Είμαστε όλοι φωτογράφοι! (ή μήπως όχι;)

Είμαστε όλοι φωτογράφοι! (ή μήπως όχι;)

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω για εσάς, πάντως εγώ έχω κουραστεί με όλον αυτό τον ορυμαγδό των selfies και των στραβών κουνημένων, κομμένων και (κυρίως) τόσο ίδιων φωτογραφιών που οι περισσότεροι πλέον βγάζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα και νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν με όλη την υπόλοιπη «κοινότητα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατανοητό ότι πλέον η διαδικασία φωτογραφία-κοινοποίηση-σχόλια έχει απλοποιηθεί σε βαθμό γελοιότητας, αλλά πέραν κάποιων πραγματικά ξεχωριστών στιγμών και της όποιας διάθεσης αυτοπροβολής, ο βομβαρδισμός των άσκοπων φωτογραφιών καταντά πραγματικά κουραστικός.

Αυτή (ευτυχώς) είναι η μία πλευρά της υπόθεσης. Η άλλη έχει να κάνει με την πραγματική δημιουργικότητα, φαντασία και ουσιαστικά ελευθερία που ξεκλειδώνουν οι νέες τεχνολογίες για ανθρώπους που φωτογραφίζουν «με το μάτι», για όλους εκείνους που καθημερινά συναντούν γύρω τους ξεχωριστές εικόνες και θέλουν να τις κρατήσουν αλλά και να τις μοιραστούν. Παλιότερα κάτι τέτοιο ήταν πολύ πιο δύσκολο, πλέον όμως χάρη στα κινητά τηλέφωνα με τις ενσωματωμένες κάμερες υψηλής ανάλυσης (φτάνουν και ξεπερνούν αυτές των μη επαγγελματικών φωτογραφικών μηχανών) ο κάθε διαβάτης της πόλης ή της υπαίθρου είναι κι ένας πιθανός καταγραφέας των στιγμών της. Και πολλοί το κάνουν. Αλλοι πιο προσεκτικά και άλλοι με χαλαρή διάθεση, με περισσότερες οι λιγότερες αξιώσεις –λίγη σημασία έχει– οι άνθρωποι αυτοί εξασκούν στην ουσία την τέχνη της φωτογραφίας, η οποία διανύει έτσι μια ιδιότυπη περίοδο άνθησης, προσφέροντας κατά καιρούς εξαιρετικά αποτελέσματα. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, τα έργα που διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό iPhone Photography Awards, ο οποίος αφορά αποκλειστικά φωτογραφίες βγαλμένες από iPhone, iPod ή iPad.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υποβάλουν από μία ως 25 φωτογραφίες με μοναδικό όρο αυτές να μην έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία από Η/Υ. Οι 54 νικητές προέρχονται από 17 χώρες και διακρίθηκαν σε διάφορες θεματικές κατηγορίες (άνθρωποι, φύση, τοπίο, φαγητό, ειδήσεις κ.α.) με τους καλύτερους σε κάθε μία από αυτές να λαμβάνουν ως βραβείο μια ράβδο χρυσού! Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στις φωτογραφίες, δυσκολεύεται να πιστέψει ότι προέρχονται από κινητά τηλέφωνα. Ομορφες φωτοσκιάσεις, ευφάνταστες συνθέσεις και τέλεια αποτυπωμένες γεωμετρικότητες είναι μερικές μόνο από τις αρετές τους, ενώ ο αυτοσχεδιασμός, η αίσθηση του αυθόρμητου και η πειραματική διάθεση είναι χαρακτηριστικά τα οποία απορρέουν από το μέσον που τις παρήγαγε. Στα καθ’ ημάς, παρόμοιο διαγωνισμό διοργάνωσε πρόσφατα ο ΟΑΣΑ, καλώντας τους επιβαίνοντες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να εμπνευστούν από αυτά και να τα φωτογραφίσουν, αναδεικνύοντάς τα ως κομμάτι του σύγχρονου αστικού τοπίου μέσα από καθημερινές σκηνές, αλλά και την αισθητική τους διάσταση. Οι καλύτερες θα εκτεθούν στους διάφορους χώρους των Μέσων για ένα μήνα.

Η ευρεία διάδοση των smartphones έχει φέρει και στη χώρα μας (με κάποια καθυστέρηση ίσως) την καθημερινή χρήση των κινητών τηλεφώνων ως μέσων αποτύπωσης του περιβάλλοντος χώρου από μη επαγγελματίες. Ετσι δημιουργείται κατά κάποιον τρόπο μια νέα κατηγορία ερασιτεχνών της φωτογραφίας, οι οποίοι, μάλιστα, μπορούν σχετικά εύκολα να επικοινωνήσουν τα έργα ή τα ντοκουμέντα τους, συμβάλλοντας έτσι και προς έναν παραπάνω «εκδημοκρατισμό» της όμορφης αυτής τέχνης. Αρκεί, βέβαια, όπως σημειώσαμε και στην αρχή, να κρατάει καθένας και το προσωπικό του μέτρο…

​​Ο διαγωνισμός για τα IPPAWARDS 2015 έχει ήδη ξεκινήσει. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές στο ippawards.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή