Στην «Κ» οι συντάκτες μαθητικής διανησιωτικής εφημερίδας

Στην «Κ» οι συντάκτες μαθητικής διανησιωτικής εφημερίδας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πιο ωραίες επισκέψεις στην εφημερίδα μας είναι όταν περνούν το κατώφλι μαθητές, κυρίως από δημόσια γυμνάσια και λύκεια αλλά όχι μόνον. Πέρυσι είχαμε την τιμή να δεχτούμε τμήματα του νηπιαγωγείου «Ι.Μ. Καρράς» του Κολλεγίου Αθηνών.

Πριν από λίγο καιρό μια άλλη ομάδα μεγαλύτερων παιδιών ήρθαν για να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και τη σύνταξη μιας και είναι κατά κάποιο τρόπο «εκκολαπτόμενοι συνάδελφοι», αφού βγάζουν την πρώτη διανησιωτική μαθητική εφημερίδα «Θρανία στο Αιγαίο». Πρόκειται για μαθητές γυμνασίου αλλά και δημοτικού από απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα από τον Aγιο Ευστράτιο, την Αστυπάλαια, την Κάσο, το Καστελλόριζο, τους Λειψούς, τη Νίσυρο και τους Φούρνους, στους οποίους μίλησε ο καλός συνάδελφος Γιώργος Λιάλιος.

Πώς όμως γεννήθηκε αυτή η ελπιδοφόρα πρωτοβουλία; Τα «Θρανία στο Αιγαίο» είναι μια συνεργασία ανάμεσα στην ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» και στην ομάδα του iMEdD που δίνει τη δημοσιογραφική καθοδήγηση στα παιδιά. Το τελευταίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχοντας ως αποστολή την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία.

Το iMEdD Bridge είναι ένας από τους πυλώνες του οργανισμού, που σκοπό έχει την αξιοποίηση της δημοσιογραφίας ως όχημα δημοκρατίας. Συνεργάζεται με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προσεγγίζουν κοινωνικά ζητήματα μέσω της δημοσιογραφίας, στοχεύοντας κυρίως στην υποστήριξη ομάδων πληθυσμού κοινωνικά ευάλωτων ή χωρίς άμεση πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης.

Τα «Θρανία στο Αιγαίο» έχουν ήδη βγάλει τα πρώτα τους τεύχη την περασμένη χρονιά. Τα ίδια τα παιδιά προτείνουν θέματα και ετοιμάζουν τα άρθρα τους, ακονίζοντας τις δυνατότητές τους στις συνεντεύξεις, στην ανάδειξη ζητημάτων που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον και βέβαια στη μεταξύ τους συνεργασία που είναι τόσο απαραίτητη για να παραχθεί ένα καλό αποτέλεσμα. Οι συντάκτες της εφημερίδας ήρθαν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος σε ένα σεμινάριο στον χώρο του iMEdD και μέσα στο πλούσιο πρόγραμμά τους συμπεριέλαβαν μια επίσκεψη και στην «Κ», η οποία κλείνει φέτος 105 χρόνια ζωής, με πολλές γενιές δημοσιογράφων της να υπηρετούν έως σήμερα τις βασικές αρχές του λειτουργήματος του Τύπου.

Οι μαθητές από τα ακριτικά νησιά γνώρισαν την ιστορία της εφημερίδας και ενημερώθηκαν για το πώς ετοιμάζεται κάθε ημέρα μια εφημερίδα. Οι ίδιοι ήταν γεμάτοι απορίες και με τη βοήθεια των καθηγητών που τους συνόδευαν έκαναν πολλές ερωτήσεις γύρω από την καθημερινότητα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και την ελευθερία έκφρασης των συντακτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στη δημιουργία ενός εντύπου, καθώς, όπως εξήγησαν, οι εφημερίδες πλέον δεν φτάνουν σε πολλά από τα νησιά τους. Οι μικροί μελλοντικοί συνάδελφοι έφυγαν ικανοποιημένοι και περιμένουμε με ανυπομονησία να διαβάσουμε τις ανταποκρίσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή