Στα χρώματα του πολέμου η επέτειος 76 χρόνων από την ίδρυση του Ισραήλ

Στα χρώματα του πολέμου η επέτειος 76 χρόνων από την ίδρυση του Ισραήλ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν σίγουρα ο πλέον συγκινησιακά φορτισμένος εορτασμός για την εθνική επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Mέσα στα 76 χρόνια ύπαρξης, η χώρα αντιμετωπίζει κάθε λογής προκλήσεις, αλλά αυτή με την οποία είναι αντιμέτωπη από την 7η Οκτωβρίου είναι σίγουρα από τις δυσκολότερες. Και έτσι, ενώ η βραδιά την περασμένη Πέμπτη στον χώρο του Anassa στο Γουδί είχε γιορτινή ατμόσφαιρα, κυριαρχούσε το βάρος που εισέπραττε κανείς τόσο στις συζητήσεις και στα πηγαδάκια όσο και στην τοποθέτηση του πρέσβεως Νόαμ Κατς.

Στα χρώματα του πολέμου η επέτειος 76 χρόνων από την ίδρυση του Ισραήλ-1
Ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Μίκης Μοδιάνο με την Πάτρα, σύζυγο του αείμνηστου Μωυσή Ελισάφ.

Εκεί που η συγκίνηση κορυφώθηκε βέβαια ήταν όταν μετά τον διπλωμάτη ανέβηκαν στο βήμα τρεις συγγενείς απαχθέντων από τη Χαμάς, απευθύνοντας έκκληση στους Ελληνες να συνταχθούν και εκείνοι στον μεγάλο αγώνα για την απελευθέρωση των δικών τους. Ηταν ο Μαρσέλ Γκαρσόν, πεθερός του Ντόλεβ Γιαχούντ, ο Ρέβεν Γιαμπλόνκα και ο Σάι Απμπάντι, συγγενείς του Χάνα Γιαμπλόνκα. Οι δύο άνδρες απήχθησαν στην πρώτη επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη τους, o πρώτος από το κιμπούτς Νιρ Οζ και ο δεύτερος από το μουσικό φεστιβάλ.

Ο Γκαρσόν δάκρυσε μιλώντας στους παριστάμενους λίγο πριν γίνει η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, λέγοντας ότι το παιδί της θυγατέρας του και του Ντόλεβ ήρθε στη ζωή λίγο αφότου εκείνος έπεσε στα χέρια της Χαμάς.

Στα χρώματα του πολέμου η επέτειος 76 χρόνων από την ίδρυση του Ισραήλ-2
Οι τρεις συγγενείς των απαχθέντων από τη Χαμάς κάνουν έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Αυτή η επέτειος σηματοδοτεί έναν πόλεμο στον οποίο βρεθήκαμε χωρίς να θέλουμε. Μας επεβλήθη από μια τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή αθώων πολιτών που έχει ζήσει ποτέ η χώρα», είπε ο Νόαμ Κατς στην ομιλία του, προσθέτοντας και τις απειλές που δέχεται το Ισραήλ και από το Ιράν με στόχο την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Είχε προηγηθεί η αναφορά του πρέσβη στην ιδρυτική διακήρυξη του κράτους του όπου υπάρχει η δέσμευση να επιτευχθεί ειρήνη με τους γείτονες, κάτι που κατέστη δυνατό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ενώ γινόταν και η προσπάθεια για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή με τις επαφές με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο.

Στα χρώματα του πολέμου η επέτειος 76 χρόνων από την ίδρυση του Ισραήλ-3
Ο Βίκος Αμαρίλιο με τους δύο γιους του στη δεξίωση για την επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Ο πρέσβης δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι υπάρχει μεγάλη θλίψη για τον χαμό τόσων ζωών μέσα από τις εχθροπραξίες, αλλά εστίασε και στο γεγονός ότι η δοκιμασία του πολέμου έχει ατσαλώσει τους πολίτες: δύναμη, αντοχή και αλληλεγγύη έχουν αναδειχθεί αυτή την περίοδο κατά την οποία ο στρατός, η κοινωνία των πολιτών και όλοι ως άτομα και ως σύνολο έχουν γίνει μια γροθιά για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό.

«Το καθήκον της δικής μας γενιάς είναι να φτιάξουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον για όσους ακολουθούν», υπογράμμισε, μιλώντας και για τη στενή σχέση συνεργασίας με την Ελλάδα. «Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα», τόνισε για τη χώρα μας και έκλεισε με την ευχή να επιστρέψουν σώοι στο σπίτι τους οι απαχθέντες. Στη δεξίωση βρέθηκαν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του επιχειρείν, της τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT