Ιστορική βιβλιοθήκη «Κοραής»: ένα κρυφό διαμάντι της Χίου

Ιστορική βιβλιοθήκη «Κοραής»: ένα κρυφό διαμάντι της Χίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μυστικό ότι η Χώρα της Χίου είναι ταυτισμένη για τους περισσότερους επισκέπτες με ψώνια και βόλτες στα μπαρ του παραλιακού μετώπου. Ολοι πηγαίνουν για αγορές από τα καταστήματα της Απλωταριάς, μασουράκια, το τοπικό νόστιμο γλύκισμα, από τα ζαχαροπλαστεία Αυγουστάκη και Μονιώδη, παραδοσιακούς λουκουμάδες σερβίρει ο Μανάρας στην πλατεία, ενώ ο Κρόνος φημίζεται για το παγωτό που φτιάχνει σταθερά από το 1920. Σε αυτά τα σημεία εξαντλείται συνήθως μια επίσκεψη στη Χώρα, που θυμίζει περισσότερο μια σύγχρονη κωμόπολη με πυκνή δόμηση και ψηλά κτίρια (για νησί).

Και όμως, η πρωτεύουσα έχει αρκετά κρυμμένα «διαμαντάκια» που αξίζει να προσέξετε, και ένα από αυτά είναι η Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» που χρωστάει την ύπαρξή της στον μεγάλο Δάσκαλο του γένους και θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας, με μια συλλογή που περιλαμβάνει περίπου 250.000 τόμους βιβλίων.

Αν και είχε καταγωγή από τη Χίο, ο Κοραής ουδέποτε έζησε στο νησί. Ωστόσο, υπήρξε ο θεμελιωτής της βιβλιοθήκης στα τέλη του 18ου αιώνα και βοήθησε στην επαναλειτουργία της μετά την καταστροφή του νησιού από τους Οθωμανούς το 1822, δωρίζοντας την προσωπική του συλλογή βιβλίων, τα οποία μάλιστα είναι γεμάτα από χειρόγραφες σημειώσεις του. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα, στην καρδιά του κέντρου της Χώρας, ανοικοδομήθηκε το 1885 μετά τον μεγάλο σεισμό του 1881. 

Σε όλους τους χώρους, οι επισκέπτες θα βρουν πίνακες, χαλκογραφίες και υδατογραφίες, με την ιστορία του νησιού από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα, πορτρέτα του Κοραή και προσωπικοτήτων της Χίου και συλλογές χειρογράφων και σπάνιων βιβλίων. Ενα σημαντικό απόκτημα της βιβλιοθήκης είναι η εικονογραφημένη έκδοση της «Περιγραφής της Αιγύπτου», η οποία λέγεται ότι αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία της Αιγυπτιολογίας.

Πρόκειται για ένα έργο, 1809-1822, που συνέταξε το επιστημονικό προσωπικό του Ναπολέοντα κατά την εκστρατεία του στην Αίγυπτο και ήταν δώρο του Γάλλου αυτοκράτορα στον Κοραή για τη συμμετοχή του στη μετάφραση των Γεωγραφικών του Στράβωνα. 

Στο ισόγειο φιλοξενείται επίσης η συλλογή και προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα Γεωργίου Θεοτοκά, ένα σπάνιο αντίτυπο της Νέας Χάρτας της Βλαχίας του Ρήγα Βελεστινλή του 1797 και η ιστορική πρώτη ελληνική σημαία της απελευθέρωσης της Χίου του 1912. Στον όροφο παρουσιάζονται παραδοσιακά κεντήματα, υφαντά, φορεσιές και ξυλόγλυπτα της Χίου από τον 19ο και 20ό αιώνα και πορτρέτα από τις μεγάλες, αριστοκρατικές, οικογένειες του νησιού, κυρίως των Αργέντη και Σκυλίτση. Η βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο ένας χώρος όπου φυλάσσονται σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, αλλά και ένα πανόραμα της ιστορίας της Χίου που πρέπει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο.

[email protected]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT