Οι καλές ιδέες κάνουν θαύματα

Οι καλές ιδέες κάνουν θαύματα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα μουσεία ζητούν αφορμές. Μπορεί την ημέρα του διεθνούς εορτασμού τους οι πολιτιστικοί οργανισμοί της χώρας να υποδέχθηκαν το κοινό χωρίς εισιτήριο, όμως η ανταπόκριση του κόσμου γενικότερα δείχνει πως οι καλές ιδέες πάντα είναι καλοδεχούμενες.

Την ημέρα των εκλογών πολλοί πήγαν στα μουσεία, παρακολούθησαν τις δράσεις τους και έδειξαν, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ότι υποστηρίζουν την εξωστρέφειά τους. Αυτό αποδεικνύουν όμως και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά διαστήματα στα μουσεία της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων μεγάλων πόλεων. Δημόσια και ιδιωτικά.

Το Νομισματικό στην οδό Πανεπιστημίου κατάφερε αρχικά με τις καλοκαιρινές ξεναγήσεις που εγκαινίασε στην αρχή της οικονομικής κρίσης και έπειτα με διάφορα αφιερώματα (ακόμη και με το δραστήριο καφέ του) να κερδίσει κοινό. Το Βυζαντινό φέρνει όλο και περισσότερους Αθηναίους στις αίθουσές του και στο αναψυκτήριο όταν δεν φυσάει, ενώ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρότι βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή, αγωνίζεται με τον δικό του τρόπο.

Κι αν οι βραδινές εκδηλώσεις έχουν συνήθως ανταπόκριση, να που και οι πρωινές κερδίζουν την προσοχή μας. Οι συναυλίες του πρώτου μουσείου της χώρας κάθε Τετάρτη δείχνουν πως υπάρχει ενδιαφέρον. Παρότι το Εθνικό Αρχαιολογικό δεν έχει τα αβαντάζ του Μουσείου της Ακρόπολης, οι καλές ιδέες κάνουν θαύματα.

Από τις 7 Μαΐου που ξεκίνησε η πρώτη συναυλία και έπειτα η δεύτερη στις 14, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν μία ώρα στη διάθεσή τους για μια μικρή αλλαγή στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Δώδεκα το μεσημέρι αρχίζει και σήμερα η εκδήλωση στην αίθουσα του βωμού. Θέμα της: «Ηχοι και μύθοι από την ιστορία και την περιπέτεια του κλασικού πνεύματος» από το μουσικό σχήμα Guitarte Ensemble.

«Κύριος ρόλος του μουσείου είναι να “υποστηρίξει” τον επισκέπτη και να προσπαθήσει να προσφέρει έμπνευση, ενδιαφέρον, αισθητική απόλαυση», υποστήριζε ο Graham Black (διδάσκει μουσειολογία και διαχείριση πολιτισμικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ) όταν έγραφε για το ελκυστικό μουσείο. Ποιος αρνείται ότι η ποιότητα της εμπειρίας ξυπνάει τους επισκέπτες και των δικών μας μουσείων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή