Νέες ταινίες: Βρετανικά κάστρα, αμερικανικές επαύλεις

Νέες ταινίες: Βρετανικά κάστρα, αμερικανικές επαύλεις

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πύργος του Downton ★★★

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Μάικλ Ενγκλερ

Ερμηνείες: Μάγκι Σμιθ, Χιου Μπόνβιλ, Λόρα Καρμάικλ

Η δημοφιλέστατη τηλεοπτική σειρά των τριών Χρυσών Σφαιρών και των 15 βραβείων Emmy βρίσκει τον δρόμο και προς τη μεγάλη οθόνη. Διατηρώντας ακριβώς τους ίδιους συντελεστές και θέτοντας στη διάθεσή τους πλούσιο μπάτζετ, το φιλμ τοποθετεί τη δράση του στη δεκαετία του 1920, με την οικογένεια Κρόουλι να ετοιμάζεται για μια πολύ μεγάλη πρόκληση: να υποδεχθεί στο κάστρο της τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας. Οπως είναι φυσικό, η επίσκεψη θα προκαλέσει πυρετό προετοιμασιών, πυροδοτώντας όμως παράλληλα και τις ανάλογες εντάσεις.

Οι πιστοί φίλοι της σειράς θα βρουν εδώ ένα ικανοποιητικό κινηματογραφικό παράλληλο, το οποίο φέρει τα περισσότερα από τα στοιχεία που την έκαναν αγαπητή. Πάθη, μυστικά, ψέματα, ίντριγκες και, βέβαια, ατελείωτο βρετανικό φλέγμα είναι τα βασικά συστατικά ενός μείγματος, το οποίο δείχνει να σχηματίζεται στον αυτόματο πιλότο, δίχως την ανάγκη –αλλά και το ενδιαφέρον– κάποιας ιδιαίτερης πλοκής. Ο εξωτισμός της ζωής των ευγενών του περασμένου αιώνα είναι άλλωστε από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας και της σειράς σε συνδυασμό με τις πνευματώδεις ατάκες και τη σχετική (κλασάτη) σαπουνόπερα.

Οι μη εξοικειωμένοι με τη σειρά, πάντως, ίσως δυσκολευθούν να παρακολουθήσουν όλους αυτούς τους διαφορετικούς χαρακτήρες που παρελαύνουν μέσα στο δίωρο της ταινίας. Το τελευταίο προφανώς δεν ισχύει για την ανεπανάληπτη Μάγκι Σμιθ, της οποίας σχεδόν κάθε ατάκα και γκριμάτσα είναι μοναδική.

Είσαι έτοιμος; ★★★

ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Ματ Μπετινέλι-Ολπίν, Τάιλερ Γκίλετ

Ερμηνείες: Σαμάρα Γουίβινγκ, Ανταμ Μπρόντι, Μαρκ Ο’ Μπράιαν

Βαδίζοντας στα χνάρια του οσκαρικού «Τρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ, οι δημιουργοί της ταινίας σκαρώνουν ένα τρομακτικό παιχνίδι, που παντρεύει την καταιγιστική δράση με την ανελέητη σάτιρα. Ενα νεαρό ζευγάρι παντρεύεται στην έπαυλη της οικογένειας του γαμπρού, ωστόσο την πρώτη νύχτα του γάμου η νύφη, Γκρέις, θα κληθεί να τηρήσει τις παραδόσεις, παίζοντας ένα αλλόκοτο «κρυφτό». Σύντομα θα καταλάβει πως οι νέοι της ζάπλουτοι συγγενείς τη βλέπουν πλέον σαν… θήραμα και εκείνη πρέπει να παλέψει για να γλιτώσει τη ζωή της. Η πανέμορφη Σαμάρα Γουίβινγκ («Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι») ερμηνεύει με χάρη αλλά και τσαγανό τον κεντρικό ρόλο της κυνηγημένης νύφης, σε ένα φιλμ με αλληγορικές προεκτάσεις, αλλά και έμφαση στο πιο «διασκεδαστικό» κομμάτι. Η σάτιρα του πλούτου και των σκοτεινών μυστικών του είναι βέβαια εκεί, ωστόσο σύντομα ο θεατής παρασύρεται από τη δράση και τις αστείες σεκάνς που σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν και μπόλικο σπλάτερ. Από την άλλη, η «σφιχτή» διάρκεια της μιάμισης ώρας και ο γρήγορος ρυθμός δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις (και επίπεδα) στην όλη ιστορία.

Η έπαυλη με τα μυστικά ★★½

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Τραπέρο

Ερμηνείες: Μπερενίζ Μπεζό, Μαρτίνα Γκουσμάν, Εντγκαρ Ραμίρεζ

Μυστικά στην Αργεντινή

Ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Πάμπλο Τραπέρο του «Επτά μέρες στην Αβάνα» παρουσιάζει εδώ ένα κλασικό οικογενειακό δράμα, με πολύ έντονο γυναικείο χαρακτήρα. Με αφορμή την ασθένεια του πατέρα της, η Εουχένια (Μπερενίζ Μπεζό) επιστρέφει στο οικογενειακό ράντσο, ύστερα από χρόνια απουσίας στην Ευρώπη. Εκεί θα βρει τη μητέρα και την αδελφή της, με την επανένωση να φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά. Ο Τραπέρο κλιμακώνει προσεκτικά την ιστορία, φυλάσσοντας τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις για το τέλος. Από την άλλη η σύνδεση με τα ιστορικά γεγονότα της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ευφυής, όμως και κάπως προχειροστημένη.

Ενας αληθινός φίλος ★★½

Σκηνοθεσία: Γκέιλ Μανκούσο

Ερμηνείες: Ντένις Κουέιντ, Τζος Γκαντ, Κάθριν Πρέσκοτ

Σχέση παντοτινής αγάπης

Ενα συγκινητικό φιλμ γύρω από τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου αποτελεί πρόταση για όλη την οικογένεια αυτή την εβδομάδα. Ο Μπέιλι είναι ένας αφοσιωμένος σκύλος, που ζει στη φάρμα του αφεντικού του, Ιθαν (Ντένις Κουέιντ). Ο πραγματικός… έρωτας ωστόσο θα γεννηθεί όταν θα γνωρίσει τη Σίτζεϊ, τη μικρή εγγονή του Ιθαν, και θα δεθεί μαζί της για πάντα. Οταν η μητέρα της θα την πάρει μακριά, ο τετράποδος προστάτης της θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ξανασμίξουν. Μέσα από μια ιστορία σκυλίσιας… μετενσάρκωσης, παρακολουθούμε όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα που συνθέτουν τις μοναδικές σχέσεις των κατοικιδίων με τα αφεντικά τους.

Εμείς…

Στην ταράτσα της Ταινιοθήκης μετακομίζουν για μία εβδομάδα (12-18/9) οι εμβληματικές μητροπόλεις του κόσμου. Μέσα από την κινηματογραφική ματιά 13 σπουδαίων σκηνοθετών, το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και πόλη» μάς ταξιδεύει σε εικόνες μακριά από τα τουριστικά στερεότυπα και πιο κοντά στην ιδιαίτερη ταυτότητα των ιστορικών αστικών κέντρων. Το «Μανχάταν» του Γούντι Αλεν (Νέα Υόρκη), ο «Πληροφοριοδότης» του Μάρτιν Σκορσέζε (Βοστώνη), τα «400 χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφό (Παρίσι), το «Topkapi» του Ζιλ Ντασέν (Κωνσταντινούπολη), το «Delivery» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Αθήνα) και η «Νύχτα» του Μικελάντζελο Αντονιόνι είναι μερικές από τις ταινίες του αφιερώματος. Ολες οι προβολές θα προλογίζονται από καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και κριτικούς κινηματογράφου. Η έναρξη

θα γίνει απόψε στις 8.30 μ.μ. με το «Lisbon Story» του Βιμ Βέντερς.

…και οι άλλοι

Μπορεί να μην κατάφερε –για κάποιους αδίκως– να αποσπάσει κάποιο βραβείο στο πρόσφατο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, όμως φαίνεται πως το «Marriage Story» του Νόα Μπάουμπαχ («Frances Ha») μπορεί να γνωρίσει μεγαλύτερες, οσκαρικού βεληνεκούς, δόξες. Το φιλμ, που παρουσιάστηκε αυτές τις ημέρες και στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ανεβάζει τις μετοχές του σε μια διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια θεωρείται αξιόπιστος προάγγελος για τα χρυσά αγαλματίδια του Φεβρουαρίου. Θεματικά, πρόκειται για μια τυπική ιστορία χωρισμού, με τον Ανταμ Ντράιβερ στον ρόλο ενός θεατρικού σκηνοθέτη και τη Σκάρλετ Γιόχανσον σε εκείνον της πρωταγωνίστριας-συζύγου του. Οταν οι δυο τους θα οδηγηθούν στο διαζύγιο, στη μέση θα μπει ο μικρός γιος τους. Σπουδαία ονόματα υπάρχουν και στους δεύτερους ρόλους, με τους Ρέι Λιότα και Λόρα Ντερν να συμπληρώνουν το καστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή