ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με θέα τις «Ομπρέλες» της Αιγύπτου

me-thea-tis-ompreles-tis-aigyptoy-2257076

Σε μια αχανή αμμώδη παραλία, 120 χιλιόμετρα έξω από την Αλεξάνδρεια, σε μια περιοχή που μεταμορφώνεται γοργά για να γίνει διεθνής προορισμός, οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου είναι το νέο αξιοθέατο. Λαμπυρίζουν στον λαμπρό ήλιο της Αιγύπτου, με τον ανοξείδωτο χάλυβα να αστράφτει, και σε λίγο καιρό θα προσφέρουν φαντασμαγορικό θέαμα τη νύχτα.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η μεταφορά τους από την Αθήνα στην Αλεξάνδρεια, μία τεράστια επιχείρηση που απαίτησε δύο μεγάλα κοντέινερ μήκους 13,5 μέτρων που έφυγαν από τον Αγιο Δημήτριο, από το εργαστήριο του κ. Στέλιου Γκίκα, και, μέσω Πειραιά, έφτασαν στην Αίγυπτο. Και πριν από λίγες ημέρες έγινε η εγκατάστασή τους, ένα πραγματικό επίτευγμα από τεχνικής απόψεως, καθώς το έδαφος είναι αμμώδες, οι θερμοκρασίες υψηλές και το ύψος του γλυπτού φτάνει τα 13 μ. Το στήσιμο του έργου έγινε με τη βοήθεια ενός μεγάλου γερανού και ενός καλαθοφόρου οχήματος, «που κολλούσαν στην άμμο χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης περιμετρικά του γλυπτού».

me-thea-tis-ompreles-tis-aigyptoy0
Η εγκατάσταση του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Ομπρέλες» στην Αίγυπτο φθάνει σε ύψος 13 μ. και στήθηκε σε αμμώδες έδαφος.

Τη συναρπαστική αυτή ιστορία μάς διηγείται ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, ο οποίος έζησε από κοντά την αιγυπτιακή εμπειρία. «Οι τρεις τεχνίτες του έργου επί πέντε ημέρες εργάστηκαν αδιάκοπα για πάνω από 15 ώρες την ημέρα και συναρμολόγησαν μεθοδικά τα τμήματα που αποτελούν το γλυπτό με τη βοήθεια δεκάδων Αιγύπτιων εργατών. Η συναρμολόγηση ήταν μια σύνθετη διαδικασία, δεδομένου ότι οι 15 σωλήνες, οι 40 ομπρέλες και οι 15 εγκάρσιοι άξονες που αποτελούν το γλυπτό χρειάστηκε να συναρμολογηθούν μεταξύ τους με απόλυτη ακρίβεια, άλλοτε στο έδαφος και άλλοτε σε ύψος 13 μ.».

Πώς φτάσαμε όμως στο σημείο να έχουμε τις «Ομπρέλες» εγκαταστημένες σε παραλία της Αλεξάνδρειας; Βρίσκονται στην περιοχή Marassi, εκεί όπου μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του κόσμου, η ΕΜΑΑR, η εταιρεία που έχει μεταμορφώσει το Ντουμπάι (δικό της έργο είναι o πύργος Burj Khalifa) έχει σχεδιάσει και εκτελεί μία τεράστια επένδυση. Γεννιέται μια νέα πολιτεία, με 30.000 κατοικίες, κήπους, προβλήτες, γήπεδα γκολφ, κανάλια, ένας κόσμος αχανής και αυτάρκης, που θα αναδείξει αυτή τη λωρίδα γης στην Αίγυπτο σε προορισμό ακριβών ονείρων για όσους θέλουν και όσους μπορούν. Εκεί, όπως μας πληροφορεί ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης, θα υπάρχει και Greek Village, κατά το πρότυπο της Σαντορίνης!

me-thea-tis-ompreles-tis-aigyptoy2
Στην πιο ακριβή λωρίδα γης της Αιγύπτου, στην περιοχή Marassi, γεννιέται μια νέα πολιτεία. Εκεί, στήθηκαν οι «Ομπρέλες».

Ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας είναι ο 61χρονος δισεκατομμυριούχος και πανίσχυρος άνδρας του Ντουμπάι Mohamed Alabbar. Η ΕΜΑΑR, που επί της ουσίας δημιουργεί εκ του μηδενός αστικά οικοσυστήματα και παράγει τρόπους ζωής-πρότυπα για τις ανερχόμενες τάξεις κυρίως της Ασίας, αλλά όχι μόνο, έχει στρατηγικά ενδιαφέρο-ντα στην Αίγυπτο. Τυχαία έμαθαν για το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου («το είδαν δημοσιευμένο») και μέσω μιας εταιρείας που εμπορεύεται έργα τέχνης ήρθαν σε επαφή με το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου (που έχει έδρα το Ψυχικό) και έκαναν την παραγγελία.

«Τεχνικό επίτευγμα»

Ετσι, έγινε δυνατή η κατασκευή των «Ομπρελών» –με προορισμό την Αίγυπτο– από τον κ. Στέλιο Γκίκα, στο καλλιτεχνικό εργαστήρι στον Αγιο Δημήτριο, που διατηρούσε ο πατέρας του, κ. Λεωνίδας Γκίκας, «βασικός τεχνίτης και συνεργάτης του Γιώργου Ζογγολόπουλου για 40 χρόνια» (είχε συνεργαστεί με τον γλύπτη και στην κατασκευή του γλυπτού «Ομπρέλες» που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη). Λόγω του μεγέθους και του βάρους (κάθε μία από τις τέσσερις βάσεις ζυγίζει 200-250 κιλά), το έργο θεωρήθηκε «τεχνικό επίτευγμα». Οι «Ομπρέλες» στη νέα θέση τους στην Αίγυπτο στήθηκαν μπροστά στην ακτογραμμή. Οπως μας εξηγεί ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης, η θέση τους είναι προνομιακή, «μπροστά στο ιστορικό ξενοδοχείο Al Alamein, το οποίο αγοράστηκε από την ΕΜΑΑR και αποκαταστάθηκε». Στην ίδια παραλία, υπάρχει, από τη μια πλευρά, η εξοχική κατοικία του Νάσερ και, από την άλλη, η εξοχική κατοικία του νυν προέδρου της Αιγύπτου. Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος είχε παρουσιάσει έργα του στην Αίγυπτο το 1946 συμμετέχοντας στη Διεθνή Εκθεση του Καΐρου. Σήμερα, κατά κάποιον τρόπο, επιστρέφει. Μια ομάδα εργασίας από την Αθήνα παρακολούθησε το στήσιμο του έργου στην Αλεξάνδρεια. Εκτός του κ. Νίκου Θεοδωρίδη, παρόντες ήταν ο διευθυντής του ιδρύματος Αγγελος Μωρέτης, ο κατασκευαστής του γλυπτού κ. Στέλιος Γκίκας, μαζί με τους δύο συνεργάτες του, κ. Ανδρέα Ευαγγελάτο και Αρθούρο Ρώσση. Ας σκεφτεί μόνο κανείς ότι, για να εγκατασταθεί το γλυπτό, χρειάστηκε να κατασκευαστεί μία βάση από μπετόν μήκους 9 μ. και πλάτους 5 μ. Η στατική μελέτη και η μελέτη αντοχής εκπονήθηκαν από το γραφείο του πολιτικού μηχανικού και συνεργάτη του Γιώργου Ζογγολόπουλου, κ. Δημήτρη Μπαϊρακτάρη.