Σανίδα σωτηρίας για το «Εντευκτήριο»

Σανίδα σωτηρίας για το «Εντευκτήριο»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κίνηση με πολλαπλά πολιτιστικά και πνευματικά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη είναι η πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος να αναλάβει την οικονομική στήριξη του περιοδικού «Εντευκτήριο». Με την απόφαση αυτή η ΠΕEΒΕ «διασφαλίζει τη συνέχεια ενός από τα μακροβιότερα λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας», που εκδίδεται από το 1987 και παρά τους δύσκολους καιρούς στον εκδοτικό χώρο παραμένει μια σταθερή κιβωτός για τον λογοτεχνικό κόσμο της χώρας.

Προφανώς τα μέλη της ΠΕΕΒΕ βλέπουν μπροστά κοιτώντας το παρελθόν. Εκτιμώντας τη διαδρομή, την αξία, ιστορική και ποιοτική, του «Εντευκτηρίου» –την επίμονη σταθερά διαχρονική ιδιωτική προσπάθεια που επιτελεί εδώ και 33 χρόνια ο Γιώργος Κορδομενίδης, όπου τιμήθηκε με κρατικό βραβείο 2000–, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του περιοδικού στο μέλλον. «Η κοινωνία μας σήμερα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από συσπείρωση, συνοχή και αλληλοκατανόηση των μελών της. Εχει ανάγκη από συνέργειες. Θα είμαστε δίπλα στο “Εντευκτήριο” που έχει πολλά ακόμη να προσφέρει», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΕΒΕ Σταύρος Ανδρεάδης.

Η  «γενναιόδωρη κίνηση ήταν αυτόβουλη, δηλαδή δεν προηγήθηκε κάποιο δικό μας αίτημα/παράκληση», εξηγεί ο Γιώργος Κορδομενίδης, εκτελεστικός διευθυντής της «Μακεδονικής Εταιρείας Τεχνών και Πολιτισμού» – μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείου στον οποίο ανήκουν το περιοδικό και οι εκδόσεις του. «Ηρθε σαν σανίδα σωτηρίας την κατάλληλη στιγμή σε μια περίοδο αβεβαιότητας κάθε επόμενου τεύχους», λέει στην «Κ». «Αφενός μας απαλλάσσει από το διαρκές άγχος να καλυφθεί η εκδοτική δαπάνη, αφετέρου όμως κάνει βαρύτερη την ευθύνη μας να φανούμε αντάξιοι αυτής της τόσο συγκινητικής χειρονομίας».

Θεσσαλονικέων Πόλις

Εμπειρος επιχειρηματίας ο Σταύρος Ανδρεάδης  διαπίστωσε από νωρίς ότι πολιτισμός και τουρισμός είναι αλληλένδετα. Δεν θα απαριθμήσουμε τις γενναιόδωρες παρεμβάσεις του να αναχαιτίσει την παρακμή στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, θα σταθούμε μόνο στο εκδοτικό εγχείρημα της ΠΕΕΒΕ όταν προ εικοσαετίας άρχισε να κυκλοφορεί το επιστημονικού επιπέδου περιοδικό «Θεσσαλονικέων Πόλις».

Στο εξής, υπό την ομπρέλα της ΠΕΕΒΕ θα βρίσκονται δύο εξίσου ποιοτικά περιοδικά που προέρχονται από τον πυρήνα των πολιτών. Το ξεκίνημα της νέας αυτής συνεργασίας συμπίπτει με την επετειακή έκδοση «Θεσσαλονικέων Πόλις». Στις σελίδες του έντεκα Θεσσαλονικείς γράφουν για την εικοσαετία που άλλαξε τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, τον κόσμο. Είναι ένα ιστορικό τεύχος in memoriam της αξέχαστης Ολγας Ταμπουρή που έβαλε το δικό της λιθαράκι στο περιοδικό ως διευθύντρια και στον πολιτισμό της εικοσαετίας. Η δική μας ευχή είναι και τα δύο περιοδικά να παραμείνουν ανθηρά για χρόνια πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή