατάσταση, με στάσεις και διαφυγές. Προσωπικά αντικείμενα του Τάκη Τλούπα (μηχανές, ταυτότητες, γυαλιά, κ.λπ.) καθώς και η θρυλική βέσπα, αναφύονται ανάμεσα στις φωτογραφίες που σε διάφορα μεγέθη και σε ποικίλες συστοιχίες γεννούν κόγχες προσέγγισης στον κόσμο του φωτογράφου.

Το βλέμμα του Τάκη Τλούπα-1

Προσωπικά αντικείμενα του Τάκη Τλούπα ως μέρος της έκθεσης (1920-2003). 

Ο Τλούπας είναι όνομα βαρύ –και δικαίως– για τη Λάρισα. Τη φωτογράφισε τα χρόνια του μετασχηματισμού της, στοχάστηκε πάνω στον μόχθο και στον βίο των ανθρώπων, παρέμεινε πιστός στη γη της Θεσσαλίας, σε εκείνη την ιδιαίτερη πλούσια κουλτούρα του τόπου. Η παρακαταθήκη του είναι πραγματικά ένα ορυχείο μνήμης για τη Λάρισα αλλά πέραν αυτής της αξίας, η κληρονομιά του Τάκη Τλούπα είναι εθνικής εμβέλειας και εντάσσεται στη μεγάλη φωτογραφική παράδοση του ελληνικού εικοστού αιώνα, μαζί με τον συνομήλικό του Κώστα Μπαλάφα και τους μεγαλύτερούς του σε ηλικία Δημήτρη Λέτσιο και Σπύρο Μελετζή. Στέκεται κανείς σήμερα με δέος και αισθήματα θαυμασμού μπροστά στις φωτογραφίες του με εκείνη τη μεστή δωρικότητα και τη φιλοσοφημένη απλότητα, απότοκη και αυτή στοχασμού και σοφίας ζωής. Οικονομία και ευθυβολία, ανάδειξη του ωραίου, όσων μας γλυκαίνουν με το μάταιο.

Η έκθεση για τον Τάκη Τλούπα στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα είναι η αρχή. Στην Πινακοθήκη της Λάρισας, όπου στα εγκαίνια μας υποδέχθηκε η αντιπρόεδρος, κ. Αννυ Ψάρρα, έχει ήδη συντελεστεί μια ήπια τομή, με την περυσινή επανέκθεση της Συλλογής Κατσίγρα (η περίπτωση του χειρουργού και συλλέκτη, πολυπράγμονος Γεωργίου Κατσίγρα και η συμβολή του στη ζωή της Θεσσαλίας προσφέρεται για σειρά διδακτορικών). Εκεί, σε αυτό το μουσείο της Λάρισας, όπου συχνά έχει εκθέσει και η Φωτοθήκη Λάρισας, η έκθεση φωτογραφίας του Τάκη Τλούπα είναι μια φυσική προέκταση. Σε οδηγεί να σκεφθείς πάνω στον πολιτισμό που έχει παραχθεί σε αυτήν τη δυναμική πόλη.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος μίλησε και στα εγκαίνια (όπως και ο γεν. γραμματέας του υπ. Τουρισμού, κ. Κων. Λούλης λόγω κοινών αναμνήσεων με την οικογένεια Τλούπα), έχει ανακοινώσει σειρά εκδηλώσεων για το 2020 με χαρακτήρα επετειακό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τάκη Τλούπα. Ενδεικτικά, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας θα εγκαινιάσει προσεχώς έκθεση με φωτογραφίες από τα λιθανάγλυφα της Δυτικής Θεσσαλίας (από τη συνεργασία Τάκη Τλούπα – Λένας Γουργιώτη στο πλαίσιο της έρευνας για έκδοση του Μουσείου) «ώστε να αναδειχθεί η προσωπικότητα του Τάκη Τλούπα ως φωτογράφου-εθνογράφου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή