Περιοδικό δρόμου «Σχεδία», δέκα χρόνια ζωής και ελπίδας

Περιοδικό δρόμου «Σχεδία», δέκα χρόνια ζωής και ελπίδας

Υπάρχουν τόσο συγκινητικές ιστορίες από το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» που δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιηγηθείς

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν τόσο συγκινητικές ιστορίες από το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» που δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιηγηθείς: Του αστέγου που με τα πρώτα χρήματα που κέρδισε από την πώλησή του πήρε ένα παιχνίδι για το παιδί του; Της κ. Δήμητρας που έχασε τα πάντα μέσα στην κρίση, παραλίγο να βάλει τέρμα στη ζωή της και τώρα δίνει κουράγιο σε όλους μας; Ολοι οι πωλητές είναι πραγματικοί ήρωες της ζωής, άνθρωποι που αξιώθηκαν να κερδίσουν αυτόν τον τίτλο μέσα από καθημερινές δοκιμασίες που εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε. Εξίσου άξιοι βέβαια είναι οι δημιουργοί του περιοδικού δρόμου, ο αυστραλογεννημένος Χρήστος Αλεφάντης και η ομάδα του, που διοργάνωσαν πριν από μερικές ημέρες μια πραγματική γιορτή στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς για τα δέκα χρόνια από τη γέννηση της «Σχεδίας».

Περιοδικό δρόμου «Σχεδία», δέκα χρόνια ζωής και ελπίδας-1
Ο Χρήστος Αλεφάντης, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της «Σχεδίας» [ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΝΔΡΙΛΗΣ]

Τον κόσμο υποδέχονταν οι πωλητές με τα κόκκινα γιλέκα που κρατούσαν τεύχη-σταθμούς για το περιοδικό, παρουσιάζοντας την πορεία του μέσα από μια «ζωντανή έκθεση». Η έναρξη της γιορτής ήρθε με μια έκπληξη: δύο νέα παιδιά που παίζουν μουσική στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, οι Γιαγκίνηδες, ήρθαν στην Αθήνα μόνο και μόνο για την περίσταση, ώστε να παρουσιάσουν στο κοινό ένα από τα νέα τους τραγούδια, τον «Αντάμη», που εμπνεύστηκαν από έναν πωλητή της «Σχεδίας». Οι σύγχρονοι ρεμπέτες Παναγιώτης Σικλαφίδης και Σπύρος Ζήσης μίλησαν για το πρόσωπο αυτό, τον Λευτέρη Φωτίου, που βρέθηκε και αυτός κοντά τους για να τους τιμήσει. Οσο για τον τίτλο «Αντάμης», βγαίνει από τη λέξη αντάμα, δηλαδή μαζί. Τον λόγο πήρε ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης της «Σχεδίας» Χρήστος Αλεφάντης, ο οποίος ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, προ κρίσης, είχε βοηθήσει να στηθεί η εθνική ομάδα αστέγων στο ποδόσφαιρο, που υπάρχει μέχρι σήμερα και έχει πάρει μέρος σε πολλές διοργανώσεις στο εξωτερικό.

Περιοδικό δρόμου «Σχεδία», δέκα χρόνια ζωής και ελπίδας-2
Οι Γιαγκίνηδες ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή. [ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΝΔΡΙΛΗΣ]

Το 2013, μεσούσης της σφοδρής οικονομικής κρίσης, πήρε την κρίσιμη απόφαση να βοηθήσει συμπολίτες μας που είχαν βρεθεί στο ναδίρ της ζωής τους με το πρώτο –μακρόβιο πλέον– ελληνικό περιοδικό δρόμου. Από την πώληση κάθε τεύχους, ένα τμήμα του οικονομικού αντιτίμου μένει στην τσέπη του ανθρώπου με το κόκκινο γιλέκο και του εξασφαλίζει ένα έσοδο. Οπως όμως εξήγησε ο κ. Αλεφάντης, πιο σημαντικό ακόμη και από αυτό είναι η αυτοπεποίθηση, το ξάνοιγμα στη ζωή, η αισιοδοξία που κερδίζουν τελικά οι άνθρωποι της «Σχεδίας». Η καλή συνάδελφος Νίκη Λυμπεράκη επισήμανε με τη σειρά της πως η δημοσιογραφική ύλη της «Σχεδίας» είναι πρώτης τάξεως, με άρθρα και αναλύσεις που την τοποθετούν δικαίως όχι μόνον στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων, αλλά και μέσα στην καρδιά μας. Το φινάλε ήταν η κορύφωση της βραδιάς, όταν δύο από τους παλαιότερους πωλητές ανέβηκαν στη σκηνή και μοιράστηκαν με όλους τις δικές τους εμπειρίες. Ευχή μας, να χιλιάσουν τα τεύχη και να βοηθήσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας γίνεται!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT