Η αγάπη όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει

Η αγάπη όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ELIZABETH STROUT

Το όνομά μου είναι Λούσυ Μπάρτον

μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαροπούλου

εκδ. Αγρα, σελ. 182

«Οταν είμαι μόνη στο διαμέρισμα αυτόν τον καιρό, καμιά φορά, όχι πολύ συχνά, προφέρω χαμηλόφωνα τη λέξη “Μανούλα!” και δεν ξέρω τι είναι – αν φωνάζω εγώ τη δική μου μητέρα ή ακούω την κραυγή της Μπέκα εκείνη τη μέρα, όταν είδε το αεροπλάνο να πέφτει στον δεύτερο πύργο. Μάλλον και τα δύο. Αλλά η ιστορία αυτή είναι δική μου». Η ιστορία που αφηγείται η διακεκριμένη Αμερικανίδα συγγραφέας Ελίζαμπεθ Στράουτ, όπως ακριβώς και η σχέση που έχει με τη μητέρα της, δεν είναι καθόλου απλή. Αλλά έτσι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Οι λέξεις της, και ο τρόπος που τις βάζει στη σειρά για να δημιουργήσει αυτό το αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, φαίνονται εύκολες, καθημερινές· σαν τα ψίχουλα του ψωμιού που μένουν στο τραπέζι ύστερα από ένα συνηθισμένο οικογενειακό γεύμα. Αλλά αν σκύψεις πιο κοντά, αν τα μυρίσεις και τα γευτείς, τότε καταλαβαίνεις ότι το καρβέλι του ψωμιού ήταν ζυμωμένο στο χέρι, με πολλή τέχνη και γνώση.

Με όλα τούτα, λέμε το βασικό: Η Λούσυ Μπάρτον, συγγραφέας και εκείνη όπως και η Στράουτ που την εμπνεύστηκε, παραδίδει στον αναγνώστη μια αφήγηση εξαιρετικά δυνατή, πολυεπίπεδη και φορτισμένη συναισθηματικά, αλλά του ζητάει προσεκτικό διάβασμα. Μόνον έτσι καταλαβαίνει κανείς πόσο εξαντλητικά και επίπονα έχει  δουλευτεί η πυκνή αλλά ρέουσα πρόζα του βιβλίου. Στοχαστικό αν και ολιγοσέλιδο, το μυθιστόρημα μιλάει για τη μοναξιά, την επιθυμία της οικειότητας και, κυρίως, την αγάπη. Εκείνη που γνωρίζει τι σημαίνει τραύμα, το αποδέχεται και αγωνίζεται να το επουλώσει και πάλι μέσω της αγάπης. Οταν, κατά τη νοσηλεία της μετά μια εγχείρηση, η Λούσυ Μπάρτον δέχεται την αναπάντεχη επίσκεψη της μητέρας της, με την οποία έχει χάσει κάθε επαφή εδώ και πολύ καιρό, οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας επιστρέφουν και μαζί τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ολόκληρη η ζωή της ξεδιπλώνεται μέσα από τη διαυγή αφήγησή της, φωτίζοντας τη σχέση με τη μάνα της, μια σχέση φτιαγμένη από έλλειψη κατανόησης, αδυναμία επικοινωνίας, αλλά και βαθιά ταύτιση.  Το βιβλίο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Αυτή την εποχή παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη, στη θεατρική σκηνή Bridge Theater του Μανχάταν, με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Λόρα Λίνεϊ στον ρόλο της Λούσυ Μπάρτον. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει η έμπειρη σεναριογράφος Ρόνα Μάνρο, η οποία ανέλαβε να βάλει τους χαρακτήρες στο κέντρο της δράσης με τη σύμφωνη γνώμη της συγγραφέως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή