Νέα εποχή για τα «Foyles»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εβδομάδες θα κρατήσουν οι εκδηλώσεις για το άνοιγμα του νέου καταστήματος της βρετανικής αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Foyles» στις 11 Ιουνίου. Ανάμεσα στα άλλα, διάσημοι συγγραφείς όπως η Χίλαρι Μαντέλ και ο Σεμπάστιαν Φοκς έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εγκαινιάζοντας τα διάφορα τμήματα και συνομιλώντας με το κοινό, σ’ ένα εορταστικό πρόγραμμα που προδιαθέτει και για τη σημασία του γεγονότος.

Σχεδόν θρυλικό, το πρώτο βιβλιοπωλείο δεσπόζει στην κεντρικότατη Charing Cross Road του Λονδίνου από το 1906 και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και δημοφιλή καταστήματα της πρωτεύουσας. Η μεταφορά του -μερικά νούμερα παρακάτω στον ίδιο δρόμο- θα σημάνει μια νέα εποχή για τα «Foyles» αλλά και για τον χώρο του βιβλίου γενικότερα, αφού όπως λένε οι υπεύθυνοι, το νέο κατάστημα φιλοδοξεί να δείξει τον δρόμο για «το βιβλιοπωλείο του 21ου αιώνα».

Με περισσότερους από 200.000 τίτλους στα ράφια, πάντως, και εξειδικευμένα τμήματα (και πωλητές) χάρη στις συνεργασίες που έχει πετύχει με ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, θα είναι πιθανότατα το πιο ενημερωμένο κατάστημα στο είδος του. Εκτός αυτού το νέο κτίριο προορίζεται να γίνει τόπος συνάντησης του κοινού αφού θα περιλαμβάνει μεγάλο αμφιθέατρο εκδηλώσεων, χώρους αναψυχής και τεράστιο αίθριο όπου ο κόσμος θα μπορεί να διαβάσει, να εργαστεί στον υπολογιστή ή να απολαύσει απλώς την κίνηση και την ατμόσφαιρα ενός χώρου του οποίου η διαμόρφωση σχολιάζεται ήδη ως εκπληκτική.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες αλυσίδες του κλάδου που έχουν εξελιχθεί σε τεράστιες εταιρείες, η «Foyles» παραμένει, πάνω από έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της, οικογενειακή επιχείρηση. Και παρότι διατηρεί λίγα μόλις παραρτήματα εκτός του κεντρικού στην Charing Cross, φαίνεται έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής σε συνθήκες που μόνο ευνοϊκές δεν είναι για τον χώρο του παραδοσιακού βιβλίου. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό (κυρίως) με την τεράστια εξάπλωση των e-books θεωρήθηκε από πολλούς το τέλος της «εποχής του χαρτιού», κινήσεις όπως αυτή, ωστόσο, δείχνουν ένα νέο δρόμο. Ο διευθυντής Σίον Χάμιλτον δηλώνει πως «τα βιβλιοπωλεία είναι χώροι όπου κανείς περιβάλλεται από φωνές, μέρη που ανακαλύπτεις όσα δεν ήξερες πριν και ρόλος δικός μας είναι να οδηγήσουμε τον κόσμο σε αυτό το ταξίδι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή