Παντοτινός «Δράκος»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αλήθεια πως η οργάνωση για την προβολή του «Δράκου» στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» τη Δευτέρα το βράδυ δεν ήταν και τόσο καλή. Η κόπια ταλαιπωρημένη (σταμάτησε πάνω από πέντε φορές) και οι προγραμματισμένοι προλογίζοντες απόντες. Κι όμως, λίγο η βαθιά ανθρώπινη ταινία του Νίκου Κούνδουρου, λίγο ο φορτισμένος και από καρδιάς λόγος του σκηνοθέτη Νίκου Αλευρά, οι περισσότεροι φύγαμε συγκινημένοι.

Να τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά. Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της έκθεσης-αφιερώματος στον Τάσο Ζωγράφο της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, το Ιδρυμα οργάνωσε την προβολή του εμβληματικού «Δράκου», του οποίου τα σκηνικά είχε επιμεληθεί ο Ζωγράφος. Η επιλογή καθόλου τυχαία, αφού η σκηνική οικονομία και οι ορίτζιναλ τοιχογραφίες του τελευταίου αποτελούν βασικό κομμάτι του θαυμαστού κάδρου της ταινίας.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Στην πραγματικότητα μιλάμε για αληθινή «ντριμ-τιμ» πίσω από τη δημιουργία ενός φιλμ που διακρίνεται από σπάνια ευαισθησία και αυθεντικότητα. Ο Νίκος Κούνδουρος, στην καλύτερη ίσως στιγμή του, εκμεταλλεύεται στο έπακρον το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, τα κοστούμια είναι της βραβευμένης με Οσκαρ Ντένης Βαχλιώτη και η μουσική του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι. Σημαντικότερη όλων η μαγική ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου στον ρόλο του Δράκου. Η νευρικότητα, τα διστακτικά του χαμόγελα, οι κοντρολαρισμένες εκφράσεις, αυτό το απόλυτα κινηματογραφικό παίξιμο είναι πραγματικό μάθημα ηθοποιίας παγκοσμίου επιπέδου.

Μια εκδήλωση όπως η προχθεσινή μπορεί να πάει καλά ή λιγότερο καλά. Ενα φιλμ, όμως, σαν τον «Δράκο» παραμένει κλασικό και επίκαιρο γιατί ενσωματώνει όλες εκείνες τις αρετές και τα στοιχεία που συνθέτουν τη μαγεία του καλού σινεμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή