Βιβλίο για τη Γήινη και την Ουράνια Αφροδίτη σε ένα νέο χώρο με μεγάλη ιστορία

Βιβλίο για τη Γήινη και την Ουράνια Αφροδίτη σε ένα νέο χώρο με μεγάλη ιστορία

Είναι λίγες οι φορές που μια εκδήλωση ταιριάζει τόσο με τον χώρο που τη φιλοξενεί

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι λίγες οι φορές που μια εκδήλωση ταιριάζει τόσο με τον χώρο που τη φιλοξενεί. Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, με τον αέρα να μυρίζει άνοιξη στην Κηφισιά, πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι στη Βιβλιοθήκη – Iδρυμα Σπύρου Λοβέρδου για την παρουσίαση του βιβλίου του Αχιλλέα Α. Σταματιάδη, «Αφροδίτη Ουράνια και Γήινη: Από την Προσωκρατική Φιλοσοφία έως τη Βικτωριανή Εποχή» από τις εκδόσεις Οσελότος, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Το καταπληκτικό οικοδόμημα της Βιβλιοθήκης Λοβέρδου είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό για πολλούς Αθηναίους που έχουν καιρό να επισκεφθούν τα βόρεια προάστια. Με υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ σχεδιάστηκε εξαρχής για να φιλοξενήσει βιβλία και έργα τέχνης της οικογένειας των Κεφαλλήνιων τραπεζιτών και διανοουμένων, περιβαλλόμενο από γοητευτικό κήπο: ο Σπύρος Λοβέρδος (1874-1936) οικονομολόγος και πολιτικός που χρημάτισε υπουργός, ήταν φιλαναγνώστης και διέθετε μια καταπληκτική συλλογή εκδόσεων, χειρογράφων και κωδίκων. Ο αδελφός του Διονύσιος (1877-1934), επίσης οικονομολόγος, είχε το ενδιαφέρον του συλλέκτη και έτσι δημιούργησε ένα από τα σημαντικότερα corpus έργων βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης στην Ελλάδα. Εκτός από τον Τσίλλερ τα δύο αδέλφια –που ίδρυσαν τη Γενική Τράπεζα– είχαν ιδιαίτερη αγάπη προς τον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον πατέρα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. H Bιβλιοθήκη τους λοιπόν αποτελούσε διαχρονικά ένα μέρος συνάντησης διανοουμένων, αλλά και καλλιεργημένων ανθρώπων με αγάπη για την τέχνη.

Βιβλίο για τη Γήινη και την Ουράνια Αφροδίτη σε ένα νέο χώρο με μεγάλη ιστορία-1
Ο Αχιλλέας Α. Σταματιάδης υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του. Φωτ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Για τέσσερις δεκαετίες το αρχιτεκτόνημα είχε περιπέσει σε εγκατάλειψη και λήθη ώσπου ο δραστήριος και πείσμων Γιώργος Καράμπελλας το ανέστησε. Γλωσσομαθής, λάτρης της υψηλής αισθητικής, επιτυχημένος επαγγελματίας στο πεδίο του ως δημιουργικός και καλλιτεχνικός σύμβουλος, έδωσε νέα πνοή στεγάζοντας εκεί ένα Fondazione. Διατήρησε την ταυτότητα του κτιρίου με την περίτεχνη ξυλόγλυπτη βιβλιοθήκη που θυμίζει τέμπλο, το προίκισε όμως και με μοντέρνα έργα τέχνης, δίνοντας έναν αλλιώτικο τόνο στον χώρο με δικές του μικρές «πινελιές». Αρχισε να διοργανώνει εκδηλώσεις με επίκεντρο την τέχνη, τη λογοτεχνία και το ντιζάιν με την προοπτική μέχρι και το τέλος του 2023 να γίνει ο χώρος αυτός μια ιδιωτική λέσχη με μέλη κατά τα πρότυπα του εξωτερικού. Σε αυτό το καταπληκτικό περιβάλλον λοιπόν που είχε γεμίσει από νωρίς με κόσμο, έγινε η παρουσίαση της έκδοσης του νεαρού μελετητή με τις λαμπρές σπουδές.

Ο Αχιλλέας Σταματιάδης που έχει δείξει από νεαρός την έφεσή του στα γράμματα ξεκίνησε σπουδάζοντας Διεθνείς Σχέσεις, Ιστορία των Ιδεών και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Nορθίστερν της Βοστώνης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο πρόγραμμα GSAS του Χάρβαρντ. Το βιβλίο του που εξεδόθη στην Ελλάδα αποτελεί μετεξέλιξη της μεταπτυχιακής διατριβής του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, μέρος της οποίας έχει εκδοθεί και από το έντυπο κλασικών σπουδών «Discentes» του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και πλέον ανευρίσκεται διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου της Βιβλιοθήκης του Αμερικανικού Κογκρέσου. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη διττή έννοια της θεάς Αφροδίτης, αφενός τη Γήινη της Πανδήμου που συνδέεται από τον Πλάτωνα με τον σωματικό πόθο και αφετέρου την Ουράνια η οποία συνδέεται με τον έρωτα της Ιδέας του Ωραίου που ταυτίζεται και με το Αγαθό, το Ευγενές, το Δίκαιο και το Ενάρετο.

Βιβλίο για τη Γήινη και την Ουράνια Αφροδίτη σε ένα νέο χώρο με μεγάλη ιστορία-2
Αποψη της εξαιρετικής σάλας του Fondazione όπου έγινε η εκδήλωση. Φωτ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο συγγραφέας ξεκινώντας από τα Προσωκρατικά χρόνια στάθηκε στο Συμπόσιο του Πλάτωνα για να ακολουθήσουν αναφορές του στη Ρωμαϊκή, Ελληνιστική και Βυζαντινή λογοτεχνία με κατάληξη τον Μαρτσίλιο Φιτσίνο (1433-1499) αλλά και τον «Λουκρήτιο», περίφημο ποίημα του Βικτωριανού ποιητή Αλφρεντ Λορντ Τένισον. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο Φιτσίνο, πρώτος μεταφραστής του Πλάτωνα στα λατινικά, πίστευε ότι οι άνθρωποι –και πρωτίστως οι ηγέτες της εποχής του– ερωτεύονταν με τον λάθος τρόπο τον οποίο αν άλλαζαν κατά τα πρότυπα που ορίζει ο Πλάτων στο Συμπόσιο θα μπορούσαν να ασκήσουν την ηγεσία τους με τρόπο καλύτερο και πιο ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο. Για το βιβλίο μίλησαν (εξ αποστάσεως) ο Γκάι Σμουτ, διδάκτωρ του Χάρβαρντ που διδάσκει τώρα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και ο Κέβιν Μακγκράθ, καθηγητής του Χάρβαρντ (που ως Poet Laudandus του ιδρύματος γράφει ποιήματα για επίσημες τελετές του πανεπιστημίου), ενώ στο πάνελ βρέθηκαν ο ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών Μιχάλης Κονάρης, ο διευθυντής του Athens Centre Γιάννης Ζερβός και η νομικός Μαριέλλα Μαρκιανού-Δανιόλου.

Βιβλίο για τη Γήινη και την Ουράνια Αφροδίτη σε ένα νέο χώρο με μεγάλη ιστορία-3
O Μανώλης Βορδώνης μιλάει στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας. Φωτ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT