Ανθρωποι, σύννεφα, φαντασία και πραγματικότητα

Ανθρωποι, σύννεφα, φαντασία και πραγματικότητα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σύννεφα  έξω από το παράθυρο του αεροπλάνου είναι η τελειότερη οθόνη στον κόσμο. Σε αυτόν τον λευκό καμβά, η Μαρίνα Μπιρδιμήρη αποφάσισε να ενθέσει τις δικές της εικόνες και να φτιάξει μια απρόσμενη σύνθεση. Η αρχιτέκτων, που αγαπά τη φωτογραφία, παρουσιάζει 23 λήψεις στη δεύτερη ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι), με τίτλο «Deep in the Clouds».

Σε αυτές, καταφέρνει να φτιάξει ένα αφήγημα που μετεωρίζεται ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, καθώς βλέπουμε πλεούμενα, ανθρώπους, ποδήλατα, να αναδύονται μέσα από τα νέφη. Η ιδέα τής πρωτοήρθε –πού αλλού;– στον αέρα. Για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα έπρεπε να πηγαίνει αυθημερόν στην Κρήτη για επαγγελματικούς λόγους, μία φορά την εβδομάδα. Επαιρνε μαζί της τη φωτογραφική μηχανή και άρχισε να εστιάζει στο τοπίο του ουρανού. Αυτό το φόντο των σύννεφων αποδείχθηκε πολύ φιλόξενο για τους «ήρωες» άλλων φωτογραφιών της που είχε τραβήξει σε ταξίδια, καθημερινές βόλτες και διακοπές. Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Μάνη, Παρνασσός, Κωνσταντινούπολη, σμίγουν με τα σύννεφα πάνω από το Αιγαίο. Και έτσι προέκυψε το υλικό για την έκθεση αυτή, με διάθεση παιχνιδιού.

«Η δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία σήμερα μπορεί να έχει “μαγικά” αποτελέσματα. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να δημιουργήσω έργα, μέσα από τα οποία ο θεατής να μπορεί να βρει το νήμα μιας δικής του αφήγησης. Είναι ένα έναυσμα για να ονειρευτεί και να αφήσει το μυαλό του να ταξιδέψει», λέει η Μπιρδιμήρη.

Την τεχνική της ένθεσης τη χρησιμοποίησε και στην πρώτη της έκθεση. Εκεί είχε στο επίκεντρο το αποτύπωμα που έμενε, όταν γκρεμιζόταν ένα κτίριο, επάνω στα γειτονικά οικοδομήματα. Το χρώμα των δωματίων, τα ράφια, οι σκιές από τα κάδρα, στη «ράχη» κάποιας αθηναϊκής πολυκατοικίας. Μέσα σε αυτό το χνάρι έβαζε άλλους «ενοίκους».

Από τη γη στα σύννεφα; «Γιατί όχι; Προσωπικά είναι ένας τρόπος για να εκπέμψω ένα θετικό μήνυμα. Το ότι ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντλούμε χαρά από κάθε πηγή. “Την αλήθεια τη φτιάχνει κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα”, γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης, Μαρία Νεφέλη», λέει η αρχιτεκτόνισσα που έχει τα πόδια στο έδαφος αλλά το μυαλό στα σύννεφα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή