Λεπτομέρειες επί της ουσίας

Λεπτομέρειες επί της ουσίας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να ενισχύσουν το εθνικό πολιτικό σχέδιο αναβάθμισης 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που ήδη έδειξε ότι είχε θετικά εισπρακτικά αποτελέσματα με την επέκταση του ωραρίου. Από την 1η Απριλίου εργάζονται οι νέοι αρχαιοφύλακες έξι ημέρες την εβδομάδα και ανησυχούν γιατί δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.

Ανησυχούν γιατί όπως πολύ ευγενικά μας είπε κάποιος από αυτούς «ήρθαμε από ανεργία», χωρίς εισοδήματα, αντιθέτως με υποχρεώσεις στο φουλ. Και ναι μεν τους διαβεβαίωσαν ότι γύρω στα μέσα Ιουλίου θα πληρωθούν τους δύο πρώτους μήνες, και ότι έτσι καθυστερεί το Δημόσιο, όμως τους ζώνουν τα φίδια για τις Κυριακές και τα εξαιρέσιμα. «Αν δεν ψηφιστεί νέο ΦΕΚ που μας κατοχυρώνει, πώς θα έρθουμε να δουλέψουμε την Κυριακή, με τι κέφι;». Απλήρωτος, σχεδόν τρεις μήνες, πόση διάθεση κι ευγένεια μπορείς να έχεις απέναντι στον τουρίστα που οφείλεις να εξυπηρετήσεις, να είσαι ευγενής και πρόσχαρος;

Μας το έλεγε ο άνθρωπος (από τους προσληφθέντες στο πρώτο μουσείο της χώρας), με συστολή και απόγνωση μαζί, αλλά και χαρά γιατί η δουλειά αυτή τους αρέσει. Οι περισσότεροι από αυτούς (105 άτομα), γνώρισαν τον ιδιωτικό τομέα, τον ανταγωνισμό καθώς και την ανεργία.

Επτά μήνες θα παραμείνουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό, μέχρι τότε που αρχίζει το χειμερινό ωράριο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ομως θα έπρεπε, αφού ξεκίνησαν καλά και εγκαίρως φέτος τα μουσεία με την επέκταση των ωρών λειτουργίας τους από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα, να λάβουν υπόψη τους στο υπουργείο Πολιτισμού όλα τα προβλήματα. Από τις καθυστερήσεις στους μισθούς, μέχρι την εμφάνιση του φυλακτικού προσωπικού.

Οι καινούργιοι φύλακες είναι υποχρεωμένοι (το επιβάλλει η σύμβαση που υπέγραψαν) να έχουν ομοιόμορφη ενδυμασία: σκούρο παντελόνι, άσπρο μπλουζάκι. Οι υπόλοιποι, όμως, βολεύονται στην πολυχρωμία κι άντε να τους ξεχωρίσεις. Γι’ αυτούς δεν βρέθηκε τρόπος προσέγγισης, λες και εργάζονται αλλού.

Για να συνεχίσει το πιλοτικό σχέδιο αναβάθμισης να έχει αποτελέσματα, πρέπει να αντιμετωπισθούν τέτοιες βασικές λεπτομέρειες, μαζί βέβαια και η πληρωμή των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή