Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: όλα τα φώτα στον μαέστρο της ειρήνης

Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: όλα τα φώτα στον μαέστρο της ειρήνης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν, τον Οκτώβριο του 2020, απονεμήθηκε για πρώτη φορά το ετήσιο ευρωπαϊκό βραβείο «Θεοφανώ», η Θεσσαλονίκη βρισκόταν στα πρόθυρα του σφοδρού κύματος του κορωνοϊού, που έμελλε να πλήξει την πόλη εκείνον τον πολύ δύσκολο χειμώνα για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Πέρυσι τα πράγματα ήταν αρκετά καλύτερα, αλλά πάντα με τα αυστηρά πρωτόκολλα των πρώτων δύο ετών της πανδημίας: το ίδιο το βραβείο (στο ζευγάρι επιστημόνων που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου ιού, τους δόκτωρες Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί) ήταν το 2021 ταυτισμένο με την παγκόσμια υγειονομική κρίση, που έριχνε βαριά τη σκιά της σε ένα φιλόδοξο, πρωτοεμφανιζόμενο βραβείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη και που σκοπό έχει «την προβολή της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας και την ανάδειξη των κοινών ιστορικών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, σε μια εποχή κλυδωνισμών και ευθείας αμφισβήτησής τους», σύμφωνα με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ και πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρο Ανδρεάδη.

Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: όλα τα φώτα στον μαέστρο της ειρήνης-1
Η απονομή του πρώτου βραβείου στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε μέσω Διαδικτύου, λόγω πανδημίας.

Φέτος, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου για την ακρίβεια, και πάντα στο επιβλητικό εσωτερικό της Ροτόντας, το τρίτο κατά σειρά βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονεμηθεί στον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ. Αυτή τη φορά –και εκτός απροόπτου– με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, με προαιρετική τη χρήση μάσκας και με την ελπίδα ότι η ανθρωπότητα έχει αφήσει πίσω τις πιο δύσκολες ημέρες της πανδημίας. Κατά κάποιον τρόπο, αυτή, η τρίτη κατά σειράν απονομή, θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, αφού αναμένεται να την τιμήσουν με την παρουσία τους τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: όλα τα φώτα στον μαέστρο της ειρήνης-2
Το ζεύγος των επιστημόνων Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί έχουν παραλάβει το βραβείο «Θεοφανώ» για το 2021 από τα χέρια της ΠτΔ.

Ο 79χρονος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ είναι ένας ζωντανός μύθος της μουσικής. Ισόβιος αρχιμουσικός της Staatskapelle του Βερολίνου, έχει αναπτύξει πλούσια παιδαγωγική και φιλειρηνική δράση, με κορυφαία πρωτοβουλία όλων τη δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra, μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής την οποία απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι. «Είναι τιμή για μένα να λαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των μουσικών της West-Eastern Divan Orchestra, καθώς είναι αυτοί που, μέσω της συμμετοχής τους στην ορχήστρα, έδωσαν το παράδειγμα της εξωστρέφειας, του διαλόγου και της ισχυρής θέλησης να ακούσουν το αφήγημα του “άλλου”», δηλώνει σε μήνυμά του λίγες εβδομάδες πριν από την τελετή ο γεννημένος στο Μπουένος Αϊρες, από Αργεντινοεβραίους γονείς, Μπάρενμποϊμ. Οκταμελές σχήμα μουσικών της ορχήστρας θα παραστεί μαζί με τον μαέστρο στην τελετή απονομής της 11ης Οκτωβρίου. Η συμμετοχή του στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι από μόνη της μια «δήλωση», δυστυχώς πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή