Φλαμίνγκο και ερωδιοί στην Αθήνα

Φλαμίνγκο και ερωδιοί στην Αθήνα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας συνδυασμός έντονου κίτρινου και τιρκουάζ χρώματος χαρακτηρίζει τους αφρικανικούς θηλυκούς χαμαιλέοντες που συναντώνται στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας όταν εγκυμονούν, για να μην τις ενοχλούν οι αρσενικοί. Οταν όμως βρίσκονται στην εποχή του ζευγαρώματος, οι χρωματικές ισορροπίες αλλάζουν και ο αρσενικός χαμαιλέοντας γίνεται καταπράσινος για να προσελκύσει τη σύντροφό του. Απαιτείται μεγάλη προετοιμασία αλλά και τύχη για να γίνει το «κλικ» τη σωστή στιγμή, μας λέει ο ελβετικής καταγωγής φωτογράφος, Αντρέα Μπονέτι, καθώς μας ξεναγεί στην έκθεση φωτογραφίας «Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα» που διοργάνωσε η Costa Navarino στη στοά Σπυρομήλιου του εμπορικού κέντρου City Link.

Τα 26 φωτογραφικά έργα του Μπονέτι, με τους υπέροχους ερωδιούς, τα φλαμίνγκο, τις χελώνες καρέτα-καρέτα και βέβαια τους επαπειλούμενους χαμαιλέοντες της λιμνοθάλασσας, μοιάζουν να ίπτανται στην ιστορική στοά που συγκεράζει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μεσοπολέμου με την αισθητική του 21ου αιώνα. Οι φωτογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στη Γιάλοβα, έναν εξαιρετικά σημαντικό υγροβιότοπο στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας, που αποτελεί καταφύγιο χιλιάδων πτηνών, ερπετών και της χελώνας καρέτα-καρέτα. Ο Μπονέτι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περιοχή το 1985 σε μια οικογενειακή εκδρομή. Σπούδασε βιολογία και αποφάσισε να επιστρέψει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για να κάνει έρευνα στον υγροβιότοπο και τελικά έμεινε εκεί για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ παράλληλα είχε εντρυφήσει στην τέχνη της περιβαλλοντικής φωτογραφίας. «Τα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν σε διάστημα περίπου 15 ετών και περιγράφουν μία ημέρα στη φύση της Γιάλοβας. Από το πρώτο φως του ήλιου μέχρι τη δύση του», σημειώνει ο κ. Μπονέτι.

Συνοδοιπόρος στη δημιουργία της έκθεσης είναι η Costa Navarino που δραστηριοποιείται με σεβασμό στο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, μαζί με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία. «Η προβολή και η προστασία της φύσης είναι στο κέντρο της φιλοσοφίας μας. Ανω του 10% του προϋπολογισμού μας επενδύεται σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, Στέφανος Θεοδωρίδης. Είναι ενδεικτικό ότι στα περιβαλλοντικά επιτεύγματα της Costa Navarino περιλαμβάνονται η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, η ανάπτυξη υπόγειου γεωθερμικού συστήματος, προγράμματα προστασίας των επαπειλούμενων ειδών της Γιάλοβας κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή