Μαθήματα ζωής και πολιτικής

Μαθήματα ζωής και πολιτικής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεοδόσης Π. Τάσιος

«5 μαθήματα ζωής»

εκδ. Αγγελάκη, 2015

Ο Θεοδόσης Τάσιος, διανοούμενος και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ («πολιτικός μηχανικός, ακαδημαϊκός, αρθρογράφος, συγγραφέας» λέει το βιογραφικό του), στο 49ο βιβλίο του με τίτλο «5 μαθήματα ζωής» (εκδόσεις Αγγελάκη-2015) προσφέρει μαθήματα πολιτικής πράξης σε μια περίοδο που οι ηθικές αξίες έχουν αμβλυνθεί και έχει υπονομευθεί η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, και όχι μόνο.

Πιστεύοντας ότι πολλά από τα εθνικά και διεθνή σημερινά προβλήματα οφείλονται στο αυξανόμενο έλλειμμα ήθους ατόμων και ομάδων, ο Θεοδόσης Τάσιος παρουσιάζει τη ζωή ενός φιλοσόφου (του Σωκράτη), ενός μουσικού (του Μότσαρτ), ενός επιστήμονα και πολιτικού (του Βενιαμίν Φραγκλίνου), ενός πρίγκιπα επαναστάτη (του Σέργιου Βολκόνσκι) και ενός συγγραφέα (του Νίκου Καζαντζάκη). Το κάνει προσφέροντάς μας παραδείγματα ήθους, καθώς θεωρεί ότι «ο μόνος τρόπος να μυηθώ στο ήθος είναι το ζωντανό παράδειγμα (ως κίνητρο) και η συνεχής αυτενέργεια, για να μπορώ να συγκεντρώσω εμπειρίες και να δομήσω τις προσωπικές μου αξίες».

Ουσιαστικά, με το βιβλίο «5 μαθήματα ζωής» ο Θεοδόσης Τάσιος κινούμενος στον άξονα των τελευταίων του έργων (ενδεικτικά: «Ας αναστοχασθούμε εαυτούς και αλλήλους», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014) εστιάζει στην πολιτική σημασία του ήθους για την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας, τονίζοντας ότι οι πολίτες οφείλουν να καλλιεργηθούν -μέσω της ηθοπαιδείας- ώστε να προτάσσουν αντί του προσωπικού συμφέροντος το γενικό καλό, και από αυτό να ωφελούνται και οι ίδιοι. Ο ίδιος τονίζει, μιλώντας στην «Κ», ότι παλαιότερα η απόκτηση καλύτερης παιδείας ήταν ένα μέσο για κοινωνική ανέλιξη των πολιτών. Τώρα, λόγω της πολλαπλής κρίσης στη χώρα, είναι και θέμα εθνικής επιβίωσης.

Εξηγώντας τους λόγους της επιλογής των πέντε συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, αναφέρει ότι «καίριας σημασίας είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, η αφιέρωση σε σκοπούς υψηλούς, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και μια αφάνταστη αντοχή στις κακουχίες και τα βάσανα της ζωής».

Μέσα από τις διηγήσεις της ιστορίας των πέντε μεγάλων, ο Θ. Τάσιος δίνει στον αναγνώστη του παραδείγματα ζωής επειδή τα ζωντανά παραδείγματα γύρω μας λιγόστεψαν και «καθώς οι πόλεις κι ο ρυθμός του βίου μεγάλωσαν, δεν βλέπουμε μπροστά μας τον αξιομίμητο, τα δε ΜΜΕ δεν έχουν πάντοτε συμφέρον να προβάλουν τον αξιομίμητο, αντίθετα επιλέγουν τον ευκολομίμητο», όπως λέει ο συγγραφέας.

Με λόγο πνευματώδη και ευθύβολο εστιάζει στην ουσία της ζωής των πέντε προσωπικοτήτων, χωρίς να τους αγιοποιεί. Αλλωστε, «ετούτοι οι μεγάλοι δεν ήσαν άγιοι. Τα ελαττώματά τους πλέκονταν με τη μεγαλοσύνη τους. Πρόσθετο μάθημα για μας, για να ασκήσομε και την κριτική μας ματιά», αναφέρει ο κ. Τάσιος, ο οποίος, με τον ακαδημαϊκό και πολιτικό του λόγο για σχεδόν επτά δεκαετίες, προσφέρει και ο ίδιος μαθήματα ζωής και πολιτικής πράξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή