Γυναίκες, στρατευμένες σ’ ένα ολέθριο όραμα

Γυναίκες, στρατευμένες σ’ ένα ολέθριο όραμα

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν νέες γυναίκες, στρατευμένες σ’ ένα ολέθριο όραμα. «Οι Μαινάδες του Χίτλερ ήταν ένθερμες διαχειρίστριες, κλέφτρες, βασανίστριες και δολοφόνοι που έδρασαν στις χώρες του αίματος. Ως αυτόκλητοι φορείς υπέρτατης εξουσίας, οι Γερμανίδες στη ναζιστική Ανατολή ασκούσαν πρωτοφανή εξουσία σε αυτούς που ανακηρύσσονταν “υπάνθρωποι”…». Τη δράση τους, το προφίλ τους, τον ρόλο που έπαιξαν ενώ πήγαιναν ως μητέρες, ερωμένες και σύζυγοι να συναντήσουν τους γιους τους και τους συντρόφους στην Πολωνία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, στις χώρες της Βαλτικής και στη Ρωσία αποκαλύπτει η Γουέντι Λόουερ σ’ ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο που έχει τίτλο «Οι Μαινάδες του Χίτλερ – Ο ρόλος των Γερμανίδων στα πεδία θανάτου των ναζί» που θα κυκλοφορήσει από το «Μεταίχμιο» και από το οποίο προδημοσιεύουμε σήμερα μερικές σελίδες που αναδεικνύουν ένα άλλο κεφάλαιο της ναζιστικής θηριωδίας.

Δασκάλες νηπιαγωγείου

Η Γουέντι Λόουερ βρέθηκε πολλά χρόνια πριν, το 1992, κοντά στο Κίεβο, όπου βρισκόταν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το αρχηγείο του Χάινριχ Χίμλερ. «Στα αρχεία του Ζιτόμιρ βρήκα σελίδες με αποτυπώματα από στρατιωτικές μπότες και με καψαλισμένες άκρες. […] Προς μεγάλη μου έκπληξη, βρήκα επίσης τα ονόματα νεαρών Γερμανίδων που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση της αυτοκρατορίας του Χίτλερ στην περιοχή. Εμφανίζονταν σε αθώες, γραφειοκρατικές λίστες που περιλάμβαναν δασκάλες νηπιαγωγείου».

Από εκεί ξεκίνησε η δική της διαδρομή, η δική της έρευνα που απέφερε πλούσιο υλικό, το οποίο συγκεντρώνεται στις 450 σελίδες του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα. Τι ανακάλυψε; Πολλά και ενδιαφέροντα. «Γραμματείς με πολλαπλά καθήκοντα υπήρξαν “δολοφόνοι γραφείου” και σαδίστριες: μερικές όχι μόνο δακτυλογράφησαν διαταγές εξόντωσης, αλλά συμμετείχαν και στις σφαγές των γκέτο, ενώ παρευρέθησαν σε μαζικές εκτελέσεις. Σύζυγοι και ερωμένες των ανδρών των SS όχι μόνο παρηγορούσαν τους συντρόφους τους όταν επέστρεφαν από τη “βρώμικη δουλειά”, αλλά σε μερικές περιπτώσεις έβαψαν και οι ίδιες τα χέρια τους με αίμα. […] Διάβασα για έναν Γερμανό επίτροπο και τη γραμματέα ερωμένη του στη Λευκορωσία, οι οποίοι διοργάνωσαν μια χειμερινή κυνηγετική εξόρμηση. Οταν απέτυχαν να βρουν ζώα, άρχισαν να πυροβολούν εβραϊκούς στόχους που κινούνταν αργά μέσα στο χιόνι. […] Δασκάλες, νοσοκόμες, γραμματείς, υπάλληλοι της πρόνοιας και σύζυγοι στρατιωτικών – αυτές ήταν οι γυναίκες στα ανατολικά εδάφη όπου διαπράχθηκαν τα περισσότερα από τα χειρότερα εγκλήματα του Ράιχ. Για τις φιλόδοξες νεαρές γυναίκες, οι ευκαιρίες κοινωνικής ανόδου βρίσκονταν στην αναδυόμενη ναζιστική αυτοκρατορία στο εξωτερικό. Αφηναν πίσω τους κατασταλτικούς νόμους, αστικά ήθη και κοινωνικές παραδόσεις που έκαναν τη ζωή στη Γερμανία πειθαρχημένη και καταπιεστική. Οι γυναίκες στα ανατολικά εδάφη έγιναν μάρτυρες και διέπραξαν οι ίδιες αγριότητες σε ένα σύστημα με λιγότερους περιορισμούς και εμπόδια, θεωρώντας αυτό που έβλεπαν ως επαγγελματική ευκαιρία και απελευθερωτική εμπειρία», λέει η Γ. Λόουερ.

Νοσηλεύτριες-δήμιοι

Η έρευνά της έδειξε ότι «από όλα τα επαγγέλματα, αυτό που οδήγησε τους μεγαλύτερους αριθμούς Γερμανίδων απευθείας στον πόλεμο και τη ναζιστική γενοκτονία ήταν η νοσηλευτική, καθώς οι νοσοκόμες κατέλαβαν μια σειρά από παραδοσιακούς αλλά και νέους ρόλους στο αναπτυσσόμενο φυλετικό κράτος. Συμβούλευαν τις γυναίκες σχετικά με ζητήματα “φυλετικής υγιεινής” και κληρονομικές ασθένειες. Στη Γερμανία, συμμετείχαν στην επιλογή των ατόμων με πνευματικές και σωματικές αναπηρίες στα άσυλα και συνόδευαν αυτά τα θύματα στον θάνατο στους θαλάμους αερίων ή τους χορηγούσαν τις θανατηφόρες ενέσεις.
»Στα ανατολικά εδάφη περιέθαλπαν τους Γερμανούς στρατιώτες και υπήρξαν μάρτυρες των κακουχιών και των δολοφονιών των Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου και των Εβραίων. […] Στη διάρκεια της κυριαρχίας των ναζί, η νοσηλευτική προσέλαβε εθνικιστικό και ιδεολογικό χαρακτήρα. […] Το Ναζιστικό Κόμμα πήρε υπό τον έλεγχό του την πιστοποίηση των νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού ενώ ανέπτυξε δικά του κλιμάκια “φαιών νοσοκόμων”. […] Απ’ όλα τα γυναικεία επαγγέλματα, αυτό της νοσοκόμας βαρυνόταν με την υψηλότερη αναλογία καταγεγραμμένων εγκλημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος ευθανασίας και των ιατρικών πειραμάτων που διεξάγονταν στα στρατόπεδα». Ιδιαίτερο πρωταγωνιστικό και καθοριστικό έργο σ’ αυτά τα πειράματα είχε η Παουλίνε Κνάισλερ, «από τις πιο γνωστές περιπτώσεις Γερμανίδας νοσοκόμου-δολοφόνου».
 

Οι νύφες των SS και η δράση τους

Από την έρευνα της Λόουερ φαίνεται ότι «κατά παράδοξο τρόπο, μερικές από τις αυτουργούς των χειρότερων εγκλημάτων ήταν γυναίκες δίχως επίσημο ρόλο στην υποστήριξη εγκλημάτων – γυναίκες που δρούσαν με κίνητρο το μίσος και εξέφραζαν την ισχύ τους σε εξωθεσμικά περιβάλλοντα. Επρόκειτο για γυναίκες που ακολούθησαν τους συζύγους τους -υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Ναζιστικού Κόμματος, των SS, της αστυνομίας, καθώς και της διοίκησης- στην Ανατολή. (…) Στην ιεραρχία ισχύος των ναζί, το γεγονός της κοινής φυλετικής καταγωγής μεταξύ συζύγων μπορούσε να εξομαλύνει τις ανισότητες του φύλου. (…) Ως νύφες των SS, περίπου 240.000 Γερμανίδες έγιναν δεκτές στη νέα φυλετική αριστοκρατία της κοινωνίας. Σύμφωνα με το “Διάταγμα περί αρραβώνων και γάμων” του Χίμλερ, η ύπαρξη της Γερμανίας εξαρτιόταν από την εδραίωση και την αναπαραγωγή ενός ανώτερου φυλετικά αποθέματος άριων ανδρών και γυναικών, πιστών στις εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες. Η φυλετική ελίτ θα συγκεντρωνόταν στα SS». Αποτέλεσμα όλου αυτού του «σχεδίου» ήταν η διαμόρφωση προσωπικοτήτων σαν αυτήν της κόρης του Ναζί περιφερειάρχη στο Βάρτεγκαου της Πολωνίας, που έγραφε στον μνηστήρα της για τις περιπέτειές της στο γκέτο του Λοτζ: «Είναι στ’ αλήθεια φανταστικό. Μια ολόκληρη συνοικία αποκλεισμένη από συρματόπλεγμα… Κατά το πλείστον, βλέπεις αποβράσματα να περιφέρονται. Στα ρούχα τους έχουν ένα κίτρινο άστρο του Δαβίδ μπροστά αλλά και πίσω (επινόηση του Μπαμπάκα, μιλάει μόνο για τα αστέρια στον ουρανό του Λοτζ)… Ξέρεις, δεν μπορείς να νιώσεις συμπόνια για αυτούς τους ανθρώπους. Νομίζω ότι αισθάνονται πολύ διαφορετικά από εμάς και συνεπώς δεν νιώθουν την ταπείνωση και όλα τα υπόλοιπα»!

​​Το βιβλίο της Γουέντι Λόουερ «Οι Μαινάδες του Χίτλερ – Ο ρόλος των Γερμανίδων στα πεδία θανάτου των ναζί» θα κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή