ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Στο άνοιγμα των κινηματογράφων ποντάρουμε… ελληνικά

Στο άνοιγμα των κινηματογράφων ποντάρουμε… ελληνικά

Η αντίστροφη μέτρηση για το σινεμά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι χώροι συμμορφώθηκαν, τα φυτά φροντίστηκαν, τα καθίσματα, ξύλινα, πλαστικά, σιδερένια ή σεζλόνγκ στοιχίστηκαν με 1,5 μέτρο απόσταση ανάμεσα, και το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας οι πρώτοι θεατές του καλοκαιριού θα μπουν στις αίθουσες. Είκοσι δύο θερινά σινεμά θα ανοίξουν στην Αθήνα και άλλα οκτώ στην περιφέρεια, με την προοπτική να ακολουθήσουν αρκετά ακόμα από την επόμενη Πέμπτη που θα έχουμε και κάποιες καινούργιες κυκλοφορίες. Προς το παρόν, αιθουσάρχες και διανομείς ποντάρουν σε κάποια γερά –και κατά βάση ελληνικά– χαρτιά από τον καλό περασμένο χειμώνα ή τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την καραντίνα.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει σίγουρα «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», η μαύρη κωμωδία του Γιάννη Οικονομίδη, η οποία πρόλαβε να κάνει μερικά εντυπωσιακά sold out ακριβώς πριν από το κλείσιμο των αιθουσών και τώρα επανέρχεται ακόμα πιο ταιριαστά στα θερινά. Ελληνική επαρχία, αφόρητη ζέστη, καψούρα, μπόλικο αίμα και οργιαστικό χιούμορ είναι τα συστατικά που υπόσχονται απολαυστικές προβολές κάτω από τα αστέρια. Πέντε αθηναϊκές αίθουσες (Αίγλη-Χαλάνδρι, Αλεξ, Κάρμεν, Σινέ Φλοίσβος, Τριανόν) προβάλλουν την ταινία, η οποία είναι πολύ δημοφιλής και στην περιφέρεια.

Την τιμητική τους, όπως είπαμε, στα καλοκαιρινά εγκαίνια έχουν και οι επιτυχίες του χειμώνα. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη από αυτές, δηλαδή η «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή, η οποία έκοψε κοντά στις 700.000 εισιτήρια και τώρα επανέρχεται για δεύτερο γύρο. Εξι είναι τα σινεμά (Ster Cool Τύμβος, Αίγλη-Ζάππειο, Ακτή, Αμύντας, Αττικόν Αλσος, Μαριλένα) που διάλεξαν τη βιογραφία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με τις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Κάτια Γκουλιώνη στον ομώνυμο ρόλο, για το φετινό τους άνοιγμα, προσδοκώντας προφανώς σε όσους δεν πρόλαβαν τον χειμώνα.

Και επειδή λίγη οσκαρική λάμψη είναι πάντα ευπρόσδεκτη, από τις επιλογές δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα υπέροχα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο, τα οποία έκλεψαν αυτή τη σεζόν τις καρδιές κοινού και ειδικών σε όλον τον κόσμο. Στην Αθήνα επανέρχονται σε τέσσερις κινηματογράφους (Cine Ψυχικό, Ανοιξις, Λάουρα, Παναθήναια) για να μας θυμίσουν ένα σύγχρονο κομψοτέχνημα, το οποίο έγινε η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που κατακτά την κορυφή των Οσκαρ. Για το τέλος, δύο στοχευμένες προτάσεις: την ιδανική για θερινό, κομεντί «Ραντεβού στο Belle Epoque», με τους Ντανιέλ Οτέιγ και Φανί Αρντάν (Cine Αλεξάνδρα) και το μαραθώνιο αλλά αριστουργηματικό «Βαμμένο πουλί» του Βάκλαβ Μαρχούλ, που παίζεται στο Στέλλα, στην Κυψέλη. Σημειώνεται πως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλες οι αίθουσες πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα μία προβολή –αυτή που ξεκινάει ανάμεσα στις 8.45 και 9.15 μ.μ.–, προφανώς και για να μπορούν να τηρούνται καλύτερα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.