ΒΙΒΛΙΟ

Στον «αέρα» η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στον «αέρα» η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εν αναμονή τελεί η έγκριση των κονδυλίων για τη διοργάνωση της 13ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» σχεδόν 2,5 μήνες πριν από την υλοποίησή της. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μιλώντας στην «Κ» τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί το πολυπόθητο κονδύλι που θα ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για να «τρέξει» το πρακτικό μέρος.

«Συναντήθηκα με τον υπουργό και μου είπε να προχωρήσουμε κανονικά», σημειώνει ο κ. Γιαλλουρίδης. Και ενώ έχουν φουντώσει οι φήμες για την αντικατάστασή του από τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, φαίνεται πως οι όποιες αλλαγές στη διοίκηση του ΕΙΠ μετατίθενται για αργότερα. «Ο κ. Μπαλτάς στηρίζει τη σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος και μετά το πέρας της έκθεσης θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», τονίζει ο κ. Γιαλλουρίδης, συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν είναι μόνιμος». Πέρυσι ο προϋπολογισμός της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου ανήλθε σε 250.000 ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις στην έγκριση των πόρων είχαν κοστίσει στον θεσμό της τιμώμενης χώρας, με αποτέλεσμα να ακυρώσει η Ισπανία τη συμμετοχή της και να αντικατασταθεί από ένα αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, η οποία αναμένεται να συμμετέχει με μεγάλο αριθμό συγγραφέων και εκδοτών σε περίπτερο 500 τ.μ., ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει εκδότες από την Κίνα, τον Καναδά και άλλες χώρες. Ωστόσο χωρίς την έγκριση του προϋπολογισμού προκαλείται αβεβαιότητα και εκνευρισμός σε Ελληνες και ξένους εκδότες. Στην περσινή έκθεση κινητοποιήθηκαν όλοι μαζί με τους διοργανωτές και έγινε λόγος για ένα μικρό «θαύμα» που συντελέστηκε σε λιγότερο από δύο μήνες. «Θαύματα δεν γίνονται δεύτερη φορά», όπως μας διαμηνύουν στελέχη της διοργάνωσης.

Οι ελληνικού τύπου καθυστερήσεις αποτρέπουν τις βόρειες χώρες, όπως π.χ. τη Σκανδιναβία, από το να συμμετάσχουν στην έκθεση, όπως μας λένε πηγές της διοργάνωσης. «Κανονικά θα έπρεπε να στέλνουμε τις προσκλήσεις το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο και για ορισμένες χώρες ένα χρόνο πριν», μας αναφέρουν. Ενδεικτικό της «τελευταίας στιγμής» είναι ότι τα κονδύλια για την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης εγκρίθηκαν στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, με τους διοργανωτές να ψάχνουν τους εκδότες στις παραλίες για να λάβουν μέρος. Αγνωστο, επίσης, παραμένει εάν θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στην Εκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια που ξεκινάει τον Απρίλιο και από την οποία η χώρα μας απουσιάζει εδώ και δύο χρόνια. Οι Ιταλοί διοργανωτές θέλουν, όπως μας μεταφέρουν, την ελληνική αντιπροσωπεία και αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, διαθέτουν χώρο περιπτέρου με ένα συμβολικό αντίτιμο.