Το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι γέμισε με νεοϊμπρεσιονιστικά χρώματα της Μεσογείου

Το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι γέμισε με νεοϊμπρεσιονιστικά χρώματα της Μεσογείου

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια ωραία αντίθεση. Το θερμόμετρο είχε πέσει απότομα την περασμένη Τρίτη, με τους Αθηναίους να νιώθουν το πρώτο κρύο του χειμώνα. Μέσα, όμως, στο κτίριο του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι, με τα έργα της έκθεσης «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», παλτά, κασκόλ και γάντια βγήκαν διότι επικρατούσε καλοκαιρινή αίσθηση. Ενα είδος εικαστικής «θαλπωρής». Οι πίνακες ανέδιδαν αρώματα θέρους, χαρές της θάλασσας, μυρωδιές της γης, χάρις στις μικρές κουκκίδες των έργων του πουαντιγισμού που σχημάτιζαν κύματα, λιόδεντρα, πλεούμενα. Δημιουργούσαν ένα «μικροκλίμα» Αντίμπ, Μασσαλίας και Σεν Τροπέ, που σχολιάστηκε ευχάριστα από όλους που έμπαιναν με κρύες μύτες και παγωμένα αυτιά στα πρώτα μεγάλα εγκαίνια του 2024.

Το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι γέμισε με νεοϊμπρεσιονιστικά χρώματα της Μεσογείου-1
Αντρέα Δασκαλάκη, Μαρία Φιλοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου και Στέφανος Δασκαλάκης. [NDP PHOTO AGENCY]

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο αφιέρωμα στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού με εκθέματα που έχουν έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού όπως το Ορσέ, το Κέντρο Πομπιντού, η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, από ιδρύματα του Λουξεμβούργου, της Γκρενόμπλ, της Μπεζανσόν κ.ά. Με τους επιδέξιους χρωστήρες του Σερά, του Σινιάκ, του Ματίς, του Βαλτά και άλλων καλλιτεχνών, ο θεατής περιηγείται στον νεοϊμπρεσιονισμό, που έφτασε ως ήρεμο κύμα στις μεσογειακές ακτές. Ταυτίστηκε με μια ζωγραφική ελεύθερη και τολμηρή που δίνει έμφαση στο χρώμα. Οι δύο επιμελήτριες, Marina Ferretti Bocquillon και Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά, και το μουσείο –όπως και στην Ανδρο– συνεχίζει με συνέπεια το επιμορφωτικό έργο του ελληνικού κοινού στην ευρωπαϊκή ιστορία της τέχνης.

Το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι γέμισε με νεοϊμπρεσιονιστικά χρώματα της Μεσογείου-2
Μαρία Κουτσομάλλη, Φλερέτ Καραδόντη, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Marina Ferretti Bocquillon. [NDP PHOTO AGENCY]

Στα εγκαίνια, η πρόεδρος του μουσείου, Φλερέτ Καραδόντη, μετά έναν μικρό χαιρετισμό έδωσε τον λόγο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία τίμησε τα εγκαίνια με την παρουσία της: «Πρόκειται για πίνακες λουσμένους στον ήλιο ή στο γλυκοχάραμα του δειλινού, τοπία κρυστάλλινης διαύγειας με κυρίαρχο στοιχείο το νερό, ακρογιαλιές της Μεσογείου που αποπνέουν μια δυσεύρετη σήμερα παρθενικότητα, ανθρώπινα πρόσωπα και σώματα σε στιγμές ανάπαυλας ή μόχθου, που μας θυμίζουν το ομηρικό “ζώειν και οράν φάος ηελίοιο”, με δυο λόγια ότι η ζωή είναι ταυτισμένη με το φως», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Πίνακες μεγάλης καθαρότητας και διαφάνειας, που επιτρέπουν στον θεατή να βλέπει, μέσα από την υλικότητα της πινελιάς, τη μεταφυσική διάσταση του τοπίου», τόνισε μεταξύ άλλων, για να προσθέσει πως «ο πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο, η κλιματική κρίση, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος δημιουργούν όλο και βαθύτερες ρωγμές στην εύθραυστη σχέση μας με τη φύση. Η γαλήνια ατμόσφαιρα αυτών των έργων, η αρμονία που αποπνέουν, το θάμβος που μας γεννούν μοιάζει να είναι όσο ποτέ αναγκαία στη βίαιη, ταραγμένη, σκληρή εποχή μας».

Το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι γέμισε με νεοϊμπρεσιονιστικά χρώματα της Μεσογείου-3
Ο Ανδρέας Κοντέλης (αριστερά) με τον Αγγελο Συρίγο και τη σύζυγό του, Ειρήνη Σταματούδη. [NDP PHOTO AGENCY]

Η προσέλευση του κόσμου –παρά το κρύο, τις ιώσεις και τον κορωνοϊό– ήταν μεγάλη, με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να έχει ένα σύντομο διάλογο με την Πρόεδρο, αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Το «παρών» έδωσαν ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ με τη σύζυγό του, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγό της Μίνωα Μάτσα, ο Γιώργης Μαγγίνης από το Μουσείο Μπενάκη, η επίτιμη διευθύντρια συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης Ολγα Μετζαφού. Από κοντά και καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φιλοπούλου, ο Στέφανος Δασκαλάκης, η Ειρήνη Ηλιοπούλου, η Αφροδίτη Λίτη και ο Ανδρέας Κοντέλης. Κάπως έτσι πιστέψαμε και εμείς ξαφνικά ότι μέσα στο κρύο έφτασε πιο γρήγορα το καλοκαίρι και βρισκόμαστε στη φιλόξενη ταράτσα του μουσείου στη Χώρα της Ανδρου.

Το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι γέμισε με νεοϊμπρεσιονιστικά χρώματα της Μεσογείου-4
Ολγα Μετζαφού, Αφροδίτη Λίτη και Βαγγέλης Χρόνης στα εγκαίνια της έκθεσης. [NDP PHOTO AGENCY]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT