Η τέχνη μετακινεί και βουνά… Ο Ατλαντας του Μαρόκου πάει στην Υδρα

Η τέχνη μετακινεί και βουνά… Ο Ατλαντας του Μαρόκου πάει στην Υδρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει όταν γνωρίζεις από κοντά την Πολίν Σιμόν, είναι η γαλλικής κοπής ομορφιά και η κομψότητά της. Το δεύτερο είναι το πείσμα και η αποφασιστικότητά της. Απόφοιτος της Beaux Arts στο Παρίσι, έχει βιώσει την τέχνη στο πετσί της, γεγονός που την έκανε και εξαιρετικά επιτυχημένη κριτικό και δημοσιογράφο για τα εικαστικά σε μεγάλα έντυπα όπως η Figaro. Παντρεμένη με τον ζωγράφο Γιάννη Κόττη, συνειδητοποίησε πως οι νέοι Ελληνες καλλιτέχνες και εν γένει οι καλλιτέχνες χωρών της Μεσογείου, δεν έχουν τα ίδια στηρίγματα που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί τους σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Αμερική. Ετσι, συνέλαβε ένα φιλόδοξο σχέδιο αλληλεγγύης: θα έφτιαχνε ένα βραβείο με έδρα την Υδρα που θα περιελάμβανε χρηματικό έπαθλο, έκθεση του νικητή στο νησί, καθώς και παρουσίαση των διακριθέντων σε έκθεση στο Παρίσι.

Ανασκουμπώθηκε, σχεδίασε τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Hydra for Artists of the Mediterranean (HYam), βρήκε δυνατούς χορηγούς (ανάμεσά τους ο οίκος δημοπρασιών Artcurial και το Ιδρυμα Jean-Luc Lagardere), δημιούργησε ειδική κριτική επιτροπή με προσωπικότητες της τέχνης και το 2015-2016 εγκαινίασε την πρώτη δράση του βραβείου, με νικήτρια την Ελληνίδα Αννα-Μαρία Τσαγκάρη. Η εικαστικός έκανε μια θαυμάσια εγκατάσταση με μπλε άνθη στο νησί, που τράβηξε το ενδιαφέρον των ντόπιων αλλά και των κατοίκων. Φέτος ήρθε η ώρα για τη δεύτερη διοργάνωση του HYam που έχει στόχο να αναδείξει τους εκπροσώπους της εικαστικής σκηνής του Μαρόκου.

Νικητής είναι ο Αμπντελαζίζ Ζερού. Γεννημένος το 1982 στην Καζαμπλάνκα, μοιράζει τον καλλιτεχνικό του χρόνο ανάμεσα στο Μαρόκο και στην Ελβετία και θα έχει την ευκαιρία, χάρη στο χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 ευρώ που έλαβε από τον οργανισμό HYam, να δημιουργήσει και να εκθέσει καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2018 το έργο του με τίτλο «Atlasouna» (ο δικός μας Ατλας) στην πλατεία Μακαρίου, που βρίσκεται στην καρδιά της οικισμού της Υδρας (στην πλάτη του γνωστού φαρμακείου του Ραφαλιά, με πολλά, πολλά γατιά).

Το έργο του είναι ένα γλυπτό. Αναπαριστά το όρος Τούμπκαλ, το ψηλότερο σημείο του Ανω Ατλαντα –και ολόκληρου του Μαρόκου και της Βόρειας Αφρικής– με ύψος 4.167 μέτρα. Το «Atlasouna» θα δημιουργηθεί επί τόπου στην Υδρα με ντόπια υλικά, ενώ ταυτόχρονα, στο Μαρόκο, ο καλλιτέχνης θα ανέβει το βουνό με τα πόδια και πάνω σε μουλάρια (όπως στην Υδρα) για να καταγράψει τους θορύβους και τους ήχους της φύσης (αέρας, ζώα, δέντρα, φυτά, ποτάμια, κλπ.). Το ηχητικό ντοκουμέντο που θα δημιουργηθεί στο Μαρόκο θα συνοδεύσει το κεντρικό τμήμα του καλλιτεχνικού έργου, για να μπορούν να το ακούσουν οι επισκέπτες και να συλλάβουν αυτό το κοινό μεσογειακό αφήγημα της Ελλάδας και του Μαρόκου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT