Iσορροπώντας μεταξύ της αγιογραφίας και της κοσμικής ζωγραφικής

Iσορροπώντας μεταξύ της αγιογραφίας και της κοσμικής ζωγραφικής

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βλάσης Τσοτσώνης, αγιογράφος – ψηφιδογράφος (με σπουδές στην τεχνική και την αισθητική του ψηφιδωτού στην περίφημη Scuola Mosaicisti del Friuli του Σπιλιμπέργκο στην Ιταλία) και ζωγράφος, ισορροπώντας συχνά μεταξύ της αγιογραφίας και της κοσμικής ζωγραφικής, έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του πορείας στην αγιογράφηση σημαντικών ιστορικών μνημείων και σύγχρονων ορθόδοξων ναών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα έχει επιδείξει και μια σύγχρονη κοσμική δημιουργία με βυζαντινότροπες φόρμες.

Αυτό αποδεικνύει το εξαιρετικά φροντισμένο λεύκωμα από τις «Εκδόσεις του Φοίνικα», με τίτλο «Βλάσης Τσοτσώνης, Τοιχογραφίες και Ψηφιδωτά» που αναδεικνύει την εργασία του γνωστού ζωγράφου και αγιογράφου Βλάση Τσοτσώνη σε σημαντικούς χριστιανικούς ναούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Β. Τσοτσώνης διακονεί την ιερή τέχνη της αγιογραφίας με καλλιτεχνική δεξιότητα και απαράμιλλη τεχνική. Στηρίζεται στα γερά θεμέλια της ορθόδοξης θεολογίας, σχεδιάζοντας και εκτελώντας εικονογραφικά προγράμματα που συνδέουν το εκκλησίασμα των ναών που ιστορεί με τη ζώσα παράδοση της Εκκλησίας. Δομεί όλη την καλλιτεχνική του δραστηριότητα γύρω από την προσέγγιση του θείου από τον άνθρωπο.

Το έργο του, συνδεόμενο με το παρόν, δανείζεται στοιχεία από τη νεοελληνική τέχνη και ανασύρει προσωπικές μνήμες, διαθέτοντας πρωτοτυπία και φρεσκάδα, ενώ δονείται από ζωή και πίστη. Εντάσσεται στην αισθητική παράδοση του τόπου με τη μελετημένη ισορροπία των θεμάτων και τον ορθό τρόπο απεικόνισης του υπερβατικού.

Η έκδοση «Βλάσης Τσοτσώνης, Τοιχογραφίες και Ψηφιδωτά», σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μπάμπη Λέγγα, διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει προλογικό κείμενο του π. Σταμάτη Σκλήρη και εισαγωγικό κείμενο της ιστορικού Τέχνης Μίρκας Παλιούρα, όπου παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία που διακρίνουν τη δουλειά του Β. Τσοτσώνη και σχολιάζονται επιλεκτικά ορισμένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στον τόμο.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τις φωτογραφικές αναπαραγωγές των έργων –τοιχογραφιών και ψηφιδωτών συνθέσεων– που συγκροτούν δέκα αυτοτελείς ενότητες, αντίστοιχες των μνημείων στα οποία πραγματοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, στον Πανάγιο Τάφο της Αναστάσεως, του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, στις Μονές των Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Μεγάλου Μετεώρου των Μετεώρων, Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκόβρυσης Αττικής, Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας Πηλίου και στους Ναούς Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας, Αγίας Παρασκευής Μετσόβου και Αγίας Λυδίας Φιλίππων. Σε κάθε ενότητα προηγείται μικρής εκτάσεως κείμενο που περιλαμβάνει συνοπτικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν τη μονή ή τον ναό.

Η φωτογραφική αναπαραγωγή των έργων έγινε από τον φημισμένο Ιταλό φωτογράφο Elio Cioli και τον Γιώργο Κουντούρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή