Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Αντώνη Σαμαράκη από την Τράπεζα της Ελλάδος

Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Αντώνη Σαμαράκη από την Τράπεζα της Ελλάδος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ζούσε ο Αντώνης Σαμαράκης μάλλον θα έβρισκε ωραία την ιδέα να κυκλοφορήσει ένα νόμισμα με τη μορφή του. Επιθυμία του ήταν να αγγίξει κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις μορφωτικές, ηλικιακές και κοινωνικές. Ηταν ένας λογοτέχνης με καθολική απήχηση και βαθιά έγνοια για όλους, ακόμα και μετά θάνατον.

Δεν είναι τυχαίο ότι δώρισε το σώμα του στο Μουσείο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, έτσι ώστε να μπορεί και με την τελευταία πράξη να προσφέρει στους νέους που τόσο αγαπούσε. Ηταν άλλωστε και ο ιδρυτής του δημοφιλούς θεσμού «Η Βουλή των Εφήβων», στην οποίαν προήδρευε.

Με αφορμή λοιπόν το «Ετος Σαμαράκη» και τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσαν αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 6 ευρώ.

Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Αντώνη Σαμαράκη από την Τράπεζα της Ελλάδος-1
Το συλλεκτικό νόμισμα με τη μορφή του Αντώνη Σαμαράκη, ονομαστικής αξίας 6 ευρώ.

Η έμπροσθεν όψη του νομίσματος εικονίζει τον λογοτέχνη, ενώ στην όπισθεν αναγράφονται τίτλοι χαρακτηριστικών έργων του, όπως: «Ζητείται ελπίς», «Αρνούμαι», «Το διαβατήριο», «Η ζούγκλα», «Γραφείο ιδεών», «Εν ονόματι», «Η κόντρα», «Σήμα κινδύνου», «Το λάθος». Το έχει φιλοτεχνήσει ο Γιώργος Σταματόπουλος του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της ΤτΕ. Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία –ύστερα από εκθέσεις, ομιλίες και ημερίδες– για να αναδειχθεί η προσφορά αυτής της σημαντικής προσωπικότητας. Ο Σαμαράκης συνέδεσε τη συγγραφή με την αξία της ανθρωπιάς, δίνοντας εμπράκτως μάχες για τα πιστεύω του σε κάθε φάση του βίου του.

Υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους Ελληνες λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, συνελήφθη από τους ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει. Στον χώρο της λογοτεχνίας έγινε γνωστός το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων «Ζητείται ελπίς». Τα έργα του, με κορυφαίο το μυθιστόρημά του «Το λάθος» (1965), έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η αγάπη του για τα παιδιά και τη νέα γενιά, διαπνέουν τα γραπτά του αλλά και τροφοδότησαν την πλούσια κοινωνική και ανθρωπιστική δράση εντός και εκτός συνόρων. Την περίοδο 1968-1969 συνεργάστηκε με ομάδα εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σε χώρες της Αφρικής και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF.

Τον Απρίλιο έγιναν τα αποκαλυπτήρια μιας ωραίας προτομής του συγγραφέα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο. Πρόκειται για τη γειτονιά που είχε μεγαλώσει ο Σαμαράκης και το γλυπτό (από τη σμίλη του χαρισματικού Πραξιτέλη Τζανουλίνου) είναι δωρεά της συζύγου του Ελένης.

Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Αντώνη Σαμαράκη από την Τράπεζα της Ελλάδος-2
Η Ελένη Σαμαράκη με την Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα αποκαλυπτήρια της προτομής στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT