Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά του 2021, το Τατόι μπορεί να ελπίζει ξανά

Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά του 2021, το Τατόι μπορεί να ελπίζει ξανά

Ηταν το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου του 2021 όταν η Πυροσβεστική δέχθηκε επείγουσα κλήση για σοβαρή αναζωπύρωση στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπου τις προηγούμενες ημέρες μεγάλη φωτιά έκαιγε μέσα στον οικισμό, στους πρόποδες της Πάρνηθας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου του 2021 όταν η Πυροσβεστική δέχθηκε επείγουσα κλήση για σοβαρή αναζωπύρωση στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπου τις προηγούμενες ημέρες μεγάλη φωτιά έκαιγε μέσα στον οικισμό, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Τουλάχιστον είχε αποσοβηθεί το χειρότερο: ανθρώπινα θύματα και το καταστροφικό ενδεχόμενο η πυρκαγιά να μπει στον ιστορικό πυρήνα του δάσους του Τατοΐου, στα πρώην βασιλικά κτήματα. Αλλά η νέα εστία (σε ρέμα ανάμεσα σε Τατόι και Αδάμες) δεν μπόρεσε να ελεγχθεί άμεσα. Ενα μοναδικό δάσος, άκαυτο κατά ένα μεγάλο μέρος του για πολλές δεκαετίες –στα βάθη του 20ού αιώνα–, ένα μεγαλοπρεπές οικοσύστημα, εξαφανίστηκαν όλα τις επόμενες ημέρες.

Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά του 2021, το Τατόι μπορεί να ελπίζει ξανά-1
Το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών Τατοΐου στην αποκατεστημένη Οικία Δασοφύλακα.

«Τουλάχιστον σώθηκαν τα κτίρια-μνημεία του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου και 100.000 αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς που φυλάσσονταν στα κοντέινερ, κάτι που με τη δυναμική της φωτιάς δεν ήταν καθόλου αυτονόητο εκείνες τις πολύ δύσκολες μέρες», είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες, αποκλειστικά στην «Κ», η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Αν με εντολή που είχε έρθει από πολύ ψηλά δεν είχαν πετάξει πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη το ένα πίσω από το άλλο πάνω από το Τατόι, η ζημιά στην ιστορική παρακαταθήκη του κτήματος θα ήταν πολύ, πολύ μεγαλύτερη», θυμάται.

Χθες η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στο Τατόι, σε μια ακόμη αυτοψία της πορείας των έργων στον ιστορικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος, συνολικού προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ. «Δώσαμε οδηγίες για την ταχεία εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αποκατάσταση μικρότερων κτιρίων, που θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ωριμότητα για τη χρηματοδότησή τους. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και συντονίζουμε τις δράσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουμε αναλάβει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που επιβάλλουν τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία και ιδιαίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης, που θέτει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025», δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, η κ. Μενδώνη.

Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά του 2021, το Τατόι μπορεί να ελπίζει ξανά-2
Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του Τηλεγραφείου, ενός από τα επτά κτίρια που είχαν καεί. Η μελέτη έγινε με δωρεά του Ιδρύματος John S. Fafalios.

Αν και οι εργασίες απλώνονται σε διαφορετικής αξίας και κλίμακας κτίρια μέσα στο κτήμα, την προσοχή κλέβει χωρίς αμφιβολία η πρόοδος των εργασιών στο Ανάκτορο, εκεί όπου έχουν αποξηλωθεί εξωτερικά οι προσθήκες των νεότερων φάσεων, ώστε το κτίριο να επανέλθει στην αρχική μορφή του, επί Γεωργίου Α΄. Παράλληλα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι γεωτρήσεις και η διαμόρφωση του χώρου για την υποδοχή του μηχανοστασίου και των λοιπών εγκαταστάσεων γεωθερμίας. Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί και η εξίσου σημαντική μελέτη ανάδειξης των κήπων του Ανακτόρου, οπότε και θα δημοπρατηθεί και αυτό το έργο. Τέλος, τον Μάιο εγκαινιάστηκε στην αποκατεστημένη Οικία Δασοφύλακα το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών Τατοΐου, που θα επαναλειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, όταν οι εθελοντές του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, που το διαχειρίζονται, επιστρέψουν από τις διακοπές τους.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Πουρνάρα

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή