Eκθεση για την πολυσχιδή προσφορά του Γιάννη Κωστόπουλου

Eκθεση για την πολυσχιδή προσφορά του Γιάννη Κωστόπουλου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικότητα πολύπλευρη, με συνεισφορά σε πολύ περισσότερους τομείς από τον τραπεζικό, ο Γιάννης Κωστόπουλος (1938-2021) άφησε ανεξίτηλο το χνάρι του στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Φύσει σεμνός, ξεπέρασε από νωρίς τον ρόλο του συνεχιστή της μεγάλης οικογενειακής του παράδοσης με μια δική του φιλοσοφία που του υπαγόρευε να είναι εν συνόλω χρήσιμος για την πατρίδα και δραστήριος στον δημόσιο βίο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την εκδημία του, το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου παρουσιάζει στα τέλη Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη της Κουμπάρη μια ιδιαίτερη προσωπογραφική έκθεση με τίτλο «Ανδρα πολύτροπον. Ενα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου». Θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου, που πήρε το όνομά της όταν το μουσείο θέλησε στις αρχές του 2000 να τιμήσει τον τραπεζίτη για τη γενναιοδωρία και την υποστήριξή του.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, καλλιτεχνική διευθύντρια του ιδρύματος, ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη, η οποία ήξερε τόσο τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και τη συλλογή έργων τέχνης της τράπεζας, μίλησε στη στήλη για τις ψηφίδες του περιεχομένου που θα σχηματίζουν τη ζωή του. Αφενός θα υπάρχει η εισαγωγή, ένα προοίμιο που θα συμπεριλαμβάνει το βιογραφικό του με τους πιο σημαντικούς σταθμούς, αλλά και μαγνητοσκοπημένες μαρτυρίες από προσωπικότητες που τον έζησαν. Ακολουθεί η συμβολή του στην τράπεζα, οι καινοτόμες αποφάσεις του στην πολιτική της. Επεται η μεγάλη προσφορά του στην τέχνη και την αρχιτεκτονική, αλλά και η ενότητα με τη δημιουργία της πλουσιότατης συλλογής της Alpha Bank.

Eκθεση για την πολυσχιδή προσφορά του Γιάννη Κωστόπουλου-1
Ο μεγάλος τραπεζίτης είχε επιμείνει να υπάρχουν έργα τέχνης σε υποκαταστήματα της Alpha Bank. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ]

Εκεί θα υπάρχουν και έργα που είχε επιλέξει ο ίδιος να τον περιβάλλουν στην καθημερινότητα του γραφείου του. Δημιουργίες από καλλιτέχνες όπως ο Γύζης με τον πίνακά του «Ο νέος αιών», ο Τέτσης με τον οποίον γνωρίστηκε εξ απαλών ονύχων, όταν ήταν ακόμα μαθητής, ο Παρθένης και ο Παπαλουκάς. Ενα γεγονός που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ο Κωστόπουλος είχε επιμείνει να υπάρχουν έργα τέχνης σε υποκαταστήματα και μάλιστα μερικά είχαν γίνει in situ ανάθεση σε καλλιτέχνες όπως η Φρόσω Μιχαλέα.

Υστερα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργία του Ιδρύματος Κωστόπουλου, τη στόχευση και τις δράσεις του αλλά και την ίδρυση του βρεφονηπιακού σταθμού «Το περιβόλι της γιαγιάς» στην Καλαμάτα, τόπο καταγωγής της οικογένειας.

Αξίζει να αναφερθεί και η στήριξη σε δύο εκθέσεις για την ακτινοβολία του Βυζαντίου που έγιναν στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, μια απόπειρα ενδυνάμωσης της πολιτιστικής εξωστρέφειας. Από το αφιέρωμα στο Μπενάκη δεν θα μπορούσε να λείπει το συλλεκτικό πάθος του Γιάννη Κωστόπουλου για τα αρχαία νομίσματα και η ιδιαίτερη συλλογή που δημιουργήθηκε με πολύτιμα αποκτήματα. Και βέβαια η άλλη μεγάλη του αγάπη, η θάλασσα και η ιστιοπλοΐα, ένα άθλημα στο οποίο διακρίθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή