«Μια Ανοιχτή Αγκαλιά» για τα παιδιά και τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών

«Μια Ανοιχτή Αγκαλιά» για τα παιδιά και τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Ελληνες ακρίτες που φυλάσσουν Θερμοπύλες; H πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας τόσο για τους ίδιους αλλά κυρίως για τα παιδιά τους. Ξέρουν πώς είναι να ανακύπτει ένα οξύ ιατρικό θέμα και ένας δικός τους να χρειάζεται αεροδιακομιδή ή μεταφορά με πλοίο μέχρι να φτάσει στους κατάλληλους θεράποντες. Η «Ανοιχτή Αγκαλιά. Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής» με έδρα το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» είναι μια ΜKO που στηρίζει τα παιδιά τα οποία νοσηλεύονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας καθώς και τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών και τα μέλη ευάλωτων ομάδων. Προτεραιότητά της είναι η πρόληψη, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αισθάνονται ασφάλεια διότι μειώνει τις πιθανότητες να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάτι απρόοπτο. Πριν από λίγες ημέρες διοργανώθηκε μια συνέντευξη Τύπου για να προβληθούν τα πεπραγμένα του 2023 αλλά να τεθεί και ο πήχυς για το 2024.

«Μια Ανοιχτή Αγκαλιά» για τα παιδιά και τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών-1

Το έργο του θεσμού που ιδρύθηκε το 1994 είναι αξιοθαύμαστο. Αρχισε από την περίθαλψη, πρωτίστως για τα παιδιά που πάσχουν και νοσηλεύονται για χρόνιες παθήσεις και απλώθηκε στην κοινωνική ευεργεσία και τη συμπερίληψη με τις ίσες ευκαιρίες στην υγεία. Την περασμένη χρονιά οι δράσεις απλώθηκαν από τη Θράκη ώς τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Χίο, την Κάσο, τη Νίσυρο, την Τήλο, την Αμοργό, τους Φούρνους, τους Λειψούς και την Αστυπάλαια.

Στη συζήτηση που συντόνισε η καλή συνάδελφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου τον λόγο πήρε η Γιολάντα Βλάχου, η πρόεδρος του συλλόγου και πανθομολογουμένως η «ψυχή» της «Ανοιχτής Αγκαλιάς». Εκανε μια συγκινητική αναδρομή στα περισσότερα από 30 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, αναφερόμενη στη συνολική προσφορά της, τα προγράμματα, τις εκστρατείες στη θαλάσσια και στεριανή μεθόριο, τις νέες συνεργασίες αλλά και τα μελλοντικά πλάνα της οργάνωσης. «Οι εκστρατείες προληπτικής Ιατρικής στην ακριτική Ελλάδα έγιναν, με την πάροδο του χρόνου, ένας από τους πυρήνες του ανθρωπιστικού μας έργου. Πρέπει να θωρακίσουμε τη σωματική και ψυχική υγεία των ακριτών μας. Γιατί εκεί χτυπά η καρδιά της Ελλάδας», τόνισε.

«Μια Ανοιχτή Αγκαλιά» για τα παιδιά και τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών-2
Από τη Θράκη ώς τα νησιά πέρυσι η δράση της οργάνωσης.

Συμπαραστάτες της οργάνωσης το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, οι κατά τόπους ΔΥΠΕ και φυσικά 6.300 εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές των τριών όπλων, αλλά και των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η συμμετοχή τους στο έργο της οργάνωσης συνοψίζεται σε περισσότερες από 360.000 ιατρικές πράξεις όλων των ειδικοτήτων.

Στον πλούσιο απολογισμό του 2023 αναφέρθηκε η Φιλιππία Νικολάου, χειρουργός και εντατικολόγος, τέως διευθύντρια ΜΕΘ Γ.Ν. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», η οποία είναι γραμματέας Δ.Σ. της «Ανοιχτής Αγκαλιάς». Τελικά, ποιο είναι το συμπέρασμα; «”Οι γιατροί της Ανοιχτής Αγκαλιάς είναι η αναπνοή μας”, είπε ένας από τους ακρίτες σε μία από τις εκστρατείες της οργάνωσης», όπως τόνισε η Τριάδα Βλασαδάκη, προϊσταμένη Χειρουργικής Κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο και εθελόντρια, κλείνοντας έτσι την εκδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή