Το θάρρος ενός φιλότεχνου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια ερώτηση που ακούμε όλο και συχνότερα στην Ελλάδα της κρίσης: Πώς κάποιος βρήκε το θάρρος ή τους πόρους να ξεκινήσει μια καινούργια επιχείρηση τη στιγμή που ζούμε υπό το φάσμα της οικονομικής αστάθειας; Kαι η κουβέντα συμπληρώνεται με μια σειρά από εικασίες ή θεωρίες συνωμοσίας.

Τίποτα από όλα αυτά δεν πτόησε -ευτυχώς!- τον Κώστα Ευριπίδη και την οικογένειά του, που αποφάσισαν να ανοίξουν μια νέα γκαλερί στο Κολωνάκι. Τους τελευταίους έξι μήνες το αρχοντικό που σχεδίασε κατά τη δεκαετία του ’30 ο Αλ. Νικολούδης και στέγασε για ένα διάστημα το «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου & Σκουφά) μεταμορφώθηκε με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Ρίζου σε μια κομψότατη αίθουσα τέχνης, με λειτουργικούς χώρους που απλώνονται σε 600 τ.μ. Κυπριακής καταγωγής και ο ιδρυτής, που μένει όμως εδώ και δεκαετίες στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων. Τα εγκαίνια έγιναν πριν από λίγες ημέρες με μια έκθεση 52 έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου, που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της οικογένειας Ευριπίδη, που έδωσε και το όνομά της στη νεόκοπη γκαλερί. Την επισκεφθήκαμε και συνομιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη, τη γυναίκα του Νάσια και την κόρη του Ειρήνη, που εμπλέκονται επίσης στο εγχείρημα.

Η πρώτη κουβέντα ήταν η αυτονόητη: πώς και δεν φοβήθηκε να κάνει μια τόσο πολυδάπανη επένδυση μέσα στην ύφεση: «Εχω εργαστεί πολύ σκληρά στη ζωή μου και η τέχνη είναι το μεγάλο πάθος για εμένα και τη σύζυγό μου. Συλλέγουμε Ελληνες καλλιτέχνες εδώ και 20 χρόνια με μια γκάμα από την αφαίρεση μέχρι την παραστατική ζωγραφική. Εχοντας επαφή με τους καλλιτέχνες ακούγαμε συνεχώς πόσο δύσκολο είναι πλέον να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Και έτσι μπήκαμε στην περιπέτεια της δημιουργίας μιας γκαλερί. Βέβαια έχουμε σχεδιάσει έτσι την πορεία στο άμεσο μέλλον ώστε να μη στηριζόμαστε στην εμπορική δραστηριότητα για την επιβίωση της επιχείρησης», λέει στην «Κ» ο Κώστας Ευριπίδης.

Θαρραλέος; Σίγουρα. Οχι μόνο έχει διακριθεί στο επιχειρηματικό πεδίο αλλά έχει επιδείξει και αντοχή σε πολλές δοκιμασίες της ζωής: η πιο δύσκολη ήταν όταν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή ως 20χρονος στρατιώτης στα γεγονότα της Κύπρου, τραυματίστηκε και συνελήφθη από τους Τούρκους. Αργότερα, μπήκε με ορμή στα επιχειρηματικά πράγματα, άντεξε «κουρέματα» ομολόγων στην Αθήνα και καταθέσεων στην Κύπρο, χωρίς να καμφθεί.

«Φιλοδοξούμε να κάνουμε τον χώρο ένα Σπίτι για την Τέχνη, μια φιλόξενη κοιτίδα για καλλιτέχνες και φιλότεχνους, σε μια περίοδο όπου κλείνουν πόρτες αντί να ανοίγουν. Οσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα, η τέχνη πάντα είναι φάρμακο», τονίζει. Η έκθεση Σπυρόπουλου θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή