Οσκαρικός Λάνθιμος, εμφύλια πάθη

Οσκαρικός Λάνθιμος, εμφύλια πάθη

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευνοούμενή****

ΔΡΑΜΑ ΕΠΟΧΗΣ (2018)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Ερμηνείες: Ολίβια Κόλμαν,

Ρέιτσελ Βάις, Εμα Στόουν

Δέκα οσκαρικές υποψηφιότητες για την αρτιότερη ταινία του Ελληνα κινηματογραφιστή, ο οποίος σκηνοθετεί αριστοτεχνικά ένα εξαιρετικό σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακ Ναμάρα. Αυτό μας πηγαίνει πίσω στην Αγγλία του 18ου αιώνα, όπου η εύθραυστη βασίλισσα Αννα (Ολίβια Κόλμαν) έχει παραδώσει επί της ουσίας την εξουσία στη στενή φίλη της, λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις), ενώ η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γαλλία. Τις ισορροπίες ωστόσο θα ταράξει η Αμπιγκεϊλ (Εμα Στόουν), μια νεαρή υπηρέτρια η οποία φιλοδοξεί να γίνει η νέα ευνοούμενη της βασίλισσας.

Το εξαιρετικό μοντάζ του Γιώργου Μαυροψαρίδη σε συνδυασμό με τη σχεδόν τελετουργική μουσική επένδυση δίνει ρυθμό σε μια ιστορία που αλλάζει επίπεδα με άλματα… κουνελιών, που συχνά βρίσκονται στα πλάνα της. Πολιτική σάτιρα –με σύγχρονες αναλογίες–, ψυχογραφική μελέτη και καθαρός σουρεαλισμός συσσωματώνονται, σε ένα σύνολο δίχως φανερές αδυναμίες. Ο Λάνθιμος δίνει την προσωπική σκηνοθετική ματιά του, με τις ασυνήθιστες ευρυγώνιες λήψεις που ανοίγουν τους εσωτερικούς χώρους και μας καθιστούν άμεσους μάρτυρες των τεκταινόμενων. Οι περισσότερες από τις σκηνές μοιάζουν με κλιπ-κομψοτεχνήματα, μελετημένες στις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Η Ολίβια Κόλμαν βρίσκεται στην κορυφή ενός καστ που αποδίδει στην εντέλεια, με την ίδια να παραδίδει μία από τις πιο συγκλονιστικές γυναικείες ερμηνείες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Γενικώς ολόκληρη η ταινία θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί «γυναικεία υπόθεση», σπάνια όμως κάτι τέτοιο περνάει βίαια στην οθόνη. Αντιθέτως, ακόμη και αυτό το γεγονός σατιρίζεται ανελέητα και γίνεται αντικείμενο παρατήρησης, περίπου όπως όλα τα υπόλοιπα. Ειδική μνεία αξίζει, τέλος, στα υπέροχα σκηνικά και στα κοστούμια, τα οποία μας ταξιδεύουν από μόνα τους σε μιαν άλλη εποχή, αφήνοντας έτσι χώρο στο σενάριο να πάρει πολύ πιο τολμηρά μονοπάτια, δίχως να προδίδει τους (αναπόφευκτους) ετεροχρονισμούς του.

Αποδημητικά πουλιά***½

ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Σίρο Γκέρα,

Κριστίνα Γκαλέγκο

Ερμηνείες:  Κάρμινα Μαρτίνεζ,

Τζον Νάρβες, Χοσέ Ακόστα

Οσκαρικός Λάνθιμος, εμφύλια πάθη-1

Ζωηρά χρώματα, χαρακτηριστικά της αισθητικής του νοτιοαμερικανικού φιλμ.

Μια προσωπική οικογενειακή ιστορία, που όμως κρύβει μέσα της τη συλλογική τραγωδία, έρχεται αυτή την εβδομάδα από τους δημιουργούς του επιτυχημένου «Στην αγκαλιά του φιδιού». Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, κάπου στην ερημιά της Κολομβίας, μια πολυμελής οικογένεια ιθαγενών αρχίζει το εμπόριο μαριχουάνας, με τελικό αποδέκτη την αχόρταγη αμερικανική αγορά. Το εύκολο και γρήγορο κέρδος σύντομα θα αλλάξει τον τρόπο ζωής τους, παραμερίζοντας συνεκτικές παραδόσεις αιώνων. Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολουθεί, θα είναι για όλους καταστρεπτικός.

Η ταινία απεικονίζει αριστοτεχνικά έναν κόσμο που αλλάζει συμπαρασύροντας μαζί του μια ειρήνη που βασίζεται σε κώδικες τιμής. Οταν η απληστία τούς παρακάμπτει, τότε η κλιμάκωση είναι βίαιη και οι ανθρώπινες σχέσεις μπαίνουν σε έναν αέναο εκδικητικό κύκλο χωρίς πραγματικούς νικητές. Το φιλμ φυσικά προοικονομεί και τα όσα τρομακτικά ταλαιπώρησαν τη χώρα της Νοτίου Αμερικής, με τα πανίσχυρα καρτέλ ναρκωτικών και τους πολέμους τους που επηρέασαν όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η μικροκλίμακά του, αν και ελαφρώς τραβηγμένη σε κάποια σημεία, διαθέτει ακρίβεια και καθαρή στόχευση. Ολα τα παραπάνω είναι γυρισμένα σε ζωηρό σινεμασκόπ και σε εντυπωσιακής αγριότητας τοπία, που μοιάζουν να ξεπηδούν από αφηγήσεις ξεχασμένων εποχών.

Σέρλοκ Χολμς και δρ Γουάτσον *½

Σκηνοθεσία: Εταν Κοέν

Ερμηνείες: Γουίλ Φέρελ,

Τζον Σ. Ράιλι, Ρέιφ Φάινς

Παρωδία Χολμς

Το θρυλικό δίδυμο του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ βρίσκει άλλη μία κινηματογραφική μεταφορά, αυτή τη φορά κωμική, με τους Γουίλ Φέρελ και Τζον Σ. Ράιλι να μπαίνουν στα παπούτσια του Χολμς και του Γουάτσον αντίστοιχα. Οι δυο τους θα κληθούν να μείνουν ενωμένοι ώστε να ανακαλύψουν έναν αδίστακτο δολοφόνο, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να σώσουν τη βασίλισσα από τα νύχια του τρομερού Μοριάρτι. Μερικά από τα αστεία της ταινίας είναι όντως επιτυχημένα και πνευματώδη, ωστόσο σύντομα η τάση για δημιουργική παρωδία ξεπέφτει στη φάρσα, με επαναλαμβανόμενα γκαγκς και ευκολίες που προδίδουν μεγάλη προχειρότητα. 

Η θετική πλευρά της ζωής***

Σκηνοθεσία: Νιλ Μπέργκερ

Ερμηνείες: Μπράιαν Κράνστον,

Κέβιν Χαρτ, Νικόλ Κίντμαν

Αμερικανικό ριμέικ

Η τρομερά επιτυχημένη ιστορία των «Αθικτων» των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς αποκτά και αμερικανικό ριμέικ. Ο Μπράιαν Κράνστον ερμηνεύει τον ρόλο του τετραπληγικού δισεκατομμυριούχου Φίλιπ, ο οποίος προσλαμβάνει έναν άρτι αποφυλακισθέντα άνδρα για προσωπικό βοηθό του. Η απροσδόκητη απόφαση θα οδηγήσει σε μια ακόμα πιο ανέλπιστη φιλία, καθώς ο ένας βοηθά τον άλλο να ξεπεράσει τα προβλήματά του. Η ταινία του Νιλ Μπέργκερ, αν και δεν διαθέτει ακριβώς τη feelgood μαγεία του προτύπου της, παραμένει βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική. Φυσικά σε αυτό συντελούν και οι πολύ καλές ερμηνείες, ιδιαίτερα του Κράνστον.

Εμείς…

Επίσημη έναρξη με την ιστορία ενός θρυλικού έρωτα θα κάνει το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10/3). Οπως ανακοινώθηκε, το «Marianne and Leonard: Words of Love» του Νικ Μπρούμφιλντ, θα ανοίξει το 21ο Φεστιβάλ, ταξιδεύοντάς μας στην ιστορία αγάπης του Λέοναρντ Κοέν με τη μούσα του Μαριάν Ιλέν. Πρόκειται για ένα ταξίδι έμπνευσης που ξεκινά τη δεκαετία του ’60 από την Υδρα, όπου οι δυο τους έζησαν μαζί για δέκα χρόνια και πέρασε στην αθανασία, μέσα από τραγούδια όπως το «So long Marianne» και το «Bird on the Wire» που έγραψε για εκείνη. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε πρόσφατα στο φεστιβάλ του Σάντανς, ενθουσιάζοντας το κοινό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί για να το παρουσιάσει ο ίδιος ο δημιουργός του.

…και οι αλλοι

Προχωράει καθώς φαίνεται το περίπλοκο κινηματογραφικό πρότζεκτ του «Dune», με την παραγωγό εταιρεία Legendary να δείχνει αποφασισμένη να επενδύσει σημαντικά προκειμένου να αναβιώσει τον θρυλικό κόσμο του Φρανκ Χέρμπερτ. Μετά δύο μεταφορές στο σινεμά, αυτήν τη φορά η σύγχρονη τεχνολογία θα τεθεί στην υπηρεσία του επιτυχημένου Ντενίς Βιλνέβ («Blade Runner 2049»), ο οποίος θα δημιουργήσει την καινούργια ταινία έχοντας στη διάθεσή του και ένα πλούσιο καστ ηθοποιών. Ο Οσκαρ Αϊζακ (φωτ.) είναι ο τελευταίος που προστέθηκε, δίπλα στους Τιμοτέ Σαλαμέ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Στέλαν Σκάρσγκαρντ και Σαρλότ Ράμπλινγκ. Το σενάριο της ταινίας θα μας μεταφέρει στο μακρινό μέλλον, όπου ο Πολ Ατρείδης και η οικογένειά του παίρνουν τον έλεγχο ενός ερημωμένου αλλά πολύτιμου πλανήτη.

x= κακό *= μέτριο **= ενδιαφέρον ***= καλό ***= πολύ καλό *****= εξαιρετικό

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή