Πέρα από τα κόμματα και τα σύνορα

Πέρα από τα κόμματα και τα σύνορα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε και πάλι η όρεξη για το θέμα των Μαρμάρων. Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει ενιαία πολιτική. Η Ελλάδα προσφέρει αρχαιολογικά αριστουργήματα, σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, έγραψε η βρετανική εφημερίδα Independent σε δημοσίευμά της, όπως, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επαναλάβει τις διπλωματικές προσπάθειες με μια προσφορά τακτικού δανεισμού μερικών αριστουργημάτων της αρχαίας Ελλάδας σε βρετανικά ιδρύματα. Η εφημερίδα προχώρησε ακόμη περισσότερο, σημειώνοντας πως η άφιξη αριστουργημάτων όπως η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα ή το άγαλμα του Δία ή του Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού, από την Κίνα.

Χθες το απόγευμα το ΥΠΠΟΑ έκανε λόγο για ανακρίβειες που περιλαμβάνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αν και τονίζει πως γίνεται «προσπάθεια για την επανεκκίνηση του διαλόγου για την επανένωση των Γλυπτών, με νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στη δικαστική διεκδίκηση». Μεταφέρουν, μάλιστα, δήλωση του καθηγητή Λουί Γκοντάρ, προέδρου του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (IARPS), ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν μίλησε με κανέναν δημοσιογράφο, πιστεύει όμως σε μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ του βρετανικού κράτους, του Βρετανικού Μουσείου και του ελληνικού κράτους, που «μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα» προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών.

Αλλά πώς έγιναν όλα αυτά για τα οποία γράφει η βρετανική εφημερίδα; Καμία αναφορά δεν γίνεται στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, με τον κ. Γκοντάρ, την κ. Κονιόρδου κ.ά. Ομως δεν γίνεται ούτε κάποια υπενθύμιση στην πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου (πριν από τη δημιουργία του Νέου Μουσείου Ακρόπολης), που μιλούσε για μακροχρόνιο δανεισμό και ανταλλάγματα. Τέτοια ζητήματα απαιτούν συγκεκριμένη πολιτική, υπερκομματική και όχι αποσπασματικές και σπασμωδικές ενέργειες. Το ζήτημα είναι πολιτισμικό παγκόσμιας εμβέλειας, που υπερβαίνει κόμματα και σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή