Εναν αιώνα μετά, η πολυκατοικία της Μαρίας Κάλλας είναι έτοιμη να λάμψει ξανά

Εναν αιώνα μετά, η πολυκατοικία της Μαρίας Κάλλας είναι έτοιμη να λάμψει ξανά

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για την αποκατάσταση της πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου, όπου έζησε για μερικά χρόνια (1937-1945) η Μαρία Κάλλας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για την αποκατάσταση της πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου, όπου έζησε για μερικά χρόνια (1937-1945) η Μαρία Κάλλας. Η δημοπράτηση του έργου από την εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δήμου Αθηναίων, μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο νέο κεφάλαιο ενός κτιρίου με σημαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία για την Αθήνα.

Χτισμένη σχεδόν έναν αιώνα πριν, στα μέσα της δεκαετίας του 1920, την εποχή που άρχισε να γράφεται η αστική εποποιία της ευρύτερης περιοχής της οδού Πατησίων, η θαυμάσια αυτή πολυκατοικία στη συμβολή με την οδό Σκαραμαγκά φέρει την υπογραφή ενός από τους πιο παραγωγικούς αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, του Κώστα Κιτσίκη. Η προκήρυξη του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου αποτελεί δικαίωση για την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου, η οποία αγωνίστηκε με αξιοθαύμαστη επιμονή επί σειράν ετών για την αποκατάσταση του κτιρίου στο οποίο θα στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas.

Εναν αιώνα μετά, η πολυκατοικία της Μαρίας Κάλλας είναι έτοιμη να λάμψει ξανά-1
Η Μαρία Κάλλας έζησε στην Αθήνα τα παιδικά της χρόνια, από το 1937, όταν επέστρεψε από την Αμερική με την οικογένειά της, έως το 1945. [A.P. Photo/J. Walter Green]

«Βρισκόμαστε σήμερα στην ιστορική στιγμή που το κτίριο της οδού Πατησίων, όπου έζησε η Μαρία Κάλλας, θα ξαναβρεί τη χαμένη του ταυτότητα», σημείωσε με δήλωσή της η πρόεδρος της Ακαδημίας, Βάσω Παπαντωνίου. Και ευχαρίστησε επ’ ευκαιρία τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος εισηγήθηκε στον τέως υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό ύψους 6.869.600 ευρώ. «Η Αθήνα έχει ανάγκη να διασώσει τα πιο όμορφα κτίριά της, όπως αυτό το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στολίδι στο οποίο έζησε τα παιδικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας. Θέλουμε να τους δώσουμε ξανά πνοή, ώστε να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους, να γίνουν επισκέψιμα για όλους τους Αθηναίους», τόνισε με τη σειρά του ο Κώστας Μπακογιάννης.

Εναν αιώνα μετά, η πολυκατοικία της Μαρίας Κάλλας είναι έτοιμη να λάμψει ξανά-2
Εσωτερικό της ταλαιπωρημένης από τον χρόνο πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου, στο νούμερο 61 της οδού Πατησίων. [ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ]

Καθώς το κτίριο στο νούμερο 61 της οδού Πατησίων ήταν επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο, θα προηγηθούν εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση των προσόψεων και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του. Επίσης, όπου απαιτείται, θα ενισχυθεί η ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, που έχει υποστεί βλάβες από τον σεισμό και από παλαιότερη πυρκαγιά στους πρώτους του ορόφους. Το κτίριο που θα δημιουργηθεί, θα πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη νέα πολιτιστική υποδομή που θα φιλοξενήσει, ενώ έχει προβλεφθεί η χρήση του από άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Πουρνάρα

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή