Νέες ταινίες: Ισπανικά μυστικά, διαβόητος αντιπρόεδρος

Νέες ταινίες: Ισπανικά μυστικά, διαβόητος αντιπρόεδρος

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξέρουν όλοι *** ½

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί

Ερμηνείες: Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Ρικάρντο Νταρίν

Ο δις οσκαρικός νικητής Ασγκάρ Φαραντί («Ενας χωρισμός», «Εμποράκος») επιστρέφει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία, πλέκοντας ξανά έναν από τους γνώριμους σεναριακούς ιστούς που τον καθιέρωσαν στην κορυφογραμμή των σύγχρονων δημιουργών. Αυτή τη φορά έχει στο δυναμικό του και μερικούς πρωτοκλασάτους ισπανόφωνους ηθοποιούς όπως ο Χαβιέ Μπαρδέμ, η Πενέλοπε Κρουζ και ο Ρικάρντο Νταρίν. Η Λάουρα (Κρουζ) ταξιδεύει με τα δυο της παιδιά από την Αργεντινή στον τόπο καταγωγής της στην Ισπανία, για τον γάμο της μικρής αδελφής της. Εκεί, ανάμεσα στους άλλους, βρίσκεται και ο παλιός της φίλος Πάκο (Μπαρδέμ), ο οποίος έχει περίπλοκες σχέσεις με την οικογένεια. Ολα αυτά θα έρθουν ακόμα περισσότερο στο προσκήνιο, όταν το βράδυ του γάμου η έφηβη κόρη της, Λάουρα, θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Η μικρή επαρχιακή κοινωνία γίνεται το σκηνικό ενός ιδιότυπου αστυνομικού θρίλερ/δράματος, με τη χαρακτηριστική σφραγίδα του δημιουργού του. Μάστορας στο να εμφανίζει μικρές –αλλά σημαντικές– λεπτομέρειες της πλοκής στο κατάλληλο σημείο, ο Ιρανός auter επανέρχεται στο (ευρύτερο) μοντέλο του εξαιρετικού δικού του «Οταν έφυγε η Ελι». Η ξαφνική εξαφάνιση της νεαρής κοπέλας πυροδοτεί μια σειρά εξελίξεων, που θα αποκαλύψουν περισσότερο ή λιγότερο καλά κρυμμένα μυστικά. Οπως συνήθως, εδώ σχεδόν η κάθε λέξη έχει τη σημασία της: ο τίτλος της ταινίας επαναλαμβάνεται αυτολεξεί κάπου στην αρχή, προοικονομώντας τα επερχόμενα, όπως θα γινόταν στην αρχαία τραγωδία. Ο Φαραντί, ωστόσο, δεν έχει διάθεση για αγωνίες και εφετζίδικες ανατροπές που θα έσπρωχναν το φιλμ περισσότερο προς το θρίλερ. Αντιθέτως, αποκαλύπτει τις προθέσεις του σχετικά νωρίς, αφήνοντας τους καλούς ηθοποιούς τους –και ειδικά τον Μπαρδέμ– να φροντίσουν τα υπόλοιπα. Απλώς το δεύτερο επίπεδο του φιλμ, που έχει και περισσότερο ενδιαφέρον, θα μπορούσε πιθανώς να είναι λίγο πιο φροντισμένο.

Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία ***½

Σκηνοθεσία: Ανταμ Μακέι

Ερμηνείες: Κρίστιαν Μπέιλ, Εϊμι Ανταμς, Σαμ Ρόκγουελ

Αμφιλεγόμενη φιγούρα

Μετά το φρέσκο «Μεγάλο σορτάρισμα», ο Ανταμ Μακέι συνεχίζει την περιήγησή του στη σύγχρονη οικονομική-πολιτική Αμερική, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο μία από τις πιο αμφιλεγόμενες φιγούρες της: τον πανίσχυρο αντιπρόεδρο του Τζορτζ Μπους Τζ., Ντικ Τσέινι. Ενας εξαιρετικός (ξανά) Κρίστιαν Μπέιλ ερμηνεύει τον Αμερικανό πολιτικό από την περίοδο της υπομονετικής ανέλιξής του τη δεκαετία του 1970 μέχρι την απόλυτη δύναμη και την καθοριστική συμβολή του στην κυβέρνηση Μπους πριν και μετά τους Δίδυμους Πύργους. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του «Σορταρίσματος», ο Μακέι φτιάχνει ένα φιλμ υψηλών ρυθμών, που οδηγεί με εφευρετικότητα και χιούμορ τον θεατή στα άδυτα της πολιτικής σκηνής της Ουάσιγκτον. Σκιαγραφεί, δε, ανάγλυφα την προσωπικότητα του ανθρώπου που κινεί τα νήματα πίσω από τις εμφανείς εξελίξεις. Απολαυστικοί σε δεύτερους ρόλους και οι Σαμ Ρόκγουελ, Εϊμι Ανταμς.

Ο ένοχος ***

Σκηνοθεσία: Γκούσταβ Μέλερ

Ερμηνείες: Γιάκομπ Σέντεργκρεν, Τζέσικα Ντίνεϊτζ

Μια ανατρεπτική βάρδια

Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Δανό Γκούσταβ Μέλερ, ο οποίος εντυπωσιάζει με ένα μινιμαλιστικό αστυνομικό θρίλερ, το οποίο διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στο τηλεφωνικό κέντρο της άμεσης δράσης. Εκεί ο αστυνομικός Ασγκερ Χολντ, στο μέσο μιας μάλλον βαρετής βάρδιας, δέχεται το απεγνωσμένο τηλεφώνημα μιας γυναίκας η οποία ισχυρίζεται πως έχει απαχθεί. Η άμεση συνακόλουθη έρευνα του Ασγκερ θα αποκαλύψει τελικά μια τραγική ιστορία, που θα φέρει στο προσκήνιο και τα δικά του ψυχολογικά τραύματα. Το φιλμ του Μέλερ, που έχει σαρώσει τα φεστιβαλικά βραβεία κοινού, ακολουθεί τα χνάρια τού «Σε λάθος χρόνο» του Στίβεν Νάιτ, αφήνοντας τον θεατή να πλάσει με τη φαντασία του τις εικόνες ενός συναρπαστικού θρίλερ. H (σκάρτη) μιάμιση ώρα της διάρκειάς του περνάει απνευστί, με τον θεατή να φτάνει, μέσα και από κάποιες ευκολίες, στο ανατρεπτικό φινάλε.

The Happytime Murders ***

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Χένσον

Ερμηνείες:  Μελίσα Μακάρθι, Ελίζαμπεθ Μπανκς

Αθυρόστομα Muppets

Τα δημοφιλή Muppets επιστρέφουν με μια αθυρόστομη αστυνομική κωμωδία, μάλλον ακατάλληλη διά ανηλίκους. Σε έναν παράλληλο κόσμο όπου άνθρωποι και Muppets συνυπάρχουν, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Φιλ βρίσκεται να ακολουθεί τα ίχνη ενός κατά συρροήν δολοφόνου, που έχει βαλθεί να εξολοθρεύσει τους πρωταγωνιστές ενός διάσημου παιδικού τηλεοπτικού σόου. Με μοναδική σύμμαχο την πρώην συνεργάτιδά του στην αστυνομία (Μελίσα Μακάρθι), ο «ζόρικος» Φιλ θα ανοίξει δρόμο με το βαρύ όπλο και το αμίμητο στυλ του.Σε μια παλαβή εκδοχή του κλασικού νουάρ, παρακολουθούμε τα Muppets –και κάποιους ανθρώπους– να πρωταγωνιστούν σε ξεκαρδιστικές σεκάνς σάτιρας πάνω στον ρατσισμό, στην παρακολούθηση και σε άλλα λιγότερο σοβαρά θέματα. Καμιά φορά, βέβαια, το τολμηρό χιούμορ φλερτάρει επικίνδυνα με τα όρια της σάχλας, ωστόσο καλύτερα έτσι παρά οι συνήθεις ανέμπνευστες εκτελέσεις.

Εμείς…

Με σύγχρονη βρετανική τηλεόραση θα κάνει φέτος Πρωτοχρονιά η Cosmote TV. Οπως ενημέρωσε το συνδρομητικό κανάλι, την Τρίτη στις 12.05 π.μ. θα προβληθεί το πρώτο επεισόδιο της 5ης σεζόν της βραβευμένης σειράς «Luther» του ΒΒC, μία ώρα μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο βρετανικό δίκτυο. Στη μίνι σειρά μυστηρίου, ο Ιντρις Ελμπα (φωτ.) επιστρέφει στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ντετέκτιβ με τις ανορθόδοξες μεθόδους, αυτή τη φορά και με νέα συνεργάτιδα στο πλευρό του (Κάθριν Χάλιντεϊ). Ολα τα νέα επεισόδια του κύκλου θα προβληθούν μέχρι και την Παρασκευή 4/1, ενώ ταυτόχρονα θα είναι διαθέσιμη και στη σχετική on demand υπηρεσία της Cosmote TV.

…και οι άλλοι

Χριστουγεννιάτικο… δωράκι έκανε ο σκηνοθέτης Μπάρι Τζένκινς σε μια θαυμάστρια των ταινιών του που είχε πρόβλημα να φτάσει στην αίθουσα. Συγκεκριμένα, ο δημιουργός του οσκαρικού «Moonlight» βρέθηκε στην Ατλάντα για μια προβολή του νέου του φιλμ «If Beale Street Could Talk» (φωτ.)· την προηγούμενη μέρα, ωστόσο, η νεαρή φαν πόσταρε στο Twitter πως ήταν αναγκασμένη να ενοικιάσει αυτοκίνητο για την προβολή, μιας και η μητέρα της αρνήθηκε να της δανείσει το δικό της. Κάπου εκεί παρενέβη ο Τζένκινς, ο οποίος διαβεβαίωσε την κοπέλα πως, αν του φέρει τη σχετική απόδειξη, θα φροντίσει ο ίδιος να καλυφθούν τα έξοδα της μετακίνησής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή