Αποκριές στην Αθήνα. Εκεί όπου η χαρά και το ξεφάντωμα είναι δωρεάν!

Αποκριές στην Αθήνα. Εκεί όπου η χαρά και το ξεφάντωμα είναι δωρεάν!

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν πριν από δύο Σάββατα, λίγες ώρες πριν ανοίξει τυπικά το Τριώδιο, και στην καρδιά της αθηναϊκής συνοικίας όπου βρεθήκαμε εκείνο το βράδυ, συνειδητοποιήσαμε ότι οι Αθηναίοι για κάποιον λόγο έχουν ιδιαίτερη ανυπομονησία να γιορτάσουν τις φετινές Απόκριες. Σε απόσταση λίγων μέτρων, γίναμε μάρτυρες αποκριάτικων συνάξεων μέσα στα πιο απίθανα μέρη: στο κλειστό υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ (κάποιο ευφάνταστο εταιρικό πάρτι;), στα ενδότερα ενός δημοφιλούς καφενείου της γειτονιάς, αλλά και έξω στον δρόμο, όπου μια μεγάλη συντροφιά εικοσάρηδων και τριαντάρηδων με ομοιόμορφες στολές δικής τους εμπνεύσεως διασκέδαζαν τους εαυτούς τους αλλά και τους περαστικούς.

Αποκριές στην Αθήνα. Εκεί όπου η χαρά και το ξεφάντωμα είναι δωρεάν!-1
[ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ]

Αδημονία

Θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την αδημονία στα τερτίπια του φετινού εορτολογίου, μια και το Πάσχα, «εξορισμένο» για τα καλά την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, τα έχει φέρει όλα πίσω, με αποτέλεσμα η Κυριακή της Αποκριάς και η Καθαρή Δευτέρα να μας έχουν δώσει ραντεβού για τα μέσα Μαρτίου (17 του μήνα). Από την άλλη, ποιος να διαμαρτυρηθεί γιατί κάπως έτσι έχουν προκύψει δύο θαυμάσια διαδοχικά τριήμερα, αφού ακολουθούν ο εορτασμός του Ευαγγελισμού και η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όσοι έχουν επιφορτιστεί με την ψυχαγωγία μας, δείχνουν πλήρως προετοιμασμένοι. Ο Δήμος Αθηναίων ζεσταίνει για τα καλά τις καρναβαλικές του μηχανές με πλήθος δράσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, αν και το επόμενο τριήμερο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Πλάκα με το αποκριάτικο σεργιάνι της ερχόμενης Κυριακής από την Ενωση Ζακυνθίων Αθήνας, με καντάδες και παραδοσιακούς χορούς της Ζακύνθου.

Μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες υπόσχεται και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ζωντανή μουσική, χορευτικοί ρυθμοί, δημιουργικά εργαστήρια, παρέλαση κρουστών και χάπενινγκ «μεταμφιέζουν» τον αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων. Από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και πάντα με ελεύθερη είσοδο, η γνώριμη πολυπολιτισμική μπάντα κρουστών Bloco Swingueira μεταφέρει την εκρηκτική ενέργειά της και τους βραζιλιάνικους ρυθμούς σε διάφορα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενώ οι Jaguar Bombs στήνουν την πιο ξέφρενη γιορτή, διασκευάζοντας διαχρονικές επιτυχίες που όλοι αγαπήσαμε.

Αποκριές στην Αθήνα. Εκεί όπου η χαρά και το ξεφάντωμα είναι δωρεάν!-2

Το ΠΙΟΠ

Στο πνεύμα των ημερών και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που γιορτάζει τις Απόκριες με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, στο κτίριο του ιδρύματος, στον Ταύρο. Αν δεν έχετε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ, αυτή είναι πραγματικά μια καλή ευκαιρία. Εμείς επιλέγουμε το εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας για ενηλίκους, που θα ολοκληρωθεί σε δύο συναντήσεις. Η εικαστικός Αριάδνη Μαργαρίτη παρουσιάζει εύκολους τρόπους κατασκευής και διακόσμησης αποκριάτικης μάσκας.

Στην πρώτη συνάντηση, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου (ώρες 11.30-13.30), οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν μάσκες με γυψόγαζα χρησιμοποιώντας ως μοντέλο τα πρόσωπά τους, ενώ στη δεύτερη συνάντηση, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 (ώρες 11.30-13.30) βάφουν τις μάσκες τους και τις διακοσμούν με περίτεχνα στοιχεία.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 20 πρώτοι θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή