ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ζωγραφική μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης

Ζωγραφική μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Λέοντος Μιχαήλ (γενν. 1979) παρουσιάστηκε το 2010 στην Αθήνα. Τα επόμενα χρόνια, δουλεύοντας καθημερινά στο εργαστήριό του στον Λυκαβηττό, συχνά τις νύχτες, ο Λ. Μιχαήλ πειραματίστηκε, πέταξε ό,τι δεν χρειαζόταν, ξεχώρισε και εξέλιξε τα «εργαλεία» για τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης εικαστικής του γλώσσας, και τώρα επανέρχεται με τη δεύτερη έκθεσή του, ισορροπώντας ανάμεσα στην αναπαράσταση και την αφαιρετική ζωγραφική. Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η επιμελήτρια Λουίζα Καραπιδάκη: «Πρόκειται για έναν αποσπασματικό τρόπο απεικόνισης που συνίσταται σε αλληλένδετες και αντίρροπες φόρμες, οι οποίες συνυφαίνονται τμηματικά και λειτουργούν υπαινικτικά, καθότι παραπέμπουν διαρκώς στα μεταβαλλόμενα όρια μεταξύ αφαιρετικής και αναπαραστατικής ζωγραφικής».

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται αύριο το βράδυ στην Ελληναμερικανική Ενωση, περιλαμβάνει δέκα έργα μεγάλων διαστάσεων, δίπτυχα και τρίπτυχα, και έχει τίτλο «Charcoal Paintings». «Το κάρβουνο έχει γίνει το πρωταρχικό υλικό μου λόγω της αμεσότητας που έχει. Με βοηθάει στη χειρονομία και στην άμεση αποτύπωση», εξηγεί στην «Κ» ο καλλιτέχνης. Και προσθέτει: «Με ενδιαφέρει πολύ η χειρονομία και η ίδια η χειρονομία με έχει οδηγήσει σε πιο αφηρημένα αποτελέσματα. Εχω πάντα στο μυαλό μου κάποιο θέμα, είτε φιγούρα είτε κάποιους χώρους όπου κινούνται οι φιγούρες αυτές, αλλά με οδηγεί πολύ η χειρονομιακή διάθεση. Ιντριγκάρω τον εαυτό μου να αναγνωρίσει κάτι και, όταν το αναγνωρίσει, άλλοτε επεμβαίνω και προσπαθώ να το φέρω πιο κοντά σε μια φιγούρα και άλλοτε το αφήνω γιατί μου αρέσει ένα πιο αφηρημένο αποτέλεσμα, περισσότερο εξπρεσιονιστικό αποτέλεσμα».

Ο Λέων Μιχαήλ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1998-2004) με καθηγητή τον Τρ. Πατρασκίδη. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι (2005-2007) στον τομέα Θεωρία και Πρακτική της Γλώσσας και των Τεχνών.

​​Διάρκεια έκθεσης: 11/5-10/6. Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.