Αποστολή στο Ριάντ με… αναταράξεις

Αποστολή στο Ριάντ με… αναταράξεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα στη Διεθνή Eκθεση Βιβλίου του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία –ξεκινάει στις 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει δέκα ημέρες– παρά τις έντονες ενστάσεις και επιφυλάξεις που έχει εκφράσει το Ελληνικό Iδρυμα Πολιτισμού, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διοργάνωση της ελληνικής αποστολής κατ’ εντολήν του υπουργείου Πολιτισμού. Στο ελληνικό περίπτερο του Ριάντ θα παρουσιαστούν, όπως πληροφορούμαστε, περίπου 40 τίτλοι βιβλίων μεταφρασμένοι στα αραβικά αρχαίας ελληνικής γραμματείας και σύγχρονης λογοτεχνίας, χωρίς την παρουσία εκδοτών, αλλά και μουσειακά λευκώματα, ενώ θα προβληθούν βίντεο του ΕΟΤ με αγγλικούς υποτίτλους, του Μουσείου της Ακρόπολης και ντοκιμαντέρ για τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Το κόστος της αποστολής

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί και μουσικοχορευτική παράσταση με Ελληνες άνδρες χορευτές, ενώ θα γίνουν διαλέξεις για τους πολιτιστικούς δεσμούς Ελλήνων και Αράβων στη λογοτεχνία και την ποίηση, αλλά και για τις σχέσεις των δύο χωρών από συγγραφείς και ακαδημαϊκούς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική μουσική πρόταση που περιελάμβανε σύνθεση γνωστής Ελληνίδας συνθέτριας απορρίφθηκε από τους Σαουδάραβες διοργανωτές και προτιμήθηκε κάτι πιο συμβατικό. Επιπλέον, οι γυναίκες της ελληνικής αποστολής θα ακολουθήσουν τους ενδυματολογικούς κώδικες της χώρας και θα εμφανίζονται με την παραδοσιακή μαντίλα σε δημόσιους χώρους. Ο χώρος του ελληνικού περιπτέρου παραχωρείται δωρεάν από τους διοργανωτές, ενώ οι δαπάνες της μεταφοράς του υλικού και της διαμονής της ελληνικής αποστολής καλύπτονται από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Το κόστος της διοργάνωσης που επιβαρύνει το υπουργείο Πολιτισμού ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 30.000 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού ανέφεραν στην «Κ» ότι υπήρξε πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας προς την Ελλάδα για να είναι η φετινή τιμώμενη χώρα και κρίθηκε θετικά από «άποψη πολιτιστικού ενδιαφέροντος», ενώ εκτιμήθηκε ότι θα είναι μια ευκαιρία τουριστικής προβολής της χώρας μας. Τόνισαν επίσης τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη διοργάνωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού έχει γίνει δέκτης έντονων επιφυλάξεων και ενδοιασμών για τη σκοπιμότητα της ελληνικής συμμετοχής στη διοργάνωση από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού εξαιτίας της στάσης του μοναρχικού καθεστώτος σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία έχει καταδικαστεί από τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόσφατα η διεθνής κοινότητα είχε συνταχθεί πίσω από την εκστρατεία κατά της θανατικής ποινής που είχε επιβληθεί στον ποιητή Ασράφ Φαγιάντ από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για την κατηγορία της θρησκευτικής «αποστασίας» λόγω του έργου του. Η ποινή του μετατράπηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε οχτώ χρόνια φυλάκιση και 800 μαστιγώσεις.

Στα καθ’ ημάς, εκκρεμεί ακόμη η έγκριση των κονδυλίων για τη διοργάνωση της 13ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Πολιτισμού. Τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσέλθει με πάνω από 70 συγγραφείς και εκδότες σε περίπτερο 500 τ.μ., ενώ θα διοργανωθούν παράλληλες δράσεις με φορείς της Θεσσαλονίκης. Πέρυσι, η καθυστέρηση στην έγκριση των κονδυλίων κόστισε την ακύρωση της Ισπανίας που προορίζονταν για τον θεσμό της τιμώμενης χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή