Oταν ο Παπαδιαμάντης συνάντησε την Ηρώ Κανακάκη στο ΚΠΙΣΝ

Oταν ο Παπαδιαμάντης συνάντησε την Ηρώ Κανακάκη στο ΚΠΙΣΝ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βιβλία κάνουν πάντοτε καλή παρέα με την τέχνη. Και στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φιλοξενούνται αφιερωματικές εικαστικές εκθέσεις με μεγάλο ενδιαφέρον. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε από τον επικεφαλής της Βιβλιοθήκης Σταύρο Ζουμπουλάκη πριν από λίγες ημέρες σε ένα από αυτά.

Πρόκειται για το αφιέρωμα «Ηρώ Κανακάκη: η συνέπεια της ζωγραφικής διαδικασίας», εστιασμένο στη σημαντική ζωγράφο της μεταπολιτευτικής περιόδου, που έφυγε από τη ζωή το 1997 σε ηλικία 52 ετών.

Η Κανακάκη, που σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο, εξορίστηκε με το ξέσπασμα της δικτατορίας στη Γυάρο. Το 1972 φιλοτέχνησε το εξώφυλλο για το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Αντί» και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην «Ωρα» του Ασαντούρ Μπαχαριάν.

Με έργα στο πνεύμα του κριτικού ρεαλισμού, η Κανακάκη στηλίτευε το καθεστώς και εγγραφόταν στη χορεία των Ελλήνων δημιουργών της εποχής που έδωσαν πολιτικό χαρακτήρα στο έργο τους. Το 1973 η ζωγράφος έφυγε για την Αγγλία. Εμεινε στο Λονδίνο έως το 1989 και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το διεθνές κλίμα. Συνέχισε να ζωγραφίζει και να εκθέτει στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Οταν γύρισε πια στην Αθήνα, δίδαξε σχέδιο στη σχολή Βακαλό. Η ζωγραφική της, εκείνα τα χρόνια και μέχρι τον θάνατό της, επηρεάστηκε από τον εξπρεσιονισμό και τον κυβισμό, δίνοντας έκφραση σε ατομικά πια βιώματα και σε προσωπικές ανησυχίες.

Ολες αυτές οι κατευθύνσεις του έργου της παρουσιάζονται στη μίνι αναδρομική που διοργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη σε επιμέλεια του ιστορικού της τέχνης Σπύρου Μοσχονά και με τη συνδρομή της οικογένειας της ζωγράφου, του συζύγου της Βασίλη και της κόρης της Κωνσταντίνας Καπετανγιάννη.

Oταν ο Παπαδιαμάντης συνάντησε την Ηρώ Κανακάκη στο ΚΠΙΣΝ-1
Η χαρισματική Αμαλία Μουτούση στο θεατρικό αναλόγιο.

Παρουσιάζονται συνολικά 58 έργα –πίνακες, λιτά σχέδια και χαρακτικά– που χρονολογούνται από τα χρόνια της χούντας έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Στην επίσκεψή της στο ΚΠΙΣΝ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε στη συνέχεια και ένα θεατρικό αναλόγιο με τη χαρισματική Αμαλία Μουτούση. Η ηθοποιός διάβασε τους «Eλαφροΐσκιωτους» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της σειράς «Παραβάσεις – Αναγνώσεις», στον Φάρο.

Επτά πρωταγωνιστές του θεάτρου, επτά «ιδανικές φωνές» συνεργάζονται με νέους θεατρικούς σκηνοθέτες, καταξιωμένους Ελληνες συνθέτες ή μουσικούς επί σκηνής και επιχειρούν ζωντανά θεατρικές αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων (διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα) – όλα κείμενα ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η Μουτούση ξαναζωντάνεψε με ενάργεια τον κόσμο του Σκιαθίτη, που έφερε κοντά την ελληνική λόγια και την εκκλησιαστική παράδοση. Η πρόταση των κειμένων συγκροτήθηκε σε συνεργασία με τον ποιητή Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο (Δεκέμβριος 1945 – Ιούλιος 2023), στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η σειρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT