«Μια Ευρώπη που παραπαίει»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια φωνή της Ελλάδας στη Γερμανία. Ο διαμεσολαβητής για την αλληλοκατανόηση των δύο λαών στα χρόνια της κρίσης. Η προσωπικότητα των γραμμάτων που αφουγκράζεται τη φωνή της γερμανικής κοινωνίας για τους Ελληνες. Τα βιβλία του (μεταφρασμένα σε 19 γλώσσες) βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις των μπεστ σέλερ στο γερμανόφωνο αναγνωστικό κοινό και έκαναν τον Χαρίτο του πασίγνωστο. Για την ιδιαίτερη συμβολή του στις ελληνογερμανικές σχέσεις, το μεταφραστικό του έργο (θεατρικά, ποίηση, μεταξύ των οποίων ο μνημειώδης «Φάουστ» Ι και ΙΙ ), ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χθες δήλωνε στην «Κ» συγκινημένος για την ύψιστη τιμή με την οποία «αναγνωρίζεται η προσπάθειά μου για την αλληλοκατανόηση των δύο λαών», αλλά ταυτόχρονα πιο απαισιόδοξος από ποτέ τα τελευταία χρόνια της κρίσης για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. «Δεν είμαι αισιόδοξος. Βλέπω μια Ευρώπη που παραπαίει χωρίς πολιτική, με την παρέα της Αυστροουγγρικής Μοναρχίας να συμπυκνώνεται σε μια καταστροφική λογική. Λύση χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να βρεθεί. Η Μέρκελ το έχει αντιληφθεί. Εκτιμώ την προσπάθειά της, αλλά αμφιβάλλω αν μπορεί να επιβληθεί», ανέφερε.

Οι Γερμανοί, πρόσθεσε, θεωρούν ότι «βρισκόμαστε στο πιο επικίνδυνο σημείο για τη διάλυση της Ευρώπης. Φαινόμενα περιχαράκωσης και αποκλεισμού ή μια επιστροφή στο ’30 με τρομάζουν. Η ανησυχία δεν υπάρχει μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες. Πρέπει να γίνει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Προσκεκλημένος συχνά, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, από ΜΜΕ και φορείς της γερμανικής χώρας, ο Ελληνας συγγραφέας καλείται να διαμεσολαβήσει για την αλληλοκατανόηση των δύο λαών. Σε μια αντίστοιχη εκδήλωση τον πετύχαμε χθες στη Νυρεμβέργη. «Επρεπε να δείτε τους Γερμανούς να υπερασπίζονται τους Ελληνες! Πολλές φορές, όταν ήμουν αυστηρός, με ανακαλούσαν στην τάξη. Οπως στην Ελλάδα, έτσι και στη Γερμανία υπάρχει μια όψη, η δημόσια, εκείνων των ΜΜΕ τα οποία, έχοντας απήχηση στο συντηρητικό κοινό, ουσιαστικά αμαυρώνουν την Ελλάδα και δηλητηριάζουν τη σχέση μας με τη Γερμανία».

Τιμημένος ήδη με το μετάλλιο Goethe και τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο Πέτρος Μάρκαρης, κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του τη Δευτέρα 7 Μαρτίου (18.00, Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφική Σχόλης του ΑΠΘ), θα μιλήσει για τη σχέση του με τη γερμανική γλώσσα, που είναι, όπως λέει, η δεύτερη γλώσσα της ζωής του. Η προσφώνηση του τιμώμενου θα γίνει από την πρόεδρο του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας του ΑΠΘ, καθηγήτρια Αγγελική Κοιλιάρη, ο χαιρετισμός από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Δημήτρη Μαυροσκούφη και ο έπαινος από τις επίκουρες καθηγήτριες Ανθή Βηδενμάιερ και Αικατερίνη Ζάχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή