Νέες ταινίες: Μικρές κυρίες, μεγάλα παιδιά

Νέες ταινίες: Μικρές κυρίες, μεγάλα παιδιά

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές Κυρίες ★★★½

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουικ

Ερμηνείες: Σέρσια Ρόναν, Εμα Γουάτσον, Φλόρενς Πιου

Το κλασικό μυθιστόρημα της Λουίζας Μέι Αλκοτ μεταφέρεται στον κινηματογράφο, σε μια έξυπνη διασκευή της Γκρέτα Γκέργουικ, η οποία σέβεται την ατμόσφαιρα και τα νοήματα του προτύπου, ενώ ταυτόχρονα το κάνει να λειτουργήσει για το σινεμά. Η αφήγηση χωρίζεται σε δύο χρόνους. Στον πρώτο παρακολουθούμε την Τζο Μαρτς, νεαρή συγγραφέα, η οποία πασχίζει να κοινωνήσει το έργο της –ούτε καν να διακριθεί– μέσα σε ένα εχθρικό ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Σε φλασμπάκ, τα οποία, έρχονται σχεδόν συνειρμικά, βλέπουμε τα νεανικά χρόνια της Τζο και της οικογένειάς της, που αποτελείται από τη μαμά Μάρμι (Λόρα Ντερν), τη Μεγκ (Εμα Γουάτσον), την Εϊμι (Φλόρενς Πιου) και τη μικρή Μπεθ (Ελίζα Σκάνλεν). Αυτός ο πυρήνας των τρομερά ενωμένων γυναικών θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα σε δύσκολες εποχές, ενώ καθεμιά προσπαθεί να ακολουθήσει τα όνειρά της.

Η Γκέργουικ στην ουσία αποδομεί το δίτομο βιβλίο για να το συναρμολογήσει εκ νέου και να το κάνει πιο κινηματογραφικό. Το τολμηρό σεναριακό της εγχείρημα αποδίδει, διότι η ίδια αποδεικνύεται ικανή στη διαχείριση της δομής, αναδεικνύοντας μάλιστα τα σημεία εκείνα που έχουν πιο σύγχρονο χαρακτήρα και έχουν να κάνουν με τη θέση της γυναίκας, αλλά και επειδή έχει στη διάθεσή της ένα εξαιρετικό καστ. Η Σέρσια Ρόναν είναι μοναδική –και υποψήφια για Οσκαρ– στον ρόλο της Τζο, ενώ ακόμα και δεύτεροι χαρακτήρες ερμηνεύονται από ηθοποιούς όπως η Μέριλ Στριπ, η Λόρα Ντερν και ο Τιμοτέ Σαλαμέ.

Οι Monos ★★★

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Λαντές

Ερμηνείες: Σοφία Μποναβεντούρα, Τζούλιαν Τζιράλντο, Κάρεν Κιντέρο

Ο ταλαντούχος Αλεχάντρο Λαντές («Porfirio») δημιουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο φιλμ πάνω στην παράνοια του πολέμου, αντλώντας έμπνευση και από το «Αποκάλυψη, Τώρα!». Σε κάποια κορυφογραμμή της Κολομβίας, σε ένα μισοδιαλυμένο μπούνκερ, μια χούφτα νεαρών παιδιών-πολεμιστών στέκεται φύλακας μιας Αμερικανίδας ομήρου και μιας σημαντικής… αγελάδας. Σύντομα πάντως τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή και τα παιδιά θα καταλήξουν να συμμετέχουν σε ένα άγριο κυνηγητό στα βάθη της παρθένας λατινοαμερικανικής ζούγκλας.

Με κινηματογραφικά κάδρα και εικόνες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό στο πρώτο μέρος και ατμόσφαιρα που ανακαλεί τον Χέρτσογκ στο δεύτερο, ο Λαντές κινείται κάπου ανάμεσα στην ωμή πραγματικότητα και στις παραισθήσεις, βάζοντας αρκετά θέματα στο τραπέζι. Η ιστορία του μπορεί να διαβαστεί τόσο αυτούσια όσο και ως αλληγορία του σκληρού σημερινού κόσμου, ωστόσο αυτή η μεταιχμιακή κατάσταση είναι ίσως και η σοβαρότερη αδυναμία της. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για πραγματικό κινηματογραφικό επίτευγμα, με πολύ καλές, «αυθεντικές» ερμηνείες και μερικές εικόνες που μένουν έντονα χαραγμένες στο μυαλό του θεατή.

Αρπακτικά πτηνά και η φαντασμαγορική χειραφέτηση της Χάρλεϊ Κουίν ★½

Σκηνοθεσία: Κάθι Γιαν

Ερμηνείες: Μάργκο Ρόμπι, Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ

Φεμινισμός α λα Γκόθαμ

Η Χάρλεϊ Κουίν, ο μόνος χαρακτήρας που ξεχώρισε από το κατά τα άλλα μέτριο «Suicide Squad», αποκτά δική της ταινία φέρνοντας αέρα γυναικείας… χειραφέτησης στα κόμικς. Η Μάργκο Ρόμπι φοράει ξανά με τη γνωστή χάρη της την πανκ στολή της ηρωίδας και, έχοντας μόλις χωρίσει με τον αγαπημένο της Τζόκερ, βρίσκεται πλέον στο απόλυτο επίκεντρο της προσοχής και του κινδύνου. Ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ ερμηνεύει τον αδίστακτο εχθρό της, ενώ μια ομάδα δυναμικών γυναικών θα τη βοηθήσει να τον αντιμετωπίσει. Ωραίο σάουντρακ και 2-3 καλοστημένες σκηνές δράσεις, αλλά πέραν τούτου ουδέν, σε άλλη μία ταινία της DC η οποία περνάει κάτω από τον πήχυ.

Η αόρατη ζωή

της Ευρυδίκης Γκουσμάο ★★½

Σκηνοθεσία: Καρίμ Αϊνούζ Ερμηνείες: Τζούλια Στόκλερ, Κάρολ Ντουάρτε, Αντόνιο Φονσέκα

Κόντρα στα στερεότυπα

Βραβευμένο ως καλύτερη ταινία στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών, το φιλμ του Βραζιλιάνου Καρίμ Αϊνούζ αφηγείται μια επική ιστορία δύο αγαπημένων αδελφών. Τη δεκαετία του 1950, η Ευρυδίκη και η Γκίντα ζουν ξέγνοιαστες στο πατρικό των αυστηρών γονιών τους και κάνουν όνειρα για το μέλλον· η πρώτη θέλει να γίνει μεγάλη πιανίστα και η δεύτερη να βρει τον αληθινό έρωτα. Τελικά η ζωή θα τις χωρίσει, με την Ευρυδίκη να καταλήγει αιχμάλωτη ενός δυστυχισμένου γάμου και την Γκίντα να προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη το παιδί που απέκτησε εκτός γάμου. Υμνος στην αδελφική αγάπη, αλλά και στο σθένος των γυναικών που επί αιώνες πήγαιναν κόντρα στις προκαταλήψεις.

Φως στο σκοτάδι ★★★

Σκηνοθεσία: Κέισι Αφλεκ

Ερμηνείες: Κέισι Αφλεκ, Αννα Πνιόφσκι, Τομ Μπόουερ

Μοναδική πατρική αγάπη

Ο Κέισι Αφλεκ υπογράφει τη δεύτερη ταινία του (σενάριο-σκηνοθεσία) πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα σε αυτό το μετα-αποκαλυπτικό δράμα, ως προστατευτικός πατέρας. Μία δεκαετία αφότου ένας τρομερός ιός έχει εξολοθρεύσει το σύνολο σχεδόν του γυναικείου πληθυσμού του πλανήτη, ένας πατέρας ζει περιφερόμενος με τη μικρή του κόρη, μία από τις ελάχιστες επιζήσασες. Οι δυο τους θα περάσουν διάφορες περιπέτειες, που θα δοκιμάσουν τον προσωπικό τους δεσμό σε έναν γεμάτο σκληρότητα κόσμο. Ο Αφλεκ παραδίδει άλλη μία τρομερά αφοσιωμένη ερμηνεία, περνώντας επί της ουσίας το συναίσθημα. Η ταινία του είναι απλή, σε κερδίζει όμως χάρη στην άρτια κινηματογράφηση και στην ευαισθησία της.

Winona ★★★

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης

Ερμηνείες: Σοφία Κόκκαλη, Δάφνη Πατακιά, Ηρώ Μπέζου

Ο πολυπράγμων Αλέξανδρος Βούλγαρης («The Boy») επιστρέφει με ένα φιλμ-φόρο τιμής στη γυναικεία φύση και στη δύναμη της ζωής. Τέσσερις νεαρές κοπέλες φτάνουν σε μια ερημική παραλία και περνούν τη μέρα τους εκεί. Παίζουν, κολυμπούν, συζητούν και αφηγούνται παράξενες ιστορίες. Στο τέλος της ημέρας θα αποκαλυφθεί και το συγκινητικό μυστικό τους. Στο γνώριμο ύφος του και πάντα με τη συνοδεία υπέροχων μουσικών, ο Βούλγαρης κινηματογραφεί από όλες τις γωνίες τις πρωταγωνίστριές του, οι οποίες μοιάζουν να βρίσκονται σε αυτοσχεδιασμό… διαρκείας. Το αποτέλεσμα, ειδικά μετά το πρώτο κάπως αμήχανο μισάωρο, είναι απολαυστικό με έξυπνες παρατηρήσεις και μερικές αληθινά ξεκαρδιστικές ατάκες.

ΕΜΕΙΣ…

Ενα πρωτότυπο αφιέρωμα στα memes του Διαδικτύου ανακοίνωσε το επερχόμενο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3). Από τους όρους που έχουν μπει στο λεξιλόγιό μας τα τελευταία χρόνια, τα memes, τα βίντεο και οι εικόνες δηλαδή που μιμούνται πρόσωπα ή γεγονότα, συνήθως με σατιρική διάθεση, είναι από τα βασικά απότοκα της ραγδαίας διασποράς της πληροφορίας. Εκτός Ιντερνετ, τα memes μπορεί να αφορούν μόδες, τραγούδια, έθιμα, αφορισμούς και ανέκδοτα της καθημερινότητας. Το αφιέρωμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συναρπαστικά ντοκιμαντέρ για ηχογραφήσεις και βίντεο που προκάλεσαν αίσθηση, για ατάκες και εικόνες που έγιναν viral, αλλά και για memes που ξέφυγαν από τις προθέσεις του δημιουργού τους ή πρόσωπα που έγιναν διάσημα μέσω αυτών.

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Μια ενδιαφέρουσα σειρά με χαρακτήρα πολιτικού θρίλερ φαίνεται πως ετοιμάζεται για λογαριασμό του Netflix. Την παραγωγή του «White Stork» έχει αναλάβει η βρετανική Eleven («Sex Education»), ενώ πρωταγωνιστής της σειράς θα είναι ο Τομ Χίντλεστον. Ο Λονδρέζος ηθοποιός θα υποδυθεί έναν ανερχόμενο πολιτικό, ο οποίος ετοιμάζεται για μια θέση βουλευτή. Ο νέος βοηθός του, ωστόσο, θα ανακαλύψει διάφορα μυστικά του παρελθόντος, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν την καριέρα του. Η σειρά των 10 επεισοδίων θα έχει θέμα τον σύγχρονο κόσμο της μετα-αλήθειας στην πολιτική, εκεί όπου πραγματικότητα και εικόνα σπανίως σχετίζονται σοβαρά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή