Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές

Ο αυξημένος αριθμός των εισακτέων, η νέα «γεωγραφία» των τμημάτων και η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας για τις επιτροπές των εξετάσεων

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένος σε σχέση με πέρυσι θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Ηδη λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για τους εισακτέους ανά τμήμα, ώστε ο αριθμός να ανακοινωθεί πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Παρασκευή 31 Μαΐου. Φέτος υπάρχει η προσθήκη ενός νέου τμήματος και κατανομή τμημάτων σε περισσότερα του ενός πεδία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επεξεργάζεται τα σχέδια για το εθνικό απολυτήριο, που θα αρχίζει να εφαρμόζεται το νωρίτερο από το 2025.

Ειδικότερα, οι θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ θα είναι περί τις 69.000, αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι όταν ήταν συνολικά 68.574. Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ο αριθμός ήταν 68.394. Οι περισσότερες θέσεις της αύξησης αφορούν το νέο Τμήμα Ψυχολογίας που θα λειτουργήσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με έδρα στο Διδυμότειχο. Το νέο τμήμα δεν είναι η μόνη αλλαγή στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τμήματα του Διεθνούς Παν. Θεσσαλονίκης (το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών) που εντάσσονται στο Δημοκρίτειο Θράκης.

Επίσης, υπάρχουν μετονομασίες τμημάτων καθώς και ένταξη κάποιων τμημάτων σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, με στόχο να προσελκύσουν περισσότερους υποψηφίους.

Βέβαια, στις περίπου 69.000 θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ θα πρέπει να προστεθούν εκείνες των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, που ορίζονται από τα υπουργεία που εποπτεύουν τις σχολές.

Ηδη, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώθηκε ότι κατά το 2024-2025 στις Σχολές Αστυφυλάκων δίνονται 1.030 θέσεις από 850 που ήταν για το 2023-2024, ενώ για τις Σχολές Αξιωματικών ο αριθμός καθορίστηκε σε 83 (33 για ανθυπαστυνόμους, αρχιφύλακες, υπαρχιφύλακες και αστυφύλακες και 50 για πολίτες), από 100 που ήταν το 2023. Για τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας δόθηκαν 50 θέσεις και για τη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας 240. Ως προς τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ορίστηκαν 1.569 θέσεις (773 για πλοιάρχους και 796 για μηχανικούς).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων το υπουργείο Παιδείας ήδη δέχεται τις αιτήσεις εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιτροπές επιλογής των θεμάτων σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Οι περισσότεροι είναι καθηγητές σχολείων, οι οποίοι πλαισιώνονται από πανεπιστημιακούς. Ο αριθμός των μελών των επιτροπών για τις εξετάσεις των υποψηφίων των γενικών λυκείων ανέρχεται σε περίπου 250 άτομα.

Πρακτικές ετοιμασίες

Την ίδια στιγμή, η προετοιμασία περιλαμβάνει και τα πρακτικά ζητήματα και πρωτίστως τη διατροφή των μελών των επιτροπών που κλείνονται στο «bunker» –βρίσκεται στο ισόγειο του υπουργείου– από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας από αυτή που θα εξετασθεί το μάθημα, για να επιλέξουν τα θέματα. Κλείνονται στην κυριολεξία, διότι για λόγους διασφάλισης του αδιάβλητου των εξετάσεων, δεν τους επιτρέπεται να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο έως ότου ολοκληρωθεί η εξέταση του μαθήματος.

Ηδη, το υπουργείο ανέθεσε σε γνωστή εταιρεία τροφίμων την προμήθεια φαγητού, με τον συνολικό προϋπολογισμό της παραγγελίας να είναι 27.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται φαγητό για συνολικά 1.390 άτομα που θα συμμετάσχουν στις επιτροπές επιλογής θεμάτων για όλες τις κατηγορίες εξετάσεων τον Ιούνιο (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ειδικά μαθήματα, μαζί με τις επαναληπτικές εξετάσεις).

Στους εξεταστές θα διατεθούν, μεταξύ άλλων, μπαγκέτες ολικής άλεσης και κρουασάν με γαλοπούλα, αραβική πίτα με κοτόπουλο, τσιαπάτα με αλλαντικό και τυρί, στρογγυλά ψωμάκια με μπιφτέκια λαχανικών, κριτσίνια με σουσάμι και με καρότο, στραγγιστά γιαούρτια με 2% λιπαρά, ενώ στα γλυκά υπάρχουν μάφιν σοκολάτας, κέικ πορτοκάλι, ρυζόγαλο και ζελέ φρούτων. Επίσης θα υπάρχουν μπανάνες, χυμοί (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), αναψυκτικά, καφές φίλτρου και φραπέ, καθώς και τσάι σε φακελάκια.

Ολα τα φαγώσιμα θα είναι φρέσκα και συσκευασμένα, ενώ όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «απαγορεύεται διά ροπάλου οι εξεταστές να φέρουν δικό τους φαγητό». Ο λόγος; Ο κίνδυνος τυχόν στομαχικών διαταραχών, «που θα αποσπάσουν τον εξεταστή από τις κρίσιμες αρμοδιότητές του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT