Τι είδαμε, τελικά, στον καθρέφτη του ’80;

Τι είδαμε, τελικά, στον καθρέφτη του ’80;

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης συμμετοχικής έκθεσης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Η έκθεση «GR80s – Η Ελλάδα του ’80 στην Τεχνόπολη», την οποία επισκέφθηκαν περί τις 80.000 άτομα, φιλοδοξούσε να γίνει ο καθρέφτης των πολιτών που σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με τις πολιτικές και οικονομικές παραδοξότητες –ας τις ονομάσουμε έτσι, με επιείκεια– που συνέβαλαν, κατά το μάλλον ή ήττον, σε αυτό το θολωμένο ιστορικό μας συγκείμενο: της πολυεπίπεδης κρίσης.

Τελικά, τι έμαθαν οι χιλιάδες επισκέπτες από αυτή την έκθεση; Τι πήραν, κάτα το στερεότυπο, μαζί τους φεύγοντας; Πόσο κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και αυτό που αντικρίσαμε ήταν κοντά στην πραγματικότητά μας; Αυτό είναι μάλλον δύσκολο να το απαντήσει κανείς. Μία τόσο μεγάλη έκθεση –«αυτός ήταν σκοπός μας: να είναι μεγάλη αλλά όχι φλύαρη», ανέφερε στην «Κ» ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, εκ των επιμελητών του εγχειρήματος– κατάφερε τελικά να καλύψει μία ολόκληρη δεκαετία, να ισορροπήσει τον εξωραϊσμό του παρελθόντος με αυτό που πραγματικά συνέβη τότε; Και μήπως, τελικά, αυτή η μη φλυαρία που αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος «λησμόνησε» στοιχεία που όντως συνέβησαν, αλλά τα κάλυψε η… λαϊκή μεγαλομανία του ανδρεοπαπανδρεϊσμού και η ταχύτητα με την οποία θέλαμε ως Ελληνες να μπουκάρουμε στον Πρώτο Κόσμο, μια ταχύτητα για την οποία δεν ήμασταν προετοιμασμένοι;

«Η έκθεση αυτή απέδειξε ότι έχουμε ακόμα εκκρεμότητες με τη Μεταπολίτευση. Πλείστοι όσοι επισκέπτες στέκονταν για ώρα μπροστά και διάβαζαν τις λεζάντες και τα τεκμήρια – δεν έβλεπαν απλώς τα εκθέματα», μεταφέρει στην «Κ» ο Παναγής Παναγιωτόπουλος. «Υπάρχουν γνωστικά κενά, αποσιωπήσεις γεγονότων, δεν έχουμε καταλήξει στους γενικούς όρους για τους οποίους μιλάμε. Συνεπώς, είναι λάθος να λέμε ότι κόσμος ζει απλώς για μιαν εντύπωση», συμπληρώνει.

Ο εκ των επιμελητών της έκθεσης πιστεύει ότι η έκθεση είχε επιτυχία και το κοινό θέλησε να προχωρήσει εις βάθος διότι απλούστατα «είναι ο καθρέφτης της μεσαίας τάξης που σήμερα υποχωρεί». Το ερώτημα, όμως, παραμένει; Πόσοι εξ αυτής της φθίνουσας μεσαίας τάξης δεν έκαναν χαρούλες μπροστά στα παιχνίδια της εποχής ή στα ρούχα του Μπίλι Μπο;..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή