Με νέες πινελιές ξεκινάει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Με νέες πινελιές ξεκινάει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιο ανοιχτοί σε ερωτήματα, πιο κλειστοί σε ταμπέλες». Με τη φράση αυτή συνοψίζει το στίγμα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο νέος διευθυντής του, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος βάζει την πρώτη του υπογραφή σε επιλογές και στη διοργάνωση της ετήσιας γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Τι καινούργιο μας φέρνει η νέα διοίκηση σε ένα θεσμό καθιερωμένο και αγαπημένο από χιλιάδες σινεφίλ; «Δεν είναι σωστό κάθε φορά που αλλάζει μια διοίκηση να αλλάζουν όλα», έλεγε στην «Κ». «Μένουμε στο πλαίσιο που έχτισαν ο Μισέλ Δημόπουλος, η Δέσποινα Μουζάκη, ο Δημήτρης Εϊπίδης και έκαναν το φεστιβάλ μία από τις πιο ζηλευτές κινηματογραφικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βάζουμε μικρές πινελιές που τις προσαρμόζουμε στις ανάγκες της εξέλιξης του κινηματογράφου, των απαιτήσεων του κοινού και της κινηματογραφικής βιομηχανίας».

Οι μικρές πινελιές, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, έχουν να κάνουν με νέες θεματικές ενότητες, αφιερώματα και μικρές εκπλήξεις. Ετσι πέρα από το Διεθνές Διαγωνιστικό, τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», τις «Ματιές στα Βαλκάνια», τις ειδικές προβολές, την καθιέρωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, «όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος», προτείνονται αφιερώματα σε σκηνοθέτες που έφυγαν, «εκτός από το σινεμά του σήμερα πρέπει να προβάλουμε και το σινεμά του χθες», σημειώνει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Επαναφέρει τη μεταμεσονύκτια ζώνη «Round Midnight» με ταινίες τρόμου και φαντασίας, συστήνει στο κοινό να ανακαλύψει εκλεκτικές συγγένειες που συνδέουν ταινίες-ζευγάρια με κοινές θεματικές στο αφιέρωμα «Αντι/Κατοπτρισμοί», ενώ καθιερώνει και τη θεματική «Film Forward» με ταινίες πιο πειραματικές, δύσκολες και απαιτητικές που κινούνται στα όρια του σινεμά.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού είναι φέτος ο Ιρανός σκηνοθέτης Αμιρ Ναντερί και μέλη της η Ελ Φανί, ο Πίτερ Σκάρλετ, η Γαλλίδα σεναριογράφος Φρεντερίκ Μορό και η σκηνοθέτις Εύα Στεφανή. Ανάμεσα στις ταινίες έναρξης «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους και λήξης «Η χορεύτρια» της Στεφανί ντι Τζιούστο, η οποία θα δώσει το «παρών» στη Θεσσαλονίκη, θα προβληθούν περίπου 170 ταινίες μέσα στο δεκαήμερο, που ανοίγει φέτος αυλαία για πρώτη φορά την Πέμπτη (3 Νοεμβρίου) αντί Παρασκευής. Εκτός από τα αφιερώματα στον ανατρεπτικό Γάλλο Φιλίπ Γκραντριέ, στον αγαπημένο των Αργεντίνων Λεονάρντο Φάβιο και στον θεμελιωτή του ανεξάρτητου τουρκικού σινεμά Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο διευθυντής φωτογραφίας Λουτσιάνο Τόβολι («Επάγγελμα ρεπόρτερ», «Suspiria» κ.ά.) για να δώσει ένα masterclass.

Με νέα οπτική ταυτότητα στην αφίσα που υπογράφει ο ντιζάινερ Δημήτρης Παπάζογλου, το ΦΚΘ βελτιώνει φέτος την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του με χορηγό το Ιδρυμα Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή