Εμφαση στη νεολαία, άνοιγμα στην περιφέρεια από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Εμφαση στη νεολαία, άνοιγμα στην περιφέρεια από το Γαλλικό Ινστιτούτο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ξεκίνημα του νέου έτους αρχίζουν να γνωστοποιούνται οι προγραμματισμοί διαφόρων πολιτιστικών οργανισμών και ιδρυμάτων για το 2016 – τουλάχιστον όσων δεν το είχαν ήδη κάνει από το τέλος του 2015. Στην περίπτωση του πάντα δραστήριου Γαλλικού Ινστιτούτου, το πράγμα προχώρησε κάπως παραπάνω: στη χθεσινή ανακοίνωσή του, εκτός από τα άμεσα του τρέχοντος έτους, το τελευταίο μάς πληροφόρησε για τον ευρύτερο προγραμματισμό του μέχρι το 2018. Αυτός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Αρχικά, αξίζει να γίνει λόγος για εκείνες που το Ινστιτούτο ορίζει ως βασικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες καθορίζεται η πλειονότητα των δράσεών του. Η πρώτη από αυτές, η οποία συνδέεται ακριβώς με το πνεύμα του τριετούς προγραμματισμού, αφορά τη στόχευση στις διαφορετικές κατηγορίες κοινού με τις οποίες το Ινστιτούτο φιλοδοξεί να χτίσει σταθερή σχέση. Αποφασιστικής σημασίας θεωρείται ακόμα η έμφαση στη νεολαία και στις διάφορες πτυχές της, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις αρχές της εξωστρέφειας και της ανανέωσης. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων του ιδρύματος και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια (πέραν της Αθήνας), όπως και για την εισαγωγή καινούργιων θεματικών πάνω στις οποίες θα αναπτυχθούν οι διάφορες δράσεις.

Περνώντας στο φετινό πρόγραμμα, ας δούμε τις πιο «φρέσκες» προσθήκες. Οσον αφορά τη λογοτεχνία, η οποία έχει την τιμητική της, εγκαινιάζεται ο κύκλος ποιητικών βραδιών «Λέξεις επί σκηνής», με θεματικά ή πιο προσωποποιημένα αφιερώματα. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, σπουδαίοι Γάλλοι μυθιστοριογράφοι προσκαλούνται για ομιλίες· πρώτος από αυτούς ο Andrei Makine.

Στον τομέα του σινεμά, νέο θεσμό αποτελεί το «Cine-club», το οποίο περιλαμβάνει παρουσίαση κλασικών ή σύγχρονων ταινιών από δημοσιογράφους και κριτικούς κινηματογράφου. Ξεχωρίζουν επίσης τα μουσικά αφιερώματα, σημαντικότερο από τα οποία εκείνο για τον Henri Dutilleux με την εξαιρετική βιολοντσελίστρια Emmanuelle Bertrand, καθώς και αυτό προς τιμήν του Guillaume de Machaut από το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Επιπλέον, το Ινστιτούτο υποστηρίζει ή διοργανώνει αρκετές επισκέψεις καλλιτεχνών του θεάτρου μέσα στη χρονιά, όπως οι Philippe Quesne, Bruno Meyssat κ.ά.

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλεφθούν και οι σταθερές «αξίες». Η Γιορτή της Γαλλοφωνίας τον Μάρτιο, με πλήθος εκδηλώσεων –μουσικών, θεατρικών, λογοτεχνικών, αλλά και γαστρονομικών– είναι η πρώτη από αυτές, ενώ τον επόμενο μήνα δίνεται το ετήσιο ραντεβού των σινεφίλ με το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ένα από τα σπουδαιότερα της πόλης (7-13/4). Φινάλε με τη «Νύχτα ηθικής» στις 27 Μαΐου, η οποία δίνει συνέχεια στην περυσινή πολύ επιτυχημένη «Νύχτα της φιλοσοφίας». Στόχος η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ομάδων σκέψης από τη Γαλλία και την Ελλάδα πάνω σε απόλυτα σύγχρονα και επείγοντα ζητήματα που συνδέονται με αυτές τις θεματικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή