Ντοκιμαντέρ, καθρέφτες ζωής

Ντοκιμαντέρ, καθρέφτες ζωής

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στoν ιστότοπο του Exile Room λένε πως έχουν εμμονή με το ντοκιμαντέρ. Θεμιτό. Πολύ περισσότερο που αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ, που διοργανώνει το Exile στον χώρο του, στην οδό Αθηνάς 12. Εκεί προβάλλονται 12 βραβευμένα φιλμ της πρόσφατης αμερικανικής παραγωγής, τα οποία καθρεφτίζουν τόσο τη δραστηριότητα στον χώρο της ανεξάρτητης κινηματογραφίας όσο και πτυχές της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας. Εξαιρετικά ενδιαφέρον και διαφωτιστικό για τις τεχνολογικές εξελίξεις στο σινεμά ήταν το «Side by Side», που περιλαμβάνει συνεντεύξεις «γιγάντων» του χώρου όπως ο Τζ. Λούκας και ο Μ. Σκορσέζε. Μεγαλύτερες κοινωνικές διαστάσεις στα «Brooklyn Castle» και «La Source». Ειδικά το πρώτο, που αφηγείται την ιστορία ενός σχολείου του Μπρούκλιν, είναι και άκρως διδακτικό για το πώς η μορφωτική υποβάθμιση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω των σχολικών προγραμμάτων όταν αυτά εφαρμόζονται με κέφι και ευσυνειδησία.

Η τεράστια άνθηση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια το ντοκιμαντέρ -απόρροια και των τεχνολογικών ευκολιών- έχει δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα για ένα παραδοσιακά υποτιμημένο είδος της Εβδομης Τέχνης. Οι ταινίες τεκμηρίωσης φέρνουν στην οθόνη κάθε λογής ιδέες από πολλά μέρη του κόσμου ανοίγοντας έτσι παράθυρο στις σκέψεις όλο και περισσότερων ανθρώπων. Τέτοια είναι και τα φιλμ που έχει επιλέξει η ομάδα του Exile Room, ενώ θα πρέπει να αναφερθούν και τα εργαστήρια που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του αφιερώματος, προσθέτοντας έτσι και μια πιο επιμορφωτική διάσταση. Οι προβολές συνεχίζονται με τέσσερις ακόμα ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν αυτή και την επόμενη Πέμπτη (20 και 27/3 αντίστοιχα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή