Ολόκληρος ο κινηματογράφος σε μια «σαπουνόφουσκα»

Ολόκληρος ο κινηματογράφος σε μια «σαπουνόφουσκα»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους, έπειτα από τρία χρόνια κατασκευαστικών εργασιών, το Academy Museum of Motion Pictures του Λος Αντζελες προγραμμάτισε τα εγκαίνιά του μέσα στο 2019. Στην πραγματικότητα, έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που το σχέδιο ανακοινώθηκε. Πίσω από αυτό το τεράστιο έργο –έξι όροφοι και περίπου 3.500 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακών χώρων– βρίσκεται η Ακαδημία Κινηματογράφου (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), η οποία επίσης διοργανώνει και απονέμει τα Οσκαρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η κατασκευή θα κοστίσει τελικώς 388 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η προσδοκία της Ακαδημίας είναι ότι το νέο μουσείο θα προσελκύσει εκατομμύρια επισκεπτών από τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο.

Το Academy Museum βρίσκεται δίπλα σε δύο ακόμη μουσεία του Λος Αντζελες για τη μοντέρνα τέχνη και το σινεμά, αλλά ξεχωρίζει εξαιτίας της πολύ χαρακτηριστικής του μορφής: Βρίσκεται στο εσωτερικό ενός τεράστιου σφαιρικού κτιρίου που έχει σχεδιάσει ο Ρέντσο Πιάνο και μοιάζει με το Death Star, τον διαστημικό σταθμό από τον «Πόλεμο των Αστρων» – αν και ο ίδιος ο Πιάνο προτιμάει να το λέει χαϊδευτικά «σαπουνόφουσκα». Σκοπός του είναι μέσω εκθέσεων, αφιερωμάτων, προβολών και μερικών εντελώς πρωτότυπων τεχνικά και εικαστικά τρόπων παρουσίασης του σπάνιου υλικού του –η Ακαδημία διαθέτει μια συλλογή 190.000 φιλμ και βίντεο και 61.000 αφισών– να προσελκύσει όλο το κοινό του κινηματογράφου, από την ελίτ των κινηματογραφόφιλων μέχρι τις μάζες των τουριστών που καταφθάνουν στην πόλη.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο», ομολογεί ο διευθυντής του Kerry Brougher, ο οποίος ανακοίνωσε ήδη το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων. Γενικά, οι εκθέσεις αποσκοπούν στο να αναδείξουν την καλλιτεχνική και επιστημονική ιστορία του κινηματογράφου από την πλευρά των δημιουργών, ξεκινώντας από τη Γαλλία του τέλους του 19ου αιώνα. Επιμέρους εκθέσεις και συλλογές θα είναι επικεντρωμένες μεταξύ άλλων στο έργο των πρώτων γυναικών σκηνοθετριών, στον διεθνή βωβό κινηματογράφο, στο σοβιετικό σινεμά, στα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ, στον ινδιάνικο ανεξάρτητο κινηματογράφο. Κεντρική ιδέα και επιθυμία των διοργανωτών είναι να τονιστεί η πολυμορφία και η πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει την τέχνη του κινηματογράφου. Ετσι, η Ρίτα Μορένο μπορεί να παρουσιάζεται δίπλα στον Φρεντ Αστέρ ως δυο ασύγκριτοι χορευτές της μεγάλης οθόνης, και η Μέριλιν Μονρόε να μοιράζεται τη λάμψη της με τη γοητεία της θρυλικής, πρωτοπόρας Μεξικανής ηθοποιού Ντολόρες ντελ Ρίο.

Περιοδική έκθεση

Ανακοινώθηκε επίσης η πρώτη περιοδική έκθεση του Academy Museum, που είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου, πολυβραβευμένου Ιάπωνα animator Χαγιάο Μιγιαζάκι (Hayao Miyazaki) και στο δημιουργικό του Studio Ghibli, την εταιρεία παραγωγής του στο Τόκιο. Από εδώ «βγήκαν» κάποια από τα ωραιότερα σύγχρονα φιλμ κινουμένων σχεδίων, προφανώς όχι μόνον για παιδιά, όπως το «Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων» και το «Κινούμενο κάστρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή