ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η λαχτάρα για τη ζωή σε πρώτο πλάνο

Η λαχτάρα για τη ζωή σε πρώτο πλάνο

Ελα όπως είσαι ★★★
ΚΩΜΩΔΙΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Γουόνγκ
Ερμηνείες: Γκραντ Ροζενμάγιερ,
Ράβι Πατέλ, Γκάμπουρεϊ Σιντιμπέ

Η βραβευμένη βελγική ταινία «Hasta La Vista» αποκτά την αμερικανική εκδοχή της, διά χειρός Ρίτσαρντ Γουόνγκ («To the Bone»), σε ένα γλυκόπικρο φιλμ δρόμου με ιδιαίτερους πρωταγωνιστές. Ο Σκότι, ο Ματ και ο Μο είναι τρεις νεαροί άνδρες, με διαφορετικούς βαθμούς αναπηρίας και ένα κοινό πρόβλημα: είναι όλοι τους παρθένοι, κάτι το οποίο σκοπεύουν να αλλάξουν με ένα ταξίδι βόρεια, στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ένας ειδικευμένος οίκος ανοχής προσφέρει τις σχετικές υπηρεσίες. Ετσι, παρά τους δισταγμούς και κρυφά από τους γονείς τους, η παρέα μπαίνει στο βανάκι, με την πληθωρική Σαμ πίσω από το τιμόνι και η περιπέτεια ξεκινά.

Ξεκινώντας από τα βασικά συστατικά των ταινιών δρόμου –και ειδικά εκείνων που αφορούν ανδροπαρέες– η ταινία του Γουόνγκ καταφέρνει να τα παντρέψει αρκετά ταιριαστά με το πραγματικό θέμα της: τη λαχτάρα για ζωή και αξιοπρέπεια, ακόμα και όταν τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στον άνθρωπο μοιάζουν πραγματικά ανυπέρβλητα. Οχι τυχαία, ο τετραπληγικός Σκότι, με ελάχιστη κινητικότητα στο κορμί του, είναι ο πιο διασκεδαστικός και τολμηρός από τους χαρακτήρες. Το χιούμορ φυσικά εδώ είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πικρό και μαύρο, ωστόσο σχεδόν πάντα καταφέρνει να φωτίσει ακόμα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης το περιγράφει ως εξής: «Αυτή η υπόγεια χαρά που διαπερνούσε την ιστορία και το πάθος που κρυβόταν σε κάθε σελίδα, ίσως να είναι και εκείνα τα στοιχεία που έκαναν την ταινία να φαίνεται εύκολη, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. Είχε μια φιλοδοξία “στριμωγμένη” κάπου ανάμεσα στο κωμικό στοιχείο που δημιουργεί το μεταξύ τους δέσιμο και στην περιπέτεια ενός τέτοιου ταξιδιού. Ολοι μας έχουμε δει και αγαπήσει ταινίες με road trips, πολλές από αυτές με άνδρες ήρωες που απλά θέλουν να “γίνουν λιώμα”. Και κάπου εκεί κατάλαβα, ότι συνδέοντας αυτά τα στοιχεία, στο “Ελα όπως είσαι”, θα γινόταν κάτι τελείως διαφορετικό, θα έφτανε την εμπειρία (τους) σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Είναι ένα ταξίδι για ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, αλλά δείχνουν να περνούν καλά εκεί».

Και φυσικά υπάρχει ο χαρακτήρας της Σαμ. Η Γκάμπουρεϊ Σιντιμπέ, η οποία έγινε παγκοσμίως διάσημη με την οσκαρική της υποψηφιότητα για τη «Μονάκριβη» (2009), ερμηνεύει εδώ μια τσαμπουκαλού οδηγό και πρώην νοσοκόμα, η οποία, εκτός από άλλο ένα ετερόκλητο μέλος της παρέας, δίνει στο τρίο αυτή την έξτρα ώθηση που χρειάζεται για να συνεχίσει τη μικρή του οδύσσεια.