Η Amazon προσδίδει λίγο… συναίσθημα στις πωλήσεις

Η Amazon προσδίδει λίγο… συναίσθημα στις πωλήσεις

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άκουσμα της είδησης πως ο διαδικτυακός κολοσσός Amazon εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μαζικό άνοιγμα φυσικών βιβλιοπωλείων, αναρωτιέσαι: γιατί κάποιος να πάει κόντρα στην ίδια την (τρομερά επιτυχημένη) εμπορική πολιτική του; Οπως είναι γνωστό, η ραγδαία άνοδος των πωλήσεων βιβλίων μέσω του διαδικτυακού καταστήματος της εταιρείας υπήρξε τα τελευταία χρόνια αιτία κλεισίματος, κυριολεκτικά, εκατοντάδων παραδοσιακών βιβλιοπωλείων, ακόμη και αλυσίδων, τα οποία αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό. Πώς θα έμοιαζαν όμως τα βιβλιοπωλεία του Amazon; Στο μοναδικό μέχρι σήμερα φυσικό κατάστημα της εταιρείας –στο Σιάτλ των ΗΠΑ– τα βιβλία είναι εκτεθειμένα με το εξώφυλλο προς τα έξω, αντί της κλασικής τοποθέτησης με τη ράχη. Επιπλέον, κάθε τίτλος συνοδεύεται από τη γνωστή αξιολόγηση του Amazon και τη γνώμη ενός αναγνώστη, μεταφέροντας έτσι την αισθητική του ιντερνετικού προτύπου του.

Η προφανής διαπίστωση είναι πως το Αmazon δεν έχει σοβαρή ανάγκη να ανοίξει βιβλιοπωλεία, ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητα ακριβές. Στον ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου, για τους περισσότερους τακτικούς αναγνώστες η αναζήτηση στο βιβλιοπωλείο έχει χαρακτηριστικά σχεδόν συναισθηματικά, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να υποκατασταθούν από οποιαδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αν, τελικά, η στέγαση του Amazon προχωρήσει, πέρα από το θέμα του γενικότερου ίματζ, σε αυτούς τους «αμετανόητους» ρομαντικούς θα στοχεύει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή