Νέες ταινίες: Οικογενειακό τραπέζι σε ένα φιλμ με γέλιο και εντάσεις

Νέες ταινίες: Οικογενειακό τραπέζι σε ένα φιλμ με γέλιο και εντάσεις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Μάντεψε ποιος ήρθε για τα γενέθλιά σου ★★½

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Καν

Ερμηνείες: Κατρίν Ντενέβ, Εμανουέλ Μπερσό, Σεντρίκ Καν

Η μόνη ταινία αυτής της εβδομάδας που «επιβίωσε» από το κύμα των ακυρώσεων λόγω κορωνοϊού και φτάνει στις αίθουσες είναι ένα γλυκόπικρο δράμα από τη Γαλλία. Ο Σεντρίκ Καν («Μια καλύτερη ζωή») βρίσκεται τόσο πίσω όσο και μπροστά από την κάμερα, έχοντας στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, και την Κατρίν Ντενέβ.

Η τελευταία υποδύεται την Αντρέα, η οποία γιορτάζει τα 70ά της γενέθλια και για την περίσταση καλεί τους δυο γιους και τα εγγόνια της στο παλιό πατρικό στην εξοχή.

Εκεί, ωστόσο, θα καταφτάσει απροσδόκητα και η μικρή της κόρη, η οποία είναι χρόνια αποξενωμένη από την οικογένεια.

Το φιλμ στήνει τη δράση του γύρω από το οικογενειακό τραπέζι –με την ευρεία έννοια– όπου οι εντάσεις ανεβαίνουν, καθώς ζητήματα του παρελθόντος βγαίνουν στην επιφάνεια και μπλέκουν με τις τωρινές ανησυχίες μικρών και μεγάλων.

Από τη μία είναι ο οικογενειάρχης, επιτυχημένος επαγγελματικά γιος, και από την άλλη ο καλλιτέχνης της συμφοράς αδελφός του· η δε μικρή τους αδελφή είναι από μόνη της ξεχωριστή ιστορία, με τις μεταπτώσεις και τις παρορμήσεις της, που οδηγούν τους υπόλοιπους στα όριά τους. Ολα τα παραπάνω είναι μέχρι ενός σημείου ενδιαφέροντα, με δραματικά αλλά και κωμικά στοιχεία να τα διανθίζουν, ωστόσο τελικά εκτυλίσσονται μάλλον φλύαρα και επαναλαμβανόμενα σε ένα σύνολο που έχουμε δει και ξαναδεί.

Εμείς…

Οι λίγες ταινίες που έχουν καταφέρει να αντισταθούν κάπως στον κορωνοϊό που αδειάζει (και) τις κινηματογραφικές αίθουσες, δείχνουν να είναι κάποιες από αυτές που παίζονται στα πιο… τοπικά σινεμά. Μια τέτοια είναι και ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, η οποία έχοντας συμπληρώσει ήδη ένα μήνα προβολών, συνεχίζεται στον Δαναό. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, αυτή την εβδομάδα το φιλμ θα προβάλλεται και με αγγλικούς υποτίτλους (στις 8.15 μ.μ.) για όσους ενδιαφέρονται να τη συστήσουν και σε κάποιον φίλο από το εξωτερικό.

…και οι άλλοι

«Παραμένουμε σχετικά αισιόδοξοι, ελπίζοντας πως η κορύφωση της επιδημίας θα φτάσει στα τέλη Μαρτίου και ότι θα αναπνεύσουμε κάπως καλύτερα τον Απρίλιο», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών, Πιερ Λεσκιούρ, εν μέσω συζητήσεων που έχουν ανοίξει για την τύχη της Κρουαζέτ, λόγω κορωνοϊού. Με τη διοργάνωση να ξεκινάει στις 12 Μαΐου και δεδομένου ότι αναμένεται να προσελκύσει τουλάχιστον 40.000 επισκέπτες σε πολλούς κλειστούς χώρους, καταλαβαίνει κανείς τις δυσκολίες. Αυτό παραδέχθηκε και ο κ. Λεσκιούρ καταλήγοντας: «Δεν είμαστε καταστροφικοί, αν χρειαστεί θα το ακυρώσουμε».