Ο συγγραφέας Ντρορ Μισάνι στην «Κ»: Αντιμέτωποι με τον «φθόνο της μήτρας»

Ο συγγραφέας Ντρορ Μισάνι στην «Κ»: Αντιμέτωποι με τον «φθόνο της μήτρας»

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ντρορ Μισάνι μιλάει στην «Κ» για την καταστροφική πλευρά του έρωτα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έγκλημα στις μέρες μας αποκτά όλες τις μορφές. Το πρόσωπο του συζύγου, συντρόφου, εραστή γίνεται το πρόσωπο του εγκληματία. Αυτός που ποθεί αφαιρεί τη ζωή της γυναίκας που, υποτίθεται, επιθύμησε. Για αγάπη δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Τα εγκλήματα δεν είναι εγκλήματα πάθους, όπως παλιά ορίζονταν και κάπως καθαγιάζονταν στο συλλογικό ασυνείδητο, είναι εγκλήματα ενάντια στη φωνή της θηλυκότητας, στη γυναικεία αντίσταση απέναντι σε έναν κόσμο που θέλει να έχει ένα δρόμο, μια τροπή, αυτή της βίας.

Ο συγγραφέας Ντρορ Μισάνι στην «Κ»: Αντιμέτωποι με τον «φθόνο της μήτρας»-1

Ο Ισραηλινός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ντρορ Μισάνι επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες την Αθήνα για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Τρεις», από τις εκδόσεις Κείμενα, σε μετάφραση Χρυσούλας Παπαδοπούλου. Το θέμα του τρομερά επίκαιρο και σύγχρονο, ο Μισάνι στήνει ένα μυστήριο αναδεικνύοντας πόσο κοινότοπο είναι το έγκλημα, πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια ερωτική σχέση και πόσο τρυφερό μπορεί να είναι το πρόσωπο ενός άνδρα, προκειμένου να καλύψει τις ψυχοπαθητικές δολοφονικές του τάσεις. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο είναι το προφίλ του δολοφόνου και ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα, ο Μισάνι όμως στήνει μια ιστορία μυστηρίου, με φόντο τη λιθόχτιστη γειτονιά Χολόν στο Τελ Αβίβ, για να αναδείξει και να αποτυπώσει τρεις συγκινητικές ηρωίδες.

Η γραφή του έχει τη δύναμη της ψυχολογικής γνώσης, που δεν μένει μόνο στην παρατήρηση, αλλά και στο βίωμα. Οπως λέει και ο ίδιος, στη συνάντηση που είχαμε διά ζώσης, αλλά και στις ερωτήσεις που απάντησε εκ των υστέρων μέσω e-mail, «ποτέ δεν θα τοποθετούσα στο επίκεντρο τον ανδρικό χαρακτήρα του βιβλίου μου, τον Γκιλ. Νομίζω ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο· οι ηρωίδες που με εμπνέουν είναι η Ορνα, η Εμίλια και η Ελλα. Αυτός είναι απλώς μια αφήγηση μέσα από τη δική τους οπτική, από τον τρόπο που εκείνες τον βλέπουν. Για μένα παραμένει αυτός ο άνδρας ένα αίνιγμα, εκείνες γνωρίζουν σίγουρα περισσότερα».

Και ο ίδιος παραδέχεται ότι γνωρίζει αρκετά για τη γυναικεία ψυχολογία, η ικανότητά του να περιγράφει το αίσθημα της γυναικείας μοναξιάς για παράδειγμα, «υπήρξα και εγώ πολύ μοναχικό παιδί», θα συμπληρώσει, «αυτό είναι κοινό αίσθημα όταν το νιώθουν οι άνθρωποι».

«Ερωτικά για έναν άνδρα κινδυνεύει το εγώ του, για μια γυναίκα κινδυνεύει η ζωή της».

Η αστυνομική λογοτεχνία δεν είναι κάτι που ως είδος είχε παράδοση το Ισραήλ, μας λέει ο Ισραηλινός συγγραφέας. Κάτι έχει αλλάξει, όμως, την τελευταία δεκαετία ή τα τελευταία 20 χρόνια στα εβραϊκά γράμματα. Κάτι συμβαίνει και γράφονται τέτοια βιβλία ή υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να μεταφραστούν περισσότεροι ξένοι τίτλοι. «Η πανδημία επηρέασε την κουλτούρα της γραφής αλλά και η επιρροή της τηλεόρασης και των σειρών. Και ίσως η εσωτερική ησυχία στη χώρα, μια αίσθηση “κανονικότητας” στην ισραηλινή λογοτεχνία, που δεν ήμασταν συνηθισμένοι και μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας».

Παρ’ όλα αυτά, έμεινε εντυπωσιασμένος από τη δική μας εγχώρια εκδοτική παραγωγή, στην επίσκεψή του στην Αθήνα σε βιβλιοπωλεία, παρατήρησε ότι το δικό μας ενδιαφέρον για την αστυνομική λογοτεχνία είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει για εκείνον ότι το κακό είναι κοινότοπο, ποτέ δεν πρέπει ο άνθρωπος να το αντιμετωπίσει ως τέτοιο. «Σίγουρα όμως μπορεί να προκύψει από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας», συμπληρώνει.

Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, τις γυναικοκτονίες μέσα στον καιρό της πανδημίας. «Το ίδιο συμβαίνει και στο Ισραήλ», σχολίασε, «αυτό ήταν ένα από τα κίνητρά μου για να γράψω το μυθιστόρημα αυτό. Ο έρωτας καταστρέφει πολύ πιο συχνά τις γυναίκες σωματικά και ψυχικά. Ενας άνδρας συγκριτικά μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος για μια γυναίκα, πολύ καταστροφικός. Δεν πιστεύω ότι συμβαίνει το ίδιο αντίστοιχα».

Γιατί όμως, σύμφωνα με τη δική του αντίληψη, οι άνδρες αισθάνονται την ανάγκη να εκμεταλλευθούν την αδυναμία μιας γυναίκας; Πολλές γενιές μεγάλωσαν με τον φθόνο του πέους κατά Φρόιντ, αλλά σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον φθόνο της μήτρας. Ο Ντρορ Μισάνι πιστεύει ότι ένας βασικός λόγος που οδηγεί έναν άνδρα στην καταστροφικότητα είναι ο φόβος και εδώ είναι η τεράστια διαφορά, «μια γυναίκα μπορεί να πληγώσει το εγώ ενός άνδρα με την επιθετικότητά της, ο άνδρας από αυτό κινδυνεύει και αυτό φοβάται, την ακύρωση, την ίδια στιγμή που μια γυναίκα θα χάσει τη ζωή της εάν αφεθεί σε σχέση με έναν βίαιο άνδρα. Του ενός κινδυνεύει το εγώ του, ενώ της γυναίκας κινδυνεύει η ύπαρξη».

Στην προσωπική ερώτηση για το εάν έχει αισθανθεί ανασφαλής σε σχέση με μια γυναίκα, προτιμά να απαντήσει έμμεσα: «Πολύ διαφορετικές γυναίκες έχουν ασκήσει τρομερή επιρροή στη ζωή μου και με διαφορετικό τρόπο. Δεν αγαπώ γενικά και αόριστα κάθε γυναίκα, υπάρχουν όμως κάποιες λίγες που μπορώ να πω σήμερα ότι έχω αγαπήσει πάρα μα πάρα πολύ…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή